Standard & Poor"s a urcat ratingul pentru datoria pe termen lung al CFR Marfă de la "CCC" la "B-"

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 decembrie 2007

Standard & Poor"s a urcat calificativul pentru datoria pe termen lung acordat CFR Marfă de la "CCC" la "B-" şi a scos compania feroviară de sub monitorizare, unde a fost plasată pe 10 august 2007, a anunţat agenţia de rating. "Urcarea calificativului şi scoaterea de sub supraveghere reflectă îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei CFR Marfă din punctul de vedere al lichidităţilor şi al profilului de maturitatea a datoriilor, în urma refinanţării prin emisiunea de obligaţiuni în euro, cu o valoare totală de 120 milioane euro", a explicat analistul de la Standard & Poor"s, Eugene Korovin.

Pe de altă parte, poziţia CFR Marfă din punctul de vedere al lichidităţilor şi profilului de maturitate a datoriei rămâne slabă, din cauza spaţiului foarte restrâns de manevră în condiţiile financiare existente.

Ratingurile reflectă scăderea constantă a traficului prin CFR Marfă, concurenţa strânsă din sectorul transporturilor în România, faptul că societatea are o flotă învechită, o structură inflexibilă de costuri, care agravează riscurile operaţionale, flexibilitate financiară limitată şi expunerea la fluctuaţiile cursului de schimb, mai spun specialiştii de la Standard & Poor"s.

Aceste riscuri sunt atenuate de poziţia solidă, însă în cădere, a CFR Marfă, de creşterea continuă a pieţei transporturilor din România, precum şi de protecţia pe care compania o are din partea unui flux de bani consistent, a profilului de maturitate a datoriei şi de nivelul lichidităţilor.

Ratingul acordat CFR Marfă reflectă capacitatea de plată a companiei, luată ca entitate de sine-stătătoare. Cu toate că statul deţine încă un pachet majoritar la CFR Marfă, guvernul doreşte să privatizeze compania până în 2008 şi nu s-a angajat să-i acorde ajutoare de stat.

Împrumutul bancar sindicalizat, în valoare de 120 de milioane de euro şi cu scadenţă la zece ani, constituie o mare parte din datoria CFR Marfă. Rezervele de bani gheaţă ale companiei îi asigură acesteia un nivel confortabil de acoperire a datoriilor financiare pe termen scurt, de 21 milioane euro, şi alte costuri, de aproximativ 8 milioane euro, legate de litigii. Programul de investiţii al companiei pe 2008 "ar putea fi acoperit din intrările de bani şi din surplusuri", mai scriu specialiştii de la Standard & Poor"s.

În cazul în care va depinde de noi proprietari, CFR Marfă s-ar putea bucura de susţinerea financiară a companiei-mamă. Strategia, politica financiară şi profilul operaţional al acesteia s-ar putea schimba, de asemenea, dramatic după privatizare.

Noi slăbiri ale poziţiei pe piaţă a CFR Marfă, pe fonduri riscurilor macroeconomice din economia românească şi preesiunilor de concurenţă, care se vor vedea în scăderea constantă a traficului, ar continua să slăbească profitabilitatea CFR Marfă şi ar putea atrage o retrogradare, mai scrie Standard & Poor"s.

Altfel, o inversare a tendinţei negative din piaţă, consolidarea poziţiei pe piaţă a companiei pentru a susţine nivelul actual al lichidităţilor şi o evoluţie financiară pozitivă ar atrage o nouă urcare a ratingului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb