STATUL NE EXECUTĂ ACOLO UNDE NE DOARE CEL MAI TARE Guvernul taie din banii Sănătăţii şi ai Transporturilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2015

Guvernul taie din banii Sănătăţii şi ai Transporturilor

Printre altele, cresc veniturile Internelor şi Parchetului

---------------

Actualizare 16:36 Dragnea: "În urma rectificării nu se taie bani de la niciun minister"

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, că, potrivit proiectului prezentat de premier şi de ministrul Finanţelor în cadrul şedinţei conducerii partidului, în urma rectificării bugetare nu se vor tăia bani de la niciun minister, iar măsurile cuprinse în actele normative privind domeniul social vor fi finanţate.

În ceea ce priveşte investiţiile, a continuat Dragnea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat intenţia - agreată în cadrul BPN al PSD - de a discuta în cursul zilei cu colegii săi de la Dezvoltare şi Transporturi în vederea găsirii de soluţii şi adoptării de măsuri care să ducă la creşterea nivelul de absorbţie a fondurilor publice pentru realizarea şi finalizarea de investiţii.

"Despre rectificare, astăzi am aflat toţi, atât de la prim-ministru, cât şi de la ministrul de Finanţe, că nu se taie din bani de la niciun minister. Dimpotrivă, există un excedent bugetar, există peste patru miliarde de lei care sunt disponibili. De asemenea, nu se taie bani de la Sănătate, dimpotrivă. Nu se taie bani de la Educaţie, dimpotrivă se vor achita toate sentinţele judecătoreşti care au fost obţinute de cadrele didactice de-a lungul ultimei perioade", a declarat preşedintele interimar al PSD, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional.

Dragnea a adăugat că, totodată, potrivit proiectului de rectificare bugetară, toate măsurile cuprinse în actele normative care vizează domeniul social vor fi finanţate, inclusiv cea privind dublarea alocaţiilor pentru copii.

"În ceea ce priveşte investiţiile, ministrul de Finanţe ne-a informat că vrea să aibă o abordare puţin diferită, pe care noi o susţinem, în aşa fel încât, astăzi, va avea o discuţie şi cu ministrul Dezvoltării Regionale, doamna Sevil Shhaideh, precum şi cu ministrul Transporturilor pentru a vedea care sunt acţiunile, măsurile, procedurile care trebuie adoptate sau modificate pentru ca nivelul de absorbţie a fondurilor publice pentru realizarea şi finalizarea investiţiilor din România să crească", a susţinut preşedintele interimar al PSD.

Întrebat despre abordarea diferită pe care ar urma să o aibă ministrul de Finanţe în ceea ce priveşte investiţiile, Dragnea a spus: "Este vorba, în principal, despre faptul că, din păcate, şi nu din vina miniştrilor care au fost la Transporturi, la Ministerul Transporturilor sunt sume foarte mari necheltuite".

"Se pare că este vorba de doar 10% din suma alocată pentru investiţii cheltuită până acum, din varii motive. La Ministerul Dezvoltării situaţia este alta. Există peste 4.000 de şantiere deschise, în special în zona rurală unde trăiesc aproape nouă milioane de români, cel puţin în acte, şi aceşti oameni aşteaptă ca şi la ei în sat să ajungă Uniunea Europeană, aşa spun. Aceste şantiere care sunt, repet, lucrări în continuare şi unde dacă se alocă bani încep să se cheltuie de a doua zi de când au ajuns acolo, să fie finanţate şi să fie finalizate. Domnul Teodorovici a spus: există bani disponibili pentru a se finaliza şi finanţa investiţiile în România, dar nici nu vrea să mai ţină bani alocaţi pentru un minister sau la o companie, compania de drumuri naţionale (CNADNR, n.r.) de exemplu, unde stau miliarde care nu se cheltuie şi pe care nu le foloseşte nimeni, în loc să fie alocaţi banii către alte domenii unde, dacă se alocă, de a o doua zi încep să se cheltuiască", a afirmat preşedintele interimar al PSD.

Dragnea a explicat că "banii vor fi disponibili, iar cei care vor veni cu facturi, vor avea decontarea facturilor". "Asta vrea să facă ministrul Teodorovici şi noi îl susţinem în totalitate", a completat el.

(A.C.)

-------------

Actualizare 16:39 Miniştrii, convocaţi la Guvern pentru ultimele discuţii privind rectificarea bugetară

Premierul Victor Ponta şi miniştrii Cabinetului său se reunesc, luni, la Palatul Victoria, pentru ultimele discuţii privind rectificarea bugetară, după ce premierul şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au prezentat proiectul în şedinţa conducerii PSD şi în cadrul Coaliţiei.

La sediul Guvernului sunt asteptaţi toţi miniştrii Guvernului Ponta pentru ultimele discuţii legate de rectificarea bugetară, în condiţiile în care decizia finală va fi luată marţi într-o şedinţă specială a Executivului.

---

Actualizare 11:43 Ponta, înaintea şedinţei PSD: "Avem o rectificare bugetară pozitivă"

Premierul Victor Ponta a declarat, în această dimineaţă, că rectificarea bugetului este una pozitivă, având în vedere că, pe primele şase luni, România are un plus de 4 miliarde lei şi nu un deficit de 13 miliarde de lei, conform legii bugetului de stat.

"Ideea e următoarea, ca să înţeleagă toată lumea, că e cu cifre şi nimeni nu le înţelege. Conform legii bugetului de stat, aprobat de Parlamentul României, în consultare cu instituţiile internaţionale, pe primele şase luni, România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei, adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele şase luni, România are un plus de 4 miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelate legi care, de asemnea, nu erau prevăzute în buget, şi mă refer la diplomaţi, grefieri, personalul nedidactic şi tot rămânem cu bani. Asta trebuie să înţeleagă oamenii", a spus Ponta, înainte de şedinţa BPN al PSD.

El a adăugat că acest lucru înseamnă că rectificarea bugetară este pozitivă: "Dacă sunt mai mulţi bani decât în legea bugetului de stat, asta înseamnă rectificare pozitivă. Ce se taie la trasnporturi, se taie acei bani care erau prevăzuţi ca şi cofinanţare pentru proiecte care şi aşa nu se mai fac până pe 31 decembrie din motive de suspiciuni, de anchetă, investigaţii. E în fiecare an din ce în ce mai rău".

Ponta a mai insistat asupra faptului că sunt bani la buget: "Trebuia să fim cu minus 13 miliarde, suntem cu plus 4 miliarde, deci în limba română şi în toate limbile din lume, asta înseamnă rectificare pozitivă, că sunt mai mulţi bani decât sunt în bugetul de stat".

(A.C.)

----------

Actualizare 11:24 Teodorovici acuză Ministerul Transporturilor de lipsă de profesionalism şi iresponsabilitate

Guvernul nu va suplimenta, la rectificare, bugetul Ministerului Transporturilor întrucât instituţia nu a dovedit că poate cheltui banii şi dezamăgeşte din acest punct de vedere de la an la an, arătând lipsă de profesionalism, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgeşte în continuare. Cel puţin pe mine personal, care şi cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamăgeşte, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin şi solicită bani suplimentari", a afirmat Teodorovici la Digi24.

El a adăugat că la rectificarea bugetară Ministerul Transporturilor nu va primi bani în plus. Potrivit draftului de rectificare bugetară, Transporturile pierd finanţări de un miliard de lei pentru proiecte europene postaderare.

"Le-am spus foarte clar: nici nu discutăm! Vreau să văd la zi, pe fiecare proiect în parte, dovada că voi cheltuiţi aceşti bani până la final de octombrie, când va avea loc o a doua rectificare a acestui buget! Altfel, nu alocăm suplimentar ca să creştem artificial deficitul. Pentru că altfel, ce înseamnă asta? Dacă eu dau mai departe, la Transporturi, înseamnă că domenii precum sănătatea, educaţia, investiţii sunt văduvite, pentru că trebuie să dau într-o parte unde de fapt nu se cheltuie banii", a spus Teodorovici.

Oficialul acuză colegii de la Transporturi de lipsă de profesionalism.

"Ei merg pe baza unei abordări destul de, să spunem, lipsite de profesionalism. Eu ştiu aşa: când ai un contract de achiziţie publică pe un proiect de investiţie - în cazul lor, o autostradă - trebuie să ştii foarte clar, lună de lună, ce se lucrează, care este previziunea de plăţi a acelei firme de construcţii, s-o analizez şi prin prisma mea: adică, ăla poate să ceară, nu ştiu, sume foarte mari, dar eu văd exact dacă se justifică o astfel de sumă. Şi atunci, în mod responsabil, să cer mai departe la Finanţe alocarea acelei sume", a spus Teodorovici.

El a adăugat că se gândeşte la o reformă a administraţiei publice, recunoscând că sectorul bugetar este încărcat artificial şi ineficient.

Circa 20% din actuala administraţie publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă, spune Teodorovici.

"Sunt oameni (în administraţia finannciară, n.r.) care se sacrifică - vieţile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun că fac toţi asta. Sunt foarte mulţi din sistemul de stat care la ora - nu la 16:00, poate chiar mai devreme - au spart uşa. Iar dacă stau la serviciu, poate o oră doar alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceştia trebuie să plece din administraţie", a arătat Teodorovici.

El a spus că şi-ar dori ca Ministerul Finanţelor să coordoneze toate direcţiile economice ale celorlalte ministere, întrucât funcţionarii de aici dezinformează coordonatorii de credite, iar miniştrii vin ulterior să ceară "bazaconii".

"De ce nu, oare, putem noi să facem, la nivel de administraţie publică centrală chiar, ca unele funcţii-suport să fie concentrate într-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie să aibă direcţia sa de resurse umane? De ce să nu fim noi mai moderni decât şi alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce să ţin fiecare direcţie economică, să spunem, în fiecare minister? Nu, ele trebuie să fie concentrate în Ministerul de Finanţe - şi asta e o intenţie pe care o am foarte clară - de a aduce toate direcţiile economice şi de buget din ministere să depindă - adică să fie acolo localizate, dar să fie subordonate Ministerului Finanţelor", a mai spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a mai spus că îşi permite să fie un aspru critic al administraţiei, pentru că o cunoaşte bine din interior, întrucât şi-a petrecut viaţa în domeniul public, în care lucrează din 1991.

(A.C.)

-------------

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi cei ai mediului de afaceri urmează să discute, astăzi, pe marginea proiectului de rectificare a bugetului de stat aferentă anului în curs.

Premierul Victor Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că Executivul se va reuni, mâine, într-o şedinţă specială, în care ar urma să fie aprobată prima rectificare bugetară din acest an. Prim ministrul a specificat că rectificarea este una pozitivă.

Potrivit proiectului legislativ postat, vineri, pe site-ul MFP, veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat "se majorează, pe sold", cu suma de 4,46 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat "se menţine nemodificat ca valoare nominală", respectiv 13 miliarde lei. Ca pondere în PIB, acesta creşte de la 1,83% la 1,86%, în urma modificării nivelului Produsilui Intern Brut estimat pentru anul în curs.

Veniturile bugetului de stat pentru 2015 ar urma să crească, pe sold, cu 287,1 milioane lei, în timp ce cheltuielile s-ar majora cu suma de 1,12 miliarde lei.

Din bugetul de stat, se propune alocarea de sume suplimentare pentru Ministerul Finanţelor Publice (1,24 miliarde lei), Ministerul Afacerilor Interne (565,7 milioane lei), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (305,0 milioane lei), Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (1,22 miliarde lei), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (121 milioane lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: (64,6 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (55 milioane lei), Ministerul Justiţiei (43,7 milioane lei), Ministerul Public (43,5 milioane lei), Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (40,3 milioane lei).

În acelaşi timp, sunt propuse tăieri din bugetele Ministerului Transporturilor (985 milioane lei) şi Ministerului Sănătăţii (613,9 milioane lei).

Menţionăm că mare parte din sumele care vor dispărea din bugetul Transporturilor erau prevăzute pentru achitarea unor plăţi aferente proiectelor finanţate din fonduri europene.

În ceea ce priveşte bugetul Sănătăţii, acesta "se diminuează per sold cu 613,9 milioane lei, din care -792,3 milioane lei transferuri către bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, şi se suplimentează sumele destinate proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, cu 138,3 milioane lei, şi investiţiilor la spitale destinate în principal secţiilor de terapie intensivă, cu 43,8 milioane lei", după cum arată nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară.

Proiectul de lege mai prevede, printre altele, potrivit notei de fundamentare, suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată către bugetele locale, cu suma de 1,3 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Primul care trebuie să zboare de la Transporturi este MARCEL IOAN BOLOȘ ! Ba și din C.A. Tarom. Protejat al lui RUS, Boloș poate s-o pricepe la cele sfinte ( deși nu prea cred…)în calitate de diacon misionar celib ! OUT OUT OUT ! Ba și de la ADR NV

    1. Deacord cu dvs... sa zboare si alti..dar prim ministru unde a fost ??? in Dubai ??? el de ce sa nu zboare ??? el la pus pe Rus la Min.Trasporturilor .Ameteala aceasta a lui Ponta ca trebuia sa avem deficit ...13 mild.de lei si avem plus de 4 mld. lei este o informatie pt. prostime. Trebuie sa arate exact pe ce trebuiau sa fie cheltuiti acesti bani ...Poate ca trebuia deja sa avem 25% din autostrada Comarnic -Brasov gata...sau alte investitii..care aveau si un efect economic pentru tara. Unde sunt banii din accizele de combustibili.. Va aduceti aminte ca intr-o emisiune la Antena 3 a zis ca acesti bani din accize se vor strange intr-un CONT SPECIAL si nu vor fi cheltuiti numai pe autostrazi... Cereti d-lui prim ministru sa dea un raspuns...Va mai aduceti aminte cate demisii deja trebuia sa-si dea d-lui pentru declaratiile facute ..si obiective nerealizate.. .Un om cu atata ipocrizie n-am vazut..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb