START LA OFERTA ROMGAZ Adrian Gurzău cere un audit în privinţa eficienţei Romgaz în ultimii 20 de ani

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 octombrie 2013

Adrian Gurzău cere un audit în privinţa eficienţei Romgaz în ultimii 20 de ani

Doi foşti miniştri, acuzaţi de subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către "InterAgro"

Oferta prin care statul intenţionează să vândă 15% din Romgaz începe astăzi, investitorii putând să subscrie acţiuni, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, sau certificate de depozit, care se vor tranzacţiona la Bursa din Londra.

Statul doreşte să încaseze între 312 milioane euro şi 415 milioane euro pentru pachetul scos la vânzare, iar pentru asta defilează cu o societate profitabilă (EBITDA de 1,1 miliarde lei, în primele şase luni ale anului 2013), care deţine jumătate din piaţa de gaze la noi.

Toată lumea vorbeşte despre cât de aşteptată era oferta Romgaz în piaţă şi despre cât de bine arată datele societăţii.

Cu toate acestea, chiar reprezentanţii companiei avertizează în prospect cu privire la riscurile asociate domeniului de activitate, structurii acţionariatului sau cantităţii de zăcăminte de gaz - aproximativ 62,1 miliarde de metri cubi, cantitate care este însă incertă.

Deputatul PDL Adrian Gurzău aduce şi el în discuţie problemele pe care le-a avut Romgaz în trecut cu Consiliul Concurenţei.

În 2011, Consiliul Concurenţei a investigat posibila înţelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz şi Romgaz.

Potrivit CC, analiza pe Romgaz s-a încheiat din lipsă de probe.

În plus, Varujan Vosganian a demisionat, recent, din funcţia de ministru al economiei, după ce Senatul a respins cererea DIICOT privind începerea urmăririi sale penale, chiar într-un dosar legat de Romgaz. Potrivit DIICOT, foştii miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian au numit în AGA şi CA ale companiei Romgaz persoane fără pregătire de specialitate pentru a-şi putea impune cu uşurinţă deciziile prin care l-au sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae.

O parte din averea lui Adriean Videanu a fost pusă sub sechestru, în dosarul în care fostul ministru al Economiei a fost acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC "InterAgro", companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae. Prejudiciul din acest dosar se ridică la 130 de milioane de euro, potrivit DIICOT.

Adrian Gurzău : "Romgaz trebuia să se implice în exploatarea gazelor de şist"

Deputatul PDL Cluj, Adrian Gurzău, cataloghează drept "trădare naţională" faptul că directorii Romgaz, din ultimii 20 de ani, nu au depus documentaţie pentru concesionarea unor perimetre, în vederea exploatării gazelor de şist, fiind însă de părere că pentru exploatarea gazelor de şist ar trebui căutate alte metode, decât fracturarea hidraulică.

Domnia sa mai consideră că ar trebui să se facă un audit în privinţa eficienţei Romgaz, în ultimii 20 de ani, neexcluzând varianta ca anumite prospecţiuni să se fi făcut doar pe hârtie.

În privinţa unor potenţiale riscuri ale companiei, deputatul PDL ne-a mai declarat că există riscuri legate de posibile anchete ale Consiliului Concurenţei.

Deputatul PDL ne-a mai declarat că Romgaz n-ar trebui să mai finanţeze echipa de fotbal Gaz Metan Mediaş, iar, cu banii respectivi, ar trebui să facă investiţii în dezvoltare şi cercetare.

În opinia domnului Gurzău, un alt risc pe care îl are compania vine din partea competitorului acestuia, Petrom, care în opinia deputatului, beneficiază de un management mai bun, de o transparenţă mai mare şi de mai mulţi bani.

Domnia sa ne-a mai declarat că Romgaz nu a făcut investiţiile necesare de depozitare şi de infrastructură, fiind de părere că societatea ar trebui să descopere noi zăcăminte, întrucât, în ziua de astăzi, există tehnologie mai performantă.

Adrian Gurzău şi-ar dori ca şi tranzacţiile pe care le derulează compania, privind vânzarea de gaze, să se facă tot prin Bursă, nu prin contracte bilaterale.

Deputatul PDL este de părere că statul ar trebui să rămână principalul acţionar al Romgaz, cu cel puţin 70% din acţiuni, şi consideră că dacă societatea se va lista la bursă, ar ajunge să aibă o supraveghere mai bună.

Romgaz: "Rata de descoperire a rezervelor noi este în continuă scădere începând cu anul 1986"

Potrivit prospectului de ofertă publică a Romgaz, o parte semnificativă a rezervelor societăţii constă în zăcăminte mature de gaze naturale, iar producţia anuală a societăţii şi rata de descoperire a rezervelor noi sunt în continuă scădere începând cu anul 1986. Din acest motiv, producţia viitoare a Romgaz depinde de rata de succes în legătură cu descoperirea şi dezvoltarea de rezerve dovedite suplimentare de ţiţei şi gaze naturale, potrivit prospectului, unde se mai arată că peste 90% din producţia Romgaz este dobândită de pe urma rezervelor din bazinul Transilvaniei, iar aceste zăcăminte sunt epuizate în proporţie de 55-85%. Faptul că rezervele societăţii sunt concentrate într-o singură zonă implică necesitatea achiziţionării sau dezvoltării de rezerve suplimentare de gaze naturale pentru a susţine nivelul producţiei şi al rezervelor sale curente, se mai arată în prospectul de ofertă publică.

La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, se arată într-un comunicat al companiei.

Procesul de estimare a acumulărilor subterane de gaze naturale este însă unul subiectiv, rezervele neputând fi măsurate cu exactitate, astfel că datele din prospectul Romgaz privind rezervele curente şi producţia viitoare sunt estimative şi, prin urmare, sunt incerte, mai precizează reprezentanţii companiei.

Rezervele totale ale societăţii pot scădea în viitor, iar societatea ar putea să nu îşi realizeze nivelul de producţie estimat, mai precizează prospectul ofertei publice.

Societatea precizează că urmăreşte extinderea sau obţinerea unor noi licenţe de explorare şi/sau exploatare

Societatea precizează că urmăreşte, în prezent, extinderea sau obţinerea unor noi licenţe de explorare şi/sau exploatare.

În 2012, cheltuielile de capital ale societăţii pentru explorare şi producţie au fost de 519 milioane lei, sumă investită în principal în activităţi de cercetare şi explorare, potrivit prospectului care mai arată că aceste tipuri de cheltuieli implică un anumit grad de risc, întrucât este posibil ca activităţile de explorare şi dezvoltare sau eforturile de a achiziţiona rezerve dovedite să nu aibă succes.

În plus, reprezentanţii companiei adaugă că activitatea de explorare a ţiţeiului şi a gazelor naturale poate presupune eforturi neprofitabile, nu numai în privinţa sondelor fără rezultat din activitatea de explorare, ci şi în privinţa sondelor productive sau al căror nivel de producţie este în scădere, însă care nu generează suficiente venituri nete pentru a fi profitabile după deducerea costurilor de foraj, a costurilor operaţionale şi a altor costuri.

Societatea trebuie să aloce sume semnificative de bani pentru a-şi eficientiza procesul de producţie, iar imposibilitatea finanţării acestora, precum şi a altor proiecte pe termen lung, ar putea avea un impact negativ asupra companiei, se arată în prospectul de ofertă, unde sunt enumerate şi riscurile care ar putea genera lipsa accesului la finanţare. Printre aceste riscuri, sunt incluse condiţiile economice şi ale pieţelor de capital neprielnice, lipsa încrederii în industria gazelor naturale din ţara noastră sau în Romgaz, performanţa scăzută a activităţii companiei, evoluţiile politice şi legislative defavorabile şi lipsa disponibilităţii creditelor venite din partea băncilor sau a altor creditori.

Statul acţionar - un risc pentru companie, potrivit prospectului

Un alt risc, pe care îl arată unii brokeri de pe piaţa de capital, este legat de faptul că, şi în cazul unei reuşite a ofertei publice, statul ar rămâne acţionarul majoritar al companiei, cu deţineri de peste 70%, fiind posibil ca interesele Guvernului să nu corespundă intereselor celorlalţi acţionari ai societăţii.

Acest risc este trecut chiar în prospectul de oferă şi recunoscut de companie: "Guvernul României va continua să aibă o influenţă semnificativă asupra societăţii ulterior ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia să nu corespundă intereselor celorlalţi acţionari ai societăţii. (...) Nu există niciun fel de asigurări că noul Guvern va continua strategia începută de Guvernul anterior în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor de ordin structural ale economiei româneşti", potrivit prospectului ofertei.

Licitaţiile pentru noi licenţe în sectorul petrolului şi gazelor naturale sunt extrem de competitive şi este posibil ca Romgaz să nu poată obţine asemenea noi licenţe, se mai arată în prospectul de ofertă. În plus, desfăşurarea activităţii companiei necesită o serie de autorizaţii şi acorduri de mediu emise de autorităţi. În cazul în care oricare dintre aceste autorizaţii este suspendată, limitată, încetează sau nu este prelungită anterior expirării, acest fapt ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra societăţii, mai arată reprezentanţii companiei.

Societatea mai este şi expusă modificărilor care afectează regimul fiscal şi redevenţele aplicabile operaţiunilor sale.

Redevenţa pentru producţia de gaze naturale este plătită trimestrial şi în prezent se situează între 3,5%-13%. Au existat speculaţii în presă privind faptul că statul ar putea creşte valoarea redevenţei privind gazele naturale sau ulterior datei de 1 ianuarie 2014 până la 25% -40%, se menţionează în prospectul societăţii.

În prospect, se mai spune că nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc şi că în cazul în care va avea loc, activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele Romgaz nu vor fi afectate.

O altă situaţie imprevizibilă a companiei este faptul că scoaterea din uz a unor echipamente implică cheltuieli necunoscute, care pot fi semnificative, aceste costuri neplanificate putând redirecţiona resursele alocate altor proiecte, se mai precizează în prospect.

Compania are încheiate poliţe de asigurare pentru anumite clădiri, pentru parcul său auto, şi pentru Sucursala de Producţie Energie Electrică Iernut, unde are o asigurare colectivă în caz de accidente pentru personalul din Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă, însă Romgaz nu dispune de tipurile de asigurare uzuale în ţările mai dezvoltate pentru companii de dimensiunea şi natura activităţii sale, şi producerea unui eveniment major ar putea afecta în mod negativ semnificativ activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele companiei, spun reprezentanţii companiei.

Investitorii mici, cărora le este alocată 15% din ofertă, vor putea subscrie minim 100 de acţiuni sau minim 10.000 de GDR-uri la preţul fix de 32 RON/Acţiune, respectiv 9,84 USD/GDR.

Pe tranşa investitorilor instituţionali (85% din acţiunile oferite), subscrierile pot fi făcute în intervalul 24 şi 32 RON/Acţiune sau 7,38 şi 9,84 USD/GDR. Oferta va fi considerată încheiată cu succes la un grad de subscriere de 70%.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Riscurile mentionate,indepartarea Romaniei de proiectele Nabucco si altele aduc in prim plan interesul atragerii Romgaz intr-un consortiu alaturi de firme puternice pentru asigurarea explorarii si exploatarii rezervelor de gaze (inclusiv de sisturi).Trebuiesc atent si serios explicate noile tehnologii , precum si avantajele crearii de noi locuri de munca si asigurarea independentei energetice.Cunoastem "virtutile" saraciei si e mai bine sa vorbim despre o Romanie curata si bine tehnologizata.

    1. O Romanie curata si bine tehnologizata pare o himera. Romanii si nu numai trebuie sa se hotarasca ce inseamna pentru ei "o viata mai buna" : consum, consum si iarasi consum sau saracie intr-o lume mai sigura, posibil mai nepoluata si cu un orizont de asteptare mai optimist?

      Cine naiba mai apucă viitorul lumonos, nepoluat şi fără consum?

    Oare de ce n-o fi cerut Adrian auditul acum 6 luni sau si mai bine cand erau ai lui la guvernare?

    1. hai ca esti nedrept! si cand PDL era la Guvernare el mergea impotriva curentului si acuza hotia din energie. E de apreciat ca a ramas consecvent.

    Conducatoriii au dus-o bine in acesti 20 de ani ?

    Daca da inseamna ca si-au atins obiectivele !

    Aceasta este politica in Romania sa tradezi interesul national ! 

    Adevarul este simplu:

    Pe cea mai buna "femeie"din Romania tanti INCREDEREA am inmormantat-o demult !Au dus-o la groapa:politicienii "cinstiti",sefii pietei de capital(cnvm-ul cu scandalurile SAAFI,FNI )sefii justitiei,sefii politiei si muuuulti alti sefi mai mici sau mai mari,dornici sa-i manance "coliva".

    Poporul si-a pus nadejdea in fiica lui tanti INCREDEREA ,micuta SPERANTA,dar acum si ea este in coma profunda. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb