Ministerul Muncii pregăteşte un proiect de lege care va modifica legea salarizării unitare a bugetarilor, după cum a anunţat, ieri, ministrul de resort Raluca Turcan. Ea a dat două detalii despre modificările pe care le va propune, legate de plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază al bugetarilor. Este vorba despre "reajustarea" numărului de sporuri pe care le poate primi un angajat în sectorul public, precum şi stabilirea unora dintre aceste sporuri ca sumă fixă, şi nu procent din salariul de bază.
"Avem un grup de lucru pe legea salarizării care va finaliza o variantă de proiect de lege, ce va fi trimis la Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază. Proiectul va reajusta numărul de sporuri existent şi cuatumul unor sporuri. Este evident că unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual din salariul de bază", a declarat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a precizat că proiectul de lege vizează refacerea ierarhiei salariilor în mediul bugetar.
"În grila de bază vom reaşeza salariul de bază într-o ierarhie, aşa cum prevedea legea iniţială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanţelor", a spus Raluca Turcan.
Problema acordării sporurilor salariale este specifică sectorului public, cu precădere în administraţia centrală şi locală. Premierul Florin Cîţu a afirmat recent că guvernul analizează, în vederea elaborării proiectului de buget pentru 2021, situaţia sporurilor acordate în sectorul public.
"Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, ţineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (...) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate", a declarat Florin Cîţu, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din prefecturi în contextul pandemiei de Covid-19.