STADIOANE NOI, CU PROBLEME Mentenanţa arenelor sportive, neasigurată de beneficiari

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 19 august 2022

Stadion Arcul de Triumf

Stadion Arcul de Triumf

Noile stadioane construite în ţara noastră au probleme privind mentenanţa susţine Ioan Aşchilean, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Mai precis este vorba despre lipsa contractelor de mentenanţă pentru echipamentele de la arenele sportive, contracte ce ar fi trebuit să fie încheiate de autorităţile locale cu diferite companii care să presteze contracost serviciile respective.

"Printre stadioanele respective se numără şi cel din Craiova, care a fost predat în 2017-2018 autorităţilor locale, avem recepţia finală în anul 2022, dar ne confruntăm cu probleme majore. Se poate ajunge la litigii pentru că autorităţile publice locale nu au prins în buget, de aproape cinci ani, banii necesari pentru plata efectuării mentenanţei echipamentelor tehnice care le-au fost predate. Aceeaşi situaţie este şi la stadionul din Târgu Jiu şi la stadionul Arcul de Triumf. Ultimul trebuia predat către Federaţia Română de Rugby în termen de o lună de la recepţia finală a lucrărilor, dar nu este predat nici până astăzi, nimănui, pentru că autorităţile centrale nu au dorit acest lucru. În acest timp, de la darea lui în folosinţă (n.red. - cu prilejul Euro 2020, turneu desfăşurat în 2021 cu o grupă şi un meci din optimi şi în România), antreprenorul, din respect faţă de obiectivul construit, execută pe cheltuiala lui mentenanţa stadionului respectiv. Bineînţeles că nu îşi va recupera banii pe mentenanţa respectivă şi o considerăm ca o donaţie pentru Federaţia Română de Rugby", a spus Ioan Aşchilean.

Domnia sa a precizat că valoarea mentenanţei anuale pentru un stadion de dimensiunea Cluj Arena - unde se desfăşoară festivalul Untold - este cuprinsă între 180.000 şi 270.000 euro.

Situaţia respectivă s-a ivit din cauza faptului că autorităţile locale confundă buna execuţie şi garanţia aferentă cu mentenanţa pe care trebuie să o contracteze de la o companie terţă.

"Pentru a evita în viitor aceste probleme, ar fi foarte bine ca în devizul lucrărilor să fie inclusă mentenanţa pe perioada de garanţie, dar trebuie să subliniem că mentenanţa nu este acelaşi lucru cu garanţia. De aceea, propunem guvernului ca mentenanţa în perioada de garanţie să fie inclusă în devizul general al lucrărilor", a arătat Silviu Doboşi, preşedintele Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România.

Cu toate că autorităţile locale nu se ocupă mentenanţa stadioanelor noi, accesul în locaţiile respective nu reprezintă un pericol pentru spectatori.

"Nu sunt riscuri pentru spectatori pe stadioanele noi. Nu vorbim aici despre stabilitate şi rezistenţă, ci despre scaune rupte, lipsa de igienă a căilor de acces şi despre mentenanţa echipamentelor tehnice şi tehnologice cum ar fi posturi de transformare, centrale termice, tablouri electrice, ce ar trebui întreţinute la 5-7 luni pe baza unor contracte de mentenanţă. Aceste contracte nu există pentru stadioanele noi, iar după un an, doi sau trei de utilizare a echipamentelor respective beneficiarii se vor lovi de probleme mai mari, care vor necesita înlocuirea la costuri mai mari a echipamentelor respective", a concluzionat Ioan Aşchilean, vicepreşedintele ARACO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb