Start pentru oferta Hidroelectrica

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 23 - 25 iunie 2023

Start pentru oferta Hidroelectrica

Micii investitori pot subscrie la preţul de 112 lei pe acţiune, subscrierea minimă fiind de 50 de titluri

Pentru instituţionali, intervalul de preţ este 94 lei - 112 lei pe acţiune

Prospectul a fost publicat la miezul nopţii

Actualizare - Subscriere de 30% pentru tranşa investitorilor de retail, în prima zi a ofertei.

Subscrierile investitorilor de retail după prima zi a ofertei Hidroelectrica s-au ridicat la 3,4 milioane de titluri, echivalentul a aproape 30% din tranşa ce le este dedicată. Astfel, valoarea ordinelor se ridică la 382 milioane de lei.

---

Actualizare - TradeVille: "2640 de ordine de subscriere de la aproximativ 2500 clienţi (ora 16:00) la oferta publică Hidroelectrica"

TradeVille, a raportat în prima zi de subscriere (ora 16:00) 2640 ordine de subscriere din partea a aproximativ 2500 clienţi.

După ani de aşteptare, astăzi la ora 9 au început subscrierile la oferta publică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica. Investitorii de retail pot subscrie la preţul de 112 lei pe acţiune, cu o subscriere minimă de 50 de acţiuni, echivalentul a 5600 lei.

În primele 5 zile lucrătoare cei ce subscriu beneficiază de un discount de 3% din preţul de ofertă.

Miriam Andrei, Director General TradeVille, a declarat: "Ne bucurăm că piaţă de capital din România a arătat un interes extraordinar pentru oferta publică Hidroelectrica. Este un semn pozitiv al evoluţiei mentalităţii investitorilor de retail, sunt multe voci în piaţă care consideră Hidroelectrica cea mai valoroasă şi profitabilă companie a statului român. Suntem încântaţi şi apreciem votul de încredere dat de investitori pentru serviciile TradeVille, avem deja experienţa de aproape 3 decenii în a-i asista pe aceştia să subscrie gratuit la cele mai importante IPO-uri româneşti."

Valoare estimată a Hidroelectrica este între 42.3 şi 50.4 miliarde lei, în funcţie de intervalul de preţ specificat în prospect, respectiv între 96 şi 114 lei/acţiune.

Perioada de subscriere se va încheia pe 4 iulie la ora 12:00, iar admiterea la tranzacţionare este estimată a începe pe 12 iulie. 17.39% din acţiunile pe care Fondul Proprietatea le are la Hidroelectrica vor fi scoase la vânzare.

Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România, deţinută în proporţie de 80% de statul român şi 20% de către Fondul Proprietatea. Compania produce şi furnizează energiei electrică, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, şi din segmentul de energie eoliană.

Miriam Andrei: "Suntem pregătiţi, atât din punct de vedere tehnic cât şi operaţional, să susţinem volumele extrem de ridicate din perioada următoare graţie investiţiilor semnificative pe care le-am făcut în ecosistemul tehnic TradeVille. Acest lucru ne conferă avantajul competitiv şi beneficiul primordial pentru clienţi: îi putem asista pe aceştia complet gratuit să subscrie la ceea ce poate fi cel mai mare IPO de pe BVB. De altfel, suntem gata de lansarea unui serviciu unic în peisajul de brokeraj în România, însă îl vom anunţă după încheierea listării Hidroelectrica."

---

Actualizare - 15% din tranşa destinată investitorilor individuali a fost subscrisă

Investitorii persoane fizice lansaseră ordine de cumpărare pentru 1,78 milioane de acţiuni Hidroelectrica, în primele patru ore de la deschiderea ofertei, echivalentul a 15% din tranşa care le este destinată. Valoarea ordinelor se ridică la 200 milioane de lei.

În prezent, investitorii de retail au dedicată o tranşă de 15% din întreaga ofertă, dar în condiţiile unui interes ridicat, tranşa poate creşte până la 20%, conform informaţiilor din prospect.

---

Actualizare - Bogdan Badea, Hidroelectrica: "Începând de astăzi fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica"

Preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a anunţat că începând de vineri şi până pe 4 iulie toţi potenţialii investitori pot să achiziţioneze pachete de acţiuni la Hidroelectrica, precizând că... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Micii investitori subscriseseră acţiuni de 28,3 milioane lei, într-o oră de la demararea ofertei

Micii investitori subscriseseră, după prima oră de la demararea ofertei Hidroelectrica, aproape 234.000 de acţiuni, echivalentul a 28,3 milioane de lei. Numărul de titluri subscrise echivalează cu 2% din tranşa ce le-a fost rezervată, de 11,7 milioane de acţiuni.

---

Oferta publică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica demareză astăzi, conform unui anunţ al Autorităţii de Supraveghere Financiară ce a fost publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la miezul nopţii.

În cadrul operaţiunii, Fondul Proprietatea va vinde cel mult 78 milioane de acţiuni, echivalentul a 17,34% din producătorul şi furnizorul de energie electrică. Oferta este croită pe două tranşe, respectiv cea a investitorilor de retail căror le sunt dedicate 15% din acţunile scoase la vânzare, restul fiind pentru instituţionali.

Micii investitori pot subscrie la preţul de 112 lei/acţiune, în timp ce subscrierile instituţionalilor se pot face în intervalul 94 lei - 112 lei pe acţiune, pasul de preţ fiind de 0,5 lei.

Subscrierea minimă pentru un investitor de retail este de 50 de acţiuni, echivalentul a 5.600 de lei. Cei care vor subscrie în primele cinci zile lucrătoare ale ofertei au dreptul la un discount de 3% din preţul de ofertă.

La preţul de 94 de lei, evaluarea Hidroelectrica se ridică la 42,3 miliarde de lei, în timp ce la preţul de 112 lei, maximul ofertei, valoarea companiei este de 50,4 miliarde de lei. Astfel, comparativ cu profitul bugetat de producătorul de energie pentru acest an, de aproape 3,7 miliarde de lei, raportul Price to Earnings Ratio se situează între 11,4 şi 13,6.

Operaţiunea de piaţă se va încheia în data de 4 iulie, iar admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti este preconizată pentru 12 iulie.

"Trei grupuri de investitori instituţionali români (Investitorii Principali) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei şi au încheiat un acord de investiţii ca investitori principali cu societatea şi acţionarul vânzător. Investitorii principali s-au angajat să achiziţioneze în total 2,24 miliarde de lei în acţiuni la preţul final de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale", se menţioneză în prospect.

Suma echivalează cu circa 25-30% din ofertă, în funcţie de preţul la care se va încheia operaţiunea de piaţă.

Hidroelectrica este lider în ţara noastră în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională. Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producţiei naţionale de energie electrică. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale din România. Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din Hidroelectrica.

Opinia Cititorului ( 133 )

  1. Urez mult succes acestei listari si indemn cat mai multi sa cumpere H2O.

    1. este Fake!

      este prima data cand ma suna brokeri sa-mi zica sa particip la un ipo

      bla bla etc etc numai avantaje.. 

    Dar la un pret de 50-60 lei. Pretul curent o face un fel de NVIDIA.

    1. Te-ai invatat cu pomenile si in plus mai scrii si prostii!

      Nvidia are PERul 223 (si un randament al dividendului 0,037%), nu 10...13 ca Hidro! 

      Ai dreptate, e o comparatie disproportionata, dar voiam doar sa accentuez ca dupa parerea mea e f scumpa! Cred ca preturile actuale la energie nu vor mai dura f mult (deja piata energiei e in scadere) si de aceea sa cumperi H2O la 110 lei sau SNN la 45-50 lei mi se pare foarte nesabuit. Vorbesc, desigur, ca investitor de retail, atentie!!!

      Ramane de vazut cum vor fi preturile la energie. Tine cont ca in urmatorii 10-15 ani pentru tranzitia verde, masini electrice etc. ne va trebui o cantitate cel putin dubla de energie in Romania si in toata Europa. Scoti carbunele afara, bagi eolian si fotovoltaic, dar alea nu merg mereu, in functie de conditiile meteo. Hidro si nuclearul completeaza mixul energetic. Cu o cerere dubla de energie in cativa ani, ma indoiesc ca energia va fi chiar atata de ieftina cum cred unii ...

      Pur și simplu faci niște predicții eronate. La H2O nu iei în calcul politica de dividende și investițiile anunțate în solar, iar la SNN faci aceeași greșeală. Apoi da, colegul de mai sus are dreptate, cantitatea de energie pe care o va cere piața va fi cel puțin dublă în 5-10 ani. Creșterea VAN se va vedea în prețuri, deși există de obicei o întârziere în reflectarea acesteia.

      Ok! Scuze!

      Preturile la energie nu vor reveni la cotele de odinioara din simplul motiv ca au crescut toate preturile. Daca ar fi fost doar un simplu zvac al energiei, fara sa afecteze si alte preturi, ar fi fost sperante pentru o revenire la pretul de plecare. Acum insa, toate preturile din economia noastra si cea mondiala (si salariile) s-au asezat pe un alt palier si este greu de crezut ca energia va face un gest caritabil si va reveni la vechiul palier. 

      Apoi mai este trecerea de la energia pe combustibili fosili (numai daca avem in vedere autovehiculele si ar fi suficient) la energia electrica, ceea ce va duce la cresterea volumelor pentru acest tip de energie. Scaderile de preturi pot fi compensate prin cresterea volumelor. La SNN, SNP, SNG si TGN vor veni volume mai mari in viitor. Problema la H2O este ca nu a facut investitii (gratie unei clasei politice care face numiri pe criterii idioate), dar are si avantul lipsei de datorii. 

      Apoi trebuie sa avem in vedere si reducerea inflatiei care va face ca randamentele actuale ale dividendului (sau chiar mai mici), sa fie mai atractive decat acum (sau chiar mult mai atractive) in raport cu inflatia, ceea ce va permite ca eventuale reduceri de profit sa nu conduca neaparat la reduceri de cotatii ci la reduceri de randamente ale dividendului prin mentinerea aproximativa a cotatiilor. 

      Alt aspect: PERurile la SNP, SNN si TGN sunt extrem de mici ceea ce ma face sa cred piata a luat deja in calcul eventualele scaderi de profituri si lasa loc pentru ca acestea sa afecteze PERurile si nu neaparat cotatiile (decat marginal). 

      Pe scurt, eventualele reduceri de profituri vor afecta mai degraba randamentul dividendului (pe un fond al inflatiei in scadere nu va fi o tragedie) si PERurile, decat cotatiile, pentru ca PERurile, fiind atat de mici, lasa loc de manevra. 

      In rest, aparentele iti dau dreptate, dar numai aparentele. 

      Companiile de energie de la noi nu stau foarte bine, dar nici rau (iar cele de stat ar putea sa fie muult mai atractive cu un management de calitate) si oricum ele sunt actiuni de refugiu ceea ce le face indicate pentru vremuri tulburi (ca cele de acum).

      Per total, oferta Hidro pare a fi destul de corecta pentru toate partile, atat pentru vanzator cat si pentru cumparator. Incearca sa vezi situatia si din perspectiva vanzatorului. Daca tu nu ai vinde la pretul asta (PER 10), sau ai face-o cu retinere, inseamna ca oferta este in regula. 

      Citesc și eu un comentariu pertinent. Într-adevăr „scaderile de preturi vor fi compensate prin cresterea volumelor” + VAN în creștere. Apoi mai e ceva... Chiar nimeni nu înțelege că inflația extraordinară, cea care urcă prețul pâinii, cărnii șamd, va urca și prețul de vânzare al acțiunilor? Cum poți să accepți să cumperi zahăr la preț triplu, dar să comentezi că SNN e scumpă? Singura mea teamă în privința pieței e spectrul recesiunii care, din păcate, va veni în 2024-2025. În plus, mai există necunoscuta/escaladarea războiului din Ucraina.

      Ai atins mai toate punctele, atat PRO cat si CONTRA. 'Time will tell' daca H2O este o investitie buna sau nu. Sansele sunt 50%-50% cred.

      Personal, estimez ca SNP, TLV sau ONE vor performa mult mai bine medium to long-term decat H2O, dar sunt doar speculatii, desigur. Nimeni nu poate sti cu adevarat. 

      Ar mai fi un aspect (chiar 2). Faptul ca piata noastra a scazut (inainte de deschiderea rosie de la americani), imi spune ca:

      - oferta la H2O este peste asteptarile pietei (aici si FPul a jucat bine pentru ca a setat asteptarile la alt nivel pentru a "pregati" mai bine oferta); 

      - asa cum vara sau iarna ne iau prin surprindere de fiecare data, se pare ca si oferta

      la H2O ne-a cam luat prin surpindere si fara suficient de multi bani pregatiti. 

      Nu uita de ARS,AST si TBK

      deja dobanzile la bondurile pe 10 ani au scazut la 6,5%, de la 9% in nov, asta a dus in jos costul ponderat al capitalului si a majorat corespunzator evaluarea actonilor. Un DCF corect indica 100 lei pe actiune, care cred ca va fi pretul final, cu discount

    e mai profitabil si mai sigur sa imprumuti statul la dobanzi de 7% decat sa cumperi actiuni hiperinflate care iti vor da un dividend maxim cam in aceeasi zona. IPO-ul asta va fi un fiasco

    1. ma duc la trezorerie...

      Nu cred ca va fi un fiasco. Instutionalii au nevoie de asa ceva ca sa poata plasa sume mari de bani fara sa duca cotatia la cer. Incearca sa cumperi actiuni de cateva zeci sau sute de milioane de euro la orice companie listata la BVB si vezi unde se duce pretul.

      Institutionalii au o abordare diferita de retail pentru ca acolo componenta timp are alta pondere in evaluare. 

      nu te grabi

      Eu aștept sa se listeze și s-o prind pe la 60-70 lei mai târziu.

      Si eu o sa fac la fel!

      Nu este cazul sa mergi la Trezorerie. Acum ai preturi mai bune la titlurile de stat listate pe bursa.

      asteapta :)

      N-am auzit în veața mea să scade prețur'li la acțiuni. :)

      Vei vedea volume pe care nu le-ai vazut niciodata pe bvb! Cum te astepti sa fie un fiasco? Va fi cel mai de succes IPO din istoria BVB!

    În sfârșit!!! ....aruncați.va acum! :))

    1. E canicula, aruncati'va in H2O :))

    Noaptea ca hotii?

    1. Asa se pare.

    Pretul final al ofertei va fi aproape de minim, deci sub 100 lei/actiune, iar la profitul din primul trimestru inseamna un PER de maxim 8, ceea ce nu e rau deloc, pentru o societate care are o marja de profit de peste 50% din cifra de afaceri.

    1. poate , dar nu pentru retaileri !

      Pretul final se va anunta la 5 iulie. La acest pret final, retailul care a subscris in primele 5 zile va primi discount 3 %. Institutionalii fac pretul final, dar si retailul va beneficia, ba va primi si discount de 3 % la pretul final. Cititi ca lumea prospectul !!

    ... acest IPO este o tzeapa precum si cele anterioare ... Sa stai peste 11 ani , in cel mai bun caz , ca sa-ti recuperezi banii , mi se pare o mare prostie !

    FP practic vrea sa dea lovitura si "sa fuga" cu banii fraierilor ! 

    1. FP, e listata, e publica, poti lua chiar azi, CE TE TINE?

      Nu fuge nicaieri :) banii obtinuti vor merge la actionarii FP sub forma de dividende. S-a stabilit asta de ceva vreme

      Nu fuge nicaieri :) banii obtinuti vor merge la actionarii FP sub forma de dividende. S-a stabilit asta de ceva vreme

      Nu fuge nimeni cu banii - sunt dati dividende celor ce au luat FP cand trebuia!

      cand trebuia? ca vad ca acum e chiar mai jos FP, deci de ce nu ar fi bine de luat si acum?

    Adică să duc banii intr.o companie cu Per peste 10 când la BVB sunt altele cu Per până.n 5 și conduse de profesioniști nu de tărtăcuțe numite politic?!

    1. Bine,tu vei gasi o suta-doua de actiuni la companii cu PER-5 dar institutionalii ce sa faca cu banii?

      Corect. E o companie pentru institutionali. Nu ai cum sa cumpaeri 100 000 000 lei actiuni la orice companie listata la BVB fara sa te auto-sabotezi prin ridicarea pretului pana in Valhalla.

    prefer snp si altele ieftine de la BVB

    1. prefer tezaur

      sau aur

      La profitul de anul trecut SNP are PER 3, Tel cam 4, desi profitul este mult peste media anilor anteriori, deci per poate fi mai mare spre dublu, SNN apx 5. La H2O profitul mediu pe ultimii 4 ani e 1/2 din cel de anul trecut, deci PERul se dubleaza.

      La unele consideri profitul pe ultimul an, iar la Hidro pe 4 ani.

      Asa faci tu comparatie intre companii?

    Daca se vinde la de 10 ori profitul maxim la un PER de 11-13, real se va duce spre 18-20 ca doar nu acest profit va vi minumul urmatorilor 20 de ani.

    Se garanteaza vreun numar de actiuni pentru reatil?  

    superoferta! gunoi politic la pret de aur (sau paladiu, na, sa nu fie confuzie)

    Mult zgomot pentru nimic? Vom vedea

    1. Pentru retail da. Pentru institutionali nu

    Nu inteleg de ce scade FP.

    In loc sa aleg H20 sau obligatiuni de stat, de ce nu FP? 

    1. zgomot informational temporar. vine 30 iunie. institutionalii nu vor lasa pretul FP in gaura. e abia inceputul. sa vedem cum evolueaza situatia.

      Pentru ca vand unii care vor sa participe la oferta H2O si nu au alti bani. Probabil este gresit calculul, in sensul ca FP la 1.9 este mai bun, avand in vedere dividendul exceptional de dupa oferta, decat sa cumperi H2O cu un indice de alocare de vreo 10%.

      Alocare de 10% ar fi 2.7 mld euro dati de retail.Imposibil, mai realist suprasubscriere de 2-3 ori adica 0 .7 mld euro

    bvb a inceput sa reflecte sentimentul pietii...

    1. la pomul laudat sa nu te duci cu sacul.. tare imi e teama ca peste 6-12 luni o vedem la 70 si sa vezi ce urla retail-ul ca a luat iar tzeapa :))

      tare mi-e teama ca nu numai retailul

      Abia astept sa scada ... Daca chiar scade la 70 sau la 60, cumpar si mai multe !!! Amintiti-va cum a mers SNN dupa scaderea de la 11 lei la 5 lei ...

      problema e ca n-o sa ai ocazia decat la alta listare, asta va esua pentru ca nu se prea inghesuie lumea sa cumpere

      va fi supra-subscriere. incetati cu povestile cu esecurile. exista interes. putina rabdare.

      da. Problema cea mai mare la ora actuala este lipsa de transparenta a fondurilor de pensii P2 si P3 care nu publica exact sumele de care cumpara in IPO.

      Pentru ca nu sunt banii lor, deci ii doare in cot, cu tot "profesionalismul" lor cu tot. Deci retailul isi ia o teapa dubla, si investitd direct si prin P2+P3 :(

      nu va fi lasata sa cada. fondurile vor cumpara pentru a mentine pretul.

      care fonduri?

      FONDURILE DE PENSII

      nu cred, profitul 2023 va fi cu cel putin 30% peste cel din 2022 avand in vedere cresterea productiei cu cca 50%. 70% din productie a fost deja contractata la preturile de anul trecut :)

    ... managerii de fonduri de investitii , Pilon II de exemplu , sunt cointeresati , daca ma intelegeti ce zic ,

    sa cumpere la acest pret URIAS , doar nu cumpara din banii lor !!!! S-a mai intamplat si in trecut , as se 

    vedea tzeapa DIGI , tzeapa Sphera , tzeapa Medlife si enumerarea poate continua !

    1. Corect! Pai si DNA-ul ce face, de ce nu sare pe ei????

      ce solutie credeti ca au respectivele fonduri tinand cont de toate constrangerile de lege existente ? puteti veni cu o varianta? Multumesc

      pentru fondurile de pensii s-a dat de curand o lege ca pot investi pana la 10% din active am vz un calcu zf, ca fondurile de pensii ar putea acoperi 18% din Cap soc h20

    Se pare că mulți dau porumbelul din mana pe cioara de pe gard! :))

    1. era de asteptat...

      mai este si vopsita cioara aia :))

      Sa fie primit! Mai ales TLV si BRD!

      Corect! :))

    Daca se arunca cu banii in ritmul actual, cred ca transa de retail va fi suprasubscrisa de vre 5-6 ori (s-ar subcrie intreaga oferta, si cea a institutionalilor).

    1. Pariuri pe suprasubscr? Eu zic 2.4 adica vreo 600 mil euro de la retail

      Retailerii au 1,32 mld mai e pn acolo. si cu posibilitatea de a se majora cu inca 300 mil aprox.

      70000000 actiuni x 20 euro fac 1.5 mld euro, roughly. Tin pariul

      Cam asa. Volumul mediu lunar la Fidelis+Tezaur este undeva pe la 900 mil ron. Cei 15% alocati retailului sunt cam 1,3 mld ron. Adica intr-o luna de titluri se cumpara cam 70% din H2O. Evident ca poate trebuia facut un 50-50. Sau pur si simplu fara transe. Fiecare cumpara de cat are.

    Voi va agitati pe aici cu evaluari, PER-uri si uitati hype-ul de pe AeRo de anii trecuti, cand lumea se repezea la toate petardele, desi problemele se vedeau chiar din documentia de listare. Hidro are o imagine buna in piata, este si va ramane majoritar detinuta de stat, va da dividende. Motive garla ca retail-ul sa se arunce sa cumpere fara prea multa analiza. Deci intentie de subscriere cred ca e grupa mare, bani sa aiba toti investitorii de retail ca sa subscrie. Si probabil, daca ne uitam la scaderile de azi, multi incearca sa faca rost de bani deja :)

    1. de-abia astept sa cumpar profitabil niste actiuni, altele decat apa chioara

      parca statul nu e bun administrator

      Pai normal ca statul nu e bun administrator, dar pentru marea masa a populatiei conteaza mai mult ca ”perla energetica” va fi detinuta de stat si nu vom fi la mana lacomelor corporatii internationale. Independenta energetica, alea, alea. Hai ca suna bine si face irelevant ca statul nu e bun administrator

      Acționarul majoritar decide acordarea dividendelor. O analiză cu mâinile în șold, privind orizontul mai pe seară, spune că statul urmează să fie flămând.

    Se subscrie la 112 ; Se vizeaza pretul de 94 de lei la care sa se inchida oferta ; Se obtine discountul de 3% > 91,18 lei/actiune +/- comisionul intermediarului ; Capitalizarea H2O ar fi de 41 de miliarde ; profitul NET bugetat de catre H2O pentru anul 2023 este de 3,6 miliarde > PER mai mare de 11, in acest scenariu OPTIMIST.

    Daca oferta este suprasubscrisa pe retail, micul investitor se asteapta sa continue euforia in primele zile/saptamana de tranzactionare, iar pretul sa urce pe la 100 ??? Mai mult de 100 ??? 

    Vinde si face un 10 % ( atentie doar pentru fractie din suma folosita la subscriere ), sau asteapta un an pentru un dividend de max 10% ???

    Merita efortul de a lichida depozite, alte detineri lichide de la BVB pentru un randament de maxim 10 %, si acesta doar pentru o parte din suma folosita ??? 

    1. evident ca nu merita !

      si tu n-ai luat in calcul o seceta vara asta, ca cea din 2022. Sa vezi atunci cum se duce h2o in pamant, pe la 50-60 ha ha

      Calculul. nu e nici un calcul. in afara de ce a fost in trecut ce calcul sa-ti faci? poate fi curentul f ieftin, f scump la mijloc, habar n-ai ce calcul poti sa faci.

      Interesul vine pur si simplu di mediatizarea care de fapt e publicitate enorma ce i se face. Oamenii musca pt ca asta aud toata ziua la tv, asta citsc de cateva saptamani prin presa, pe retelele de socializare, la guru's de investitii si na asta e. Cum credeti ca au aparut acele isterii de meme stocks sau tulip mania si ce a mai fost(atentie ca nu zic ,ca h2o va fi racheta, doar ca e de la publicitate interesul). si e si un pic de adevar, compania e chiar buna, pretul nu-i grozav, dar sunt si bani in piata f multi bani 

      D - L DE LA nr 2 , ARE CEA MAI MARE DREPTATE !!!!!!!!!! AICI , SE V-A FACE EVIDENTA , DINTRE CAPITALISTI , SI COMUNISTII INCEPATORI , INDIFERENT DE VARSTA , DIN ACEASTA TARA ....... O COMUNISTA SUPER - SMECHERA , NUMITA CARMEN BOBU , CARE SE CREDE ACUM CAPITALISTA DIN NEAM IN NEAM , SFATUIESTE PE TOTI CITITORII ZIARULUI ''''''''' ZF - ZIARUL FINANCIAR ''''''' , SA PARTICIPE LA MAJORAREA DE CAPITAL ( LA IPO ..... ) , INDIFERENT DE PRET !!!!!!!!!!!! DE CE ????? SIMPLU ...... CICA : o SINGURA DATA IN VIATA , HIDROELECTRICA , '''''''''' ARE 1 IPO ''''''''' !!!!!!!! ASTA E TOT , CINSTITA COMUNISTA ?????? ASTA , E TOT CE POTI TU , IN MATERIE DE SPECIALISTA , PE PIATA DE CAPITAL ???????????? ASTA E , TOT CE POTI TU , IN MATERIE DE JUDECATA ???????????? LAS SPATIU DE MANEVRA , CA COMUNISTA SA-MI RASPUNDA ............... IA UITE , BAI FRATE ....... STIU CA , E MAI BATRANA CA MINE ....... PARCA E MAMA ........ NU UITA , FRUMOASA MEA CA , FIECARE ARE DREPTUL SA JUDECE SI SA ALEAGA ....... NU MAI E , MAMA LEANA - CEAUSEASCA , IN SPATELE VOSTRU ........ NU MAI MANA TU , TURMA SPRE BUZA PRAPASTIEI CU PROPAGANDA TA , DE ''''''''' OMUL NOU !!!!! ''''''''''' ; MA ENERVEZI ......... ROMANI : JUDECATI !!!!! NU VA ARUNCATI , CU FATA INAINTE .......... ASTEPTATI ...... FACETI-VA SOCOTELI ...... FACETI-VA PLANURI ......... CHIBZUITI ....... FI-TI CA O CAPRIOARA DIN AFRICA , CARE VREA SA BEA APA , TRECAND PRINTRE O GASCA DE CROCODILI DE NIL , DE 5 - 6 METRII LUNGIME ........ STIE FOARTE BINE CA , LA O MISCARE GRESITA , AJUNGE INTRE FALCILE LOR ........ AVAND PARTE DE O MOARTE CUMPLITA ........ AVETI GRIJE .......... V-O SPUNE '''''''''''' STATY ''''''''' ........ CAPITALISTUL .............................. ................

      de ce trebuie sa va referiti la o parere a cuiva in felul acesta ? in cazul acesta ar trebui sa-i laudati pe ceilalti invitati de la zf, care erau mai circumspecti in legatura cu IPO. Ideea de baza e ca nu ar trebui sa va permiteti asemenea judecati PUBLICE! In fond, fiecare cititor e suficient de inteligent sa decida singur daca participa sau nu la IPO !

      Fals! Nimeni nu e atit de inteligent ca staty.

    Hai sa ne imbogatim. )))

    1. :))

    Apa cu multe bule.

    Se subscrie in baza schisorilor de garantie bancara. Cine poate accesa astfel de scrisori va obtine profituri bune.

    1. Tu crezi ca retailul NORMAL, cu portofolii de maxim 10-20,000 de euro are acces la scrisori de garantie bancara ?? Aia cu milioane de euro, da ...

    Pare ca trio ul GOIA,STĂNEAN și BIRTA vănd teraplast ptr lichiditate la H2O

    1. tare asta de tot.

    gunoaiele astea de la apa cu bule au emis a treia factura intr-o luna, a doua intr-o saptamana, o fi coincidenta?

    1. Hai Nicu si Marcel!

    "Expertii" recomanda citirea prospectului inainte de subscriere.

    Cei care au subscris in primele ore de tranzactionare au citit 400 de pagini de prospect azi-noapte?

    Pentru a evita "emotia" ar fi mai bine ca prospectele sa fie publicate vineri, iar cumpararea sa inceapa luni-marti, pentru a avea un timp de studiu. 

    1. Îți dai seama că au tocit din scoarță.n scoarță!

      Nimeni din acei 140.000 de investitori pe BVB n-a dormit azi noapte din cauza prospectului de 400 de paginii :))))))

      looool

      chiar si sa ai timp sa-l citesti ca tot ramai cu o enciclopedie de intrebari fara raspuns... o sa descoperim multe in urmatoarele cateva luni... cu siguranta vom avea oportunitati in urmatoarele 12 luni

      noaptea ca hotii!

    60 mil eur subscrise in prima zi pare promitator

    1. Cine a citit prospectul? Se poate inchide anticipat?

      Pag 248

      "poate închide Oferta mai devreme decât s-a stabilit inițial în cazul în care Oferta este subscrisă integral" (pag. 248)

      ...

    M- a întrebat mama dacă sa cumpere Hidroelectrica și i am zis sa facă ce o taie capul.Ce ma intrebi pe mine mama, întreabă - l pe tata ca el a lucrat paznic la fabrica la Drăgoi și a scăpat cu viața ?! Deci se poate sa cumperi Hidroelectrica de la bursa lui. Adică ce poate sa ți se întâmple? Îți confisca casa, îți ia găinile de pe oua ? Oricum ai un Piersic in curte și poți sa te dai pe după el, nu mori tu de foame .

    1. Sa va explic ..Intre 2 orgi sexuale Hunter Biden cumpara acțiuni Hidroelectrica și le vinde la suprapreț lui Zelenski, care ia bani de la UE. De asta se bat in Donețk pe Hidroelectrica. Azi , mâine îl vedem pe Putin acționar majoritar.

      Doamne ajută! Prigojin, fă-ți treaba!

    De ce sa cumpar H2O la un PER de 10 cand pot sa cumoar SNN la un PER de 5? E o intrebare de bun simt! Oare H2O nu va ajunge in cateva luni la un PER de 6-7?

    1. de ce va pierdeti timpul cu PER si alte nebunii si calcule cand puteti da o fuga la trezorerie ... chiar nu va inteleg oameni buni

      Pt ca le tremen lung randamentele sunt mai bune decat Tezaur. Am investit si in Fidelis dar nu poti sa mergi dor pe un drum...

      Snp este cea mai mare companie integrata de energie din sud estul europei. Dar valoreaza 75% din h2o. Cineva minte! Cine?

      Securistii de la FP. Doar nu crezi ca au fost convinsi sa vanda fara un super pret pentru ei....

      H2o nu este o un comanie rea. Doar ca nu este ieftina. Si nici nu cred ca este capabila sa dubleze profitul in urmatorii 10 ani. Un fel de obligatiune cu rata variabila.

    O intrebare banala pe care n-o vad nicaieri: de ce s-au facut 2 transe? Care e logica?

    Ca te poti gandi la agende... genul ala in care "secu" se sperie ca 'pierde controlul' daca sa zicem retailul cumpara 80% si "secu"=institutionalii ar ramane cu vreo 20%. Dar presupun ca asa ceva nu poate fi real ha ha.....

    Prospect publicat noaptea dinaintea listarii. Gradinescu vice la piata de capital. Marcu tot ce atinge baga in faliment. Gradinescu nu stie ce a semnat in oferta asta Marcu nici atat. Nici astea nu tb omise la evaluarea investitiei. Prospect, prospect dar analizat de cine. De Gradinescu? Hmmm….

    1. Gradinescu e un foarte bun profesionist care a performat ca director de banca si in mediul privat. Plus ca la prospect au lucrat cei mai buni specialisti din România ,Swiss, BCR, BT Securities, si colosi internationali.Citeste prospectul și găsești toate datele importante.

      nu esti deloc obligat sa subscrii inainte de a citi. e timp, cele 5 zile lucratoare plus weekend

      Domnule Gradinescu mi de pare normal sa postati aici un mesaj in care sa va laudati. Dv sau familia repetati aceste mesaje pe care le-am mai vazut cum ca ati performat in sectorul bancar. Daca ati fi performat va tinea BT si nu va concedia. Ati fost director de agentie undeva prin Bacău. Asta nu va face bancher, cu tot respectul. Aici vb despre piata de capital la care nu pare ca va pricepeti.

      Publicarea prospectului in noaptea precedenta listarii ridica problema unei neputinte, a unui mod de lucru defectuos si cu mari intarzieri nu pe cea a abilitatii noastre de a citi repede 400 de pagini.

      Cu tot respectul , pentru Gradinescu vorbește CV-ul. Tu ești un obscur anonim, un ratat profesional care nu înțelege cine întocmește un prospect.

      Ma tu esti chiar prost. Ai trecut in cv ca ai fost un biet directoras obscur la o atentie de 18 salariati dintre care doi neamuri cu tine. Fractu Mihaita a fost angajat fiind frate cu tine adica moralitate zero. Ce cv ma? Mars!

    … cine mai are curajul sa subscrie la

    acest IPO ? Hidroelectrica este foarte 

    vulnerabila , cateva rachete si marile 

    baraje dispar !!! 

    Cum sa investesti cand in Rusia este 

    razboi civil si noi suntem chiar in

    vecinatatea dezastrului ?!?!?! 

    1. Mai e si faptul ca saptamana trecuta am avut 5 zile consecutive de scadere pt dow jones, o schimbare de caracter pt o piata ce in ultimele saptamani a mers parabolic in sus.

      Romania e ultima problema a Rusiei. Nu trai in psihoza creata de propaganda yankeie.

    H2O este mult supraevaluată. Singurul plus este că e prietenoasa cu mediul dar acum nu contează foarte mult. In rest pe termen mediu va fi sub SNP. Probabil H2O va valora 30 miliarde iar Snp 50

    1. diferenta intre astea 2 e ca la petrom ai mereu grija ca se termina petrolul in romania, bine vb de ani de zile, ai grija legilor antipoluare, pe cand la hidro , apa curge, mai multa mai putina dar curge, energia e green deci vor avea legi si proiecte in favoarea lor.

      in functie de profitul pe care il vor face la 42 mld valaorea inferioara de 94 lei, nu e asa de scumpa. Anul trecut au facut profit 4,4 mld, si au dat dividende cca 4. anul asta pare ca va fi chiar putin mai bun, si cu ajutorul facturilor pt ce n-au facturat anul trecut(numai mie mi-au venit 3 facturi luna asta)

      personal ma gandesc sa fac asa 1/2 din banii pregatiti pt h20 ii subscriu la ipo, si dc cumva mai scade , mai cumpar.  

      Știi și ce profit a făcut Petrom? Când vei lua primele dividende la Hidro? Compara managementul și creșterea afacerii. Pt hidroelectrica nu vad investiții importante iar CA va scădea odată cu prețul electricității. Pe ce se bazează o eventuală creștere a prețului acțiunilor la H2O?

    Intel deschide fabrică de cipuri în Polonia, TSMC sunt deja în discuții cu polonezii pentru a deschide și ei o fabrica de cipuri, astea realizări pentru o țară, nu mai zic de faptul cât au negociat ca să obțină aceste investiții de miliarde, nu s- au dat bătuți și le- a ieșit. Noi avem H20 perla României bla bla bla doamne ferește!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb