Guvernul pregăteşte aprobarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop este sprijinirea angajaţilor din companiile vizate de sancţiunile economice aplicate Rusiei. Proiectul de act normativ se referă în principal la acordarea şomajului tehnic pentru angajaţii respectivi.
Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a declarat că proiectul de ordonanţă de urgenţă urmăreşte punerea la punct a unui mecanism care a funcţionat şi în perioada stării de urgenţă instituită din cauza pandemiei Covid-19.
"Pregătim o ordonanţă de urgenţă care va avea prevederi pentru şomajul tehnic. Am convocat deja la Ministerul Muncii o comisie de dialog social, exact strict pentru această problemă. Se pare că sunt soluţii şi, cu siguranţă, eu, pentru şomajul tehnic, am prins un articol în ordonanţa de urgenţă, cu o anumită derogare. Cum am identificat pentru plata şomajului, cu siguranţă vor fi şi pentru salarii. Există soluţii, oamenii să nu se panicheze", a precizat ministrul Marius Budăi.
El a arătat că va supune proiectul respectiv aprobării coaliţiei de guvernare şi abia apoi îl va trimite Guvernului spre adoptare.
Referitor la propunerea Ministerului Muncii, partenerii sociali consideră că firmele respective trebuie sprijinite în această perioadă, dar că ar trebui să existe în acest sens şi un mecanism adoptat la nivel european.
"Am avut o primă întâlnire în care s-a discutat în principiu despre ce măsurile care ar trebui luate, dar în zilele următoare vom discuta din nou mai aplicat cu cei din Ministerul Muncii. Asigurarea plăţii şomajului tehnic pentru angajaţii din companiile respective este o iniţiativă foarte bună, mai ales că sunt foarte multe probleme cu companiile respective, deoarece firmele de la noi din ţară au blocate tranzacţiile cu companiile mamă. Există probleme în efectuarea plăţilor, pentru că societăţile respective au producţie, au valoare creată, dar banii sunt blocaţi. Vor fi multe companii care vor avea probleme şi trebuie văzut cum pot fi ajutaţi oamenii, lucrătorii din companiile vizate direct, dar şi cele care sunt vizate indirect pentru că nu mai au acces la lanţurile de aprovizionare sau la pieţele din Federaţia Rusă. Când eşti în imposibilitate de plăţi din cauza unor astfel de restricţii, ar trebui creat un cadru legislativ pentru aşa ceva ori să se poată face o modificare pentru a se plăti creanţele pentru aceste companii. De asemenea, ar trebui, la nivel european să se reglementeze cine va beneficia de acest ajutor de stat şi mecanismele prin care statul îşi va recupera banii respectivi. Din informaţiile pe care le am, la nivel european există în lucru un document, există o preocupare legată de această chestiune. Totuşi este nevoie de o poziţie unitară la nivel european. Dar până atunci statele membre pot acţiona pe cont propriu", a declarat, pentru ziarul BURSA, Dumitru Fornea, secretar general al Confederaţiei Sindicală Naţională Meridian.
Amintim că, recent, ministrul Muncii a afirmat că actul normativ va fi un pic diferit faţă de cel care a fost în vigoare în pandemie.
"Cei care, de exemplu, lucrează şi au contracte pe orizontală şi vor fi nevoiţi ca pentru o anumită perioadă să îşi închidă producţia, ar putea primi şomaj tehnic. Trebuie să luăm măsuri pentru oamenii aceia, să îi încurajăm pe investitori să nu facă concedieri, doar să intrăm într-un şomaj tehnic, cum a fost cu pandemia, dar nu în aceleaşi condiţii. Mi-aş dori să fie plata direct către angajaţi", a precizat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a menţionat că actul normativ trebuie să intre în vigoare până când vor apărea probleme pe lanţul de aprovizionare cu materie primă pentru companiile respective din ţara noastră.