Statele membre UE negociază un acord privind facilităţile de stocare a gazelor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 aprilie 2022

Statele membre UE negociază un acord privind facilităţile de stocare a gazelor

Ţările UE vor dezbate, săptămâna aceasta, un posibil acord pentru împărţirea costurilor aferente cumpărării de gaze în vederea umplerii facilităţilor de stocare şi a construirii unei rezerve de aprovizionare înaintea iernii următoare, conform unui proiect de document consultat de Reuters.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori. Propunerea este menită să reducă dependenţa de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazele de care are nevoie UE, conform Agerpres.

Propunerea a provocat îngrijorări în unele state membre UE care au facilităţi de stocare a gazelor, inclusiv Ungaria, Austria şi Ţările de Jos, care se tem că firmele lor vor fi forţate să cumpere volume mari de gaze la preţuri ridicate, în timp ce statele care nu au sau au facilităţi reduse de stocare nu se confruntă cu astfel de probleme. Diplomaţii din ţările UE vor discuta săptămâna aceasta un acord de compromis care, dacă va fi aprobat, ar putea duce la negocieri cu Parlamentul European privind reglementările finale.

În proiectul de document consultat de Reuters se menţine obiectivul de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 90%, dar se aplică doar facilităţilor de stocare care servesc clienţii interni, astfel încât un stat nu va fi obligat să umple facilităţile de stocare de pe teritoriul său care sunt folosite în principal de altă ţară. Contribuţia unei ţări la umplerea facilităţilor de stocare va fi de asemenea plafonată la 35% din consumul său mediu anual de gaze din ultimii cinci ani, conform propunerii Franţei.

Stocarea gazelor naturale lichefiate ar putea fi contabilizată pentru îndeplinirea obiectivelor UE.

Statele membre UE trebuie să se asigure că facilităţile de stocare a gazelor sunt umplute, ele ar putea realiza acest obiectiv impunând măsuri precum obligarea furnizorilor de gaze de a stoca un volum minim.

Pentru a atenua temerile privind împărţirea corectă a costurilor între state, Bruxellesul a propus un sistem de "împărţire a responsabilităţilor", în care ţările care nu au facilităţi de stocare trebuie să acopere 15% din cantitatea lor anuală de gaze utilizată prin umplerea depozitelor la un nivel echivalent în alte state.

În proiectul de document menţionat se arată că sunt exceptate de la aceste obiective Cipru, Malta şi Irlanda, state insulare îngrijorate că vor fi forţate să plătească pentru livrări de gaze pe care nu le folosesc, din moment ce nu sunt conectate la facilităţile de stocare ale altor state.

Paolo Gentiloni: "UE vrea să-şi reducă la zero dependenţa de petrolul şi gazul rusesc până în 2027"

UE are ca obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului şi la zero până la finalul lui 2027, a afirmat ieri comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, într-un interviu acordat publicaţiei italiene Il Messaggero, transmite Reuters.

Chiar dacă blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

De asemenea, Gentiloni a avertizat că UE va reduce propriile previziuni privind creşterea economiei în 2022, de la ţinta precedentă de 4%, conform Agerpres. În data de 16 mai, UE va publica previziunile de primăvară privind evoluţia economiei blocului comunitar.

Săptămâna trecută, FMI a înrăutăţit previziunile pentru zona euro, estimând în acest an un avans de numai 2,8%, faţă de 3,9% prognozat anterior, din cauza efectelor războiului dintre Ucraina şi Rusia.

Vladimir Putin: "Economia Rusiei este pe cale să se stabilizeze"

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că economia Federaţiei Ruse este pe cale să se "stabilizeze", după ce a fost lovită de mai multe serii de sancţiuni occidentale în urma declanşării "operaţiunii militare ruse" în Ucraina, informează AFP, conform Agerpres.

"Inflaţia a încetinit, creşterea săptămânală a preţurilor s-a apropiat de normal, iar pentru o serie de produse preţurile au început deja să scadă", a declarat Putin în timpul unei reuniuni a guvernului, consacrată problemelor economice.

Această rezilienţă ţine, potrivit lui Putin, de doi factori: de buna sănătate a rublei, care "s-a întărit în ultimul timp", revenind la nivelurile de dinaintea crizei, şi de "cererea consumatorilor", revenită la normal după "un vârf în februarie-martie", când ruşii s-au înghesuit să cumpere bunuri de larg consum din magazine, din teamă de penurie sau de prăbuşirea rublei.

Preşedintele rus a îndemnat la "garantarea unei normalizări progresive a dinamicii preţurilor" şi la evitarea "unei baze speculative a cererii".

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a crescut cu 5,6% ieri, la ora locală 17.30, până la 2.308,16 puncte, iar RTS - denominat în dolari - cu 6,1%, la 998,44.

---------------

Rubla a urcat, în prima parte a zilei de ieri, până la cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, faţă de euro: 75,95 unităţi. Raportat la dolar, rubla a crescut cu 0,1%, la 73,04 unităţi.

---------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a urcat cu 1,1% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 103,39 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a crescut cu 1%, la 99,53 dolari barilul la ora locală 10.16.

Preţul gazelor cu livrare în luna mai atingea 92,71 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, ieri la ora 14.34, faţă de 93,77 euro la deschiderea şedinţei bursiere. Pe parcursul sesiunii, cotaţia a coborât până la 89,52 euro.

---------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a urcat cu 0,5%, la 1.904,5 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 10.19, cea spot - cu 0,3%, la 1.902,64 dolari/uncie.

---------------

Ucraina a trimis până acum în portul românesc Constanţa aproximativ 80.000 de tone de cereale, fiind aşteptate să sosească cantităţi şi mai mari, a afirmat ieri directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Florin Goidea, transmite Reuters.

Porturile ucrainene sunt blocate de la invazia Rusiei, în urmă cu două luni, iar ţara, un producător agricol major, a fost forţată să exporte în România pe calea ferată pe la graniţa sa de vest sau prin micile sale porturi de la Dunăre, conform Agerpres.

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a crescut cu 0,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 10.23, la 10,82 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 0,3%, la 7,96 dolari/buşel.

---------------

Regatul Unit a anunţat luni eliminarea tuturor taxelor vamale pentru produsele ucrainene şi interzicerea exportului anumitor tehnologii sensibile către Rusia, conform AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb