Statele Unite validează, la rândul lor, extinderea tratatului de dezarmare New Start cu Rusia

J.P.
Internaţional / 5 februarie 2021

Statele Unite validează, la rândul lor, extinderea tratatului de dezarmare New Start cu Rusia

Acordul a fost găsit, in extremis, la sfârşitul lunii ianuarie. După Rusia, pe 29 ianuarie, şi Statele Unite au validat, la rândul lor, prelungirea de cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare New Start, a anunţat miercuri (3 februarie) secretarul de stat american Antony Blinken. Semnat în 2010, acordul, care limitează arsenalele din Rusia şi Statele Unite, urma să expire pe 5 februarie, scrie Le Monde, citat de Rador, relatează Hotnews.

Negocierile privind prelungirea sa au fost, în general, blocate pe toată durata preşedinţiei lui Donald Trump. Dar, de la venirea lui la Casa Albă, el propusese să îl extindă la cinci ani. "Preşedintele a arătat întotdeauna clar că Tratatul New Start este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite şi o astfel de prelungire este şi mai necesară atunci când relaţiile cu Rusia sunt tensionate aşa cum sunt acum", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, la o conferinţă de presă a doua zi după ce democratul a preluat funcţia.

Declaraţia secretarului de stat Blinken nu face un secret cu privire la aceste tensiuni. "În acelaşi timp în care lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele americane, vom lucra şi pentru a cere Rusia să dea socoteală pentru actele sale antagoniste şi încălcările drepturilor omului, în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri", a avertizat el. O referire abia ascunsă la reînnoirea tensiunilor dintre occidentali şi Moscova în urma otrăvirii, arestării şi apoi a condamnării la o pedeapsă cu închisoarea a adversarului rus Aleksei Navalnîi, puternic denunţată de Washington şi europeni.

Tratatul limitează arsenalele Rusiei şi ale Statelor Unite la maximum 1.550 de focoase desfăşurate pentru fiecare dintre aceste două ţări, o reducere de aproape 30% faţă de plafonul anterior, stabilit în 2002. De asemenea, restricţionează numărul de lansatoare şi bombardiere la 800, care rămâne încă suficient pentru a distruge Pământul de mai multe ori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o alegere excelenta... nu mi s-ar fi parut interesant sa vad vajaind pe deasupra capului niste nucleare ... oricum in cateva saptamani incepe in Iran ceva legat de niste nucleare ... dupa care avem termenul final de APrilie - incpeut de Mai 2021 cu Iran

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb