Stânga europeană doreşte impozitarea marilor averi

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 15 martie 2023

Stânga europeană doreşte impozitarea marilor averi

Stânga europeană pregăteşte impozitarea marilor averi, potrivit unei petiţii semnată de peste 130 de deputaţi europeni, prin care se solicită stabilirea unui impozit în acest sens, fondurile colectate urmând a fi folosite pentru "tranziţia ecologică şi socială".

"Ceea ce am reuşit să realizăm pentru multinaţionale, trebuie să facem acum pentru marile averi", scriu, într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde, Aurore Lalucq (membru al grupului politic al Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European) şi economistul Gabriel Zucman, care se numără printre iniţiatorii acestei campanii. "Propunerea noastră este simplă: instaurarea unui impozit progresiv asupra averii celor foarte bogaţi la scară internaţională pentru a reduce inegalităţile, participând în acelaşi timp la investiţiile necesare tranziţiei ecologice şi sociale", au afirmat cei doi pentru sursa citată.

Autorii susţin că pentru o avere de 50 milioane dolari, impozitul ar trebui să fie de 1,5%, dar menţionează că nivelul exact al impozitului ar trebui să fie decis "colectiv şi democratic".

Aurore Lalucq şi Gabriel Zucman fac apel la OCDE şi ONU să lanseze negocieri privind introducerea acestui impozit şi cer Uniunii Europene să acţioneze. Ei afirmă că în 2018, Elon Musk, pe atunci al doilea om cel mai bogat din lume, "nu a plătit un cent în impozite federale" şi că în Franţa, "cele mai bogate 370 de familii nu sunt taxate decât cu circa 2 până la 3%".

Petiţia lor a fost semnată în principal de deputaţi europeni de stânga şi de ecologişti, de zece economişti şi de organizaţii neguvernamentale internaţionale printre care se numără şi Oxfam.

Pentru a-şi susţine propunerile, Aurore Lalucq şi Gabriel Zucman citează ca exemplu impozitul minim de 15% asupra companiilor multinţionale, la care au aderat aproape 140 de ţări "când toată lumea repeta că este imposibil".

Potrivit datelor din Global Wealth Sizing Model al Knight Frank, România are aproape 91.500 de milionari în dolari, adică persoane a căror avere depăşeşte pragul de 1 milion de dolari. Dintre aceştia, doar 2% sunt consideraţi foarte bogaţi, cu averi de peste 30 milioane dolari fiecare. Mai precis, în ţara noastră sunt 1.828 de oameni "superbogaţi", cei mai mulţi din regiune, chiar şi peste nivelul din Polonia, o ţară cu o populaţie dublă comparativ cu România. În Cehia sunt circa 600 de astfel de deţinători de mari averi, iar în Ungaria 235, potrivit studiului citat.

Potrivit celor de la Knight Frank, persoanele foarte bogate (ultra-high net-worth individuals - UHNWIs) sunt cele care au o avere de peste 30 de milioane de dolari. Potrivit studiului Global Wealth Sizing Model, cei mai mulţi bogaţi se găsesc în SUA (210.000), China (99.000) şi Japonia (31.000), state urmate în clasament de Franţa şi Germania.

Chiar dacă ţara noastră este departe de aceste valori, studiul citat arată că numărul bogaţilor din România s-a dublat în perioada 2016-2021 şi se aşteaptă ca până în 2026 încă 700 de persoane să fie considerate ca deţinând o avere importantă, de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Numarul bogatilor romani si al multora din strainatate este sustinut de deficitele bugetare in crestere, specula, comert, imobiliare, acces preferential la fonduri publice. Putini au facut bani din inovatii.

    1. In special acces la banul public al firmelor private.

      Firme care nu stiu alt model de afacere decat acela de afaceri profitabile numai cu statul, pentru ca mai apoi sa strige in gura mare ca ei sustin bugetul cu taxele platite. 

      doar firmele private care cunosc metoda Parandarat.

      este sustinuta de politicile de taxare a guvernelor corupte ce sustin si indoctrineaza "dobitoace" academice.

      trebuie umblat la politicile de taxare ce extrag randamente si productivitate oamenilor de rand si submineaza potentialul de trai si dezvoltare. 

      daca nu se umbla la politicile de taxare si sunt lasate corect pentru beneficiul tuturor atnuci nu mai este necesar sa avem oribilitatile de expansiuni si contracti economice; Maa nou a inceput o coruptie economica severa si pe Teritoriul Africi... unii se imbocatesc si alti cad in saracie crunta. 

      De vina este politica de taxare pe GLOB; chiar si in tari totalitare sau comuniste este aceeasi politica de taxare impaturita peste o poveste ideologica de fond. 

      Modul in care extragem si distribuim randamentele / chiriile / etc din terenuri dicteaza fiecare crestere si prabusire de imperiu. 

      cum a introdus gov politica de taxare suplimentara cum cade productia si costul e balon; cum apare disparitie artificiala de bunuri si servici; cum apare in fata o criza economica crunta; cum apare saracie si somaj ca sa ii imbogateasca pe altii: bancheri, speculatori, politicieni... 

      Nu se poate vorbii de "putini au facut bani din inovatii" atat timp cat ai o politica de taxare a productivitatii; nu ai competitivitate ci ai ca pondere monopol in piata.  

      Un exemplu bun este: observa top 100 companii pe glob ce sunt monopol de peste 100 de ani, ai sa vezi cum politicile de taxare infiltrate in alte tari proaspat "eliberate de vechiul sistem" le favorizeaza aparitia monopolurilor in pietele lor. 

      Deci politica economica este la radacina iar corupta exact cu fiecare revolutie si reset economic; este corupta exact de cei ce isi perpetueaza comportamentul si isi protejeaza averile; din acest motiv se ajunge odata la zeci sute de ani la conflicte militare groaznice de distruge totul in cale. Iar cei ce ocupa nu sunt mai grozavi; perpetueaza iar aceleasi politici de taxare ce la sclavui omul de rand; sclavuiala ce nu este necesara prin pastrarea unui echilibru corect a taxari. 

      s c cret 

    Daca cumva se va impozita, valoarea impozitului și încă ceva mărunțiș îl vor încorpora in prețul produselor, serviciilor, etc. și până la urmă tot poporul va plăti. Exact ca la energie, companiile au făcut un profit record vânzând combustibil și energie cu un anumit adaos comercial și acum statul vrea partea lui. Daca se vindea energia cu un adaos comercial mai mica, inflatia era mai mica. Și unele produse și servicii au un preț nejustificat de mare, sunt supraevaluate. In imobiliare unii au niste comisioane nesimțite 1,5-3.0%.

    15% NU ESTE ASUPRA COMPANIILOR MULTINATIONALE CI ASUPRA PROFITULUI COMPANIILOR MULTINATIONALE. La fel nu poti legal impozita ceva ce s-a facut in trecut, trebuia atunci. Exemplu americanii spuneau sa fie impozitati bogatii pt castigurile nereralizate la bursa, si dc nu au vandut actiunile. Dar practic, nu au reusit pt ca e nelegal. Dc nu ai vandut nu ai venituri deci nu ai de plata. Sa vedem.

    1. Bogatii sunt smecheri ca de-aia si au ajuns asa bogati si nu platgesc mai nimic taxe. Exemplu Trump , la o avere de cca 2 mld(zice el) a platit in 10 ani sub 1 milion taxe. Musk la fel care e notoriu ca nu prea cheltuieste bani, sta in container de 50.000 usd etc, a platit aproape zero taxe in 2021. Cel mai bogat om din lume. Apoi a vandut niste actiuni si a platit chiar mult, dupa ce a fost scandal in usa.

      In Romania sunt 1800 de "super bogati "cu peste 30 mil avere(euro). Dc ar plati 1,5%, ceea ce dc sti asa bogat, te descurci, s-ar aduna poate 800 mil euro-1, ceva mld euro la buget. Sigur trebuie si responsabilitate cum se cheltuiesc acei bani dar asta e alta poveste mai grea. Pt ca dc nu e responsabilitate si profesionalism si cinste in cheltuirea acelor bani, si de fapt in cheltuirea taxelor totale ce vor rezolva cu aceasta taxa va fi: bogatii vor pleca in america sau unde nu e acea taxa. Sau vor ascunde banii etc. Vor plati numai dc vad ca da, se merita, cum fac scandinavii. Taxe mari, dar spitalul e stoc, politia vine in 2 minute, strazile sunt curate, bugetarii te respecta etc. 

    adica tot prostimea va plati aceasta impozitare....clar ca, corporatiile transfera in pretul final al serviciului vindut clientului acest nou impozit....deci o alta crestere pt consumator.

    1. Mana cereasca pentru tari gen Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Bahrain, Turcia, in curand Liban, ii asteapta cu bratele deschise. Franta a pierdut aproape 100 000 de milionari in ultimii 20 de ani din cauza hipertaxarii, si-au luat banii si au plecat in alte locuri din lumea larga si toti erau cetateni francezi si aduceau plus valoare economiei. Romania are un numar atat de mare de milionari din cauza faptului ca la noi a functionat o economie de dreapta pe partea de taxare si suntem si un popor flexibil cand vine vorba de a alerga dupa bani, suntem multitasking.

      Avem atatia milionari pentru ca a functionat o economie subterana.

      Noi, romanii, nu ne respectam reciproc, ne furam unii pe altii si dupaia asteptam sa fie megacorporatiile corecte cu noi.

      Daca i-ar lua pe toti la puricat Anaf-ul ar fi foarte putini care sa poate justifica ceva... 

    Stanga europeana stie una si buna,

    cum sa ia si sa taxeze banii ALTORA,

    dar de facut ceva valoros = NIMIC 

    idioti, vor alunga capitalul mare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb