Statul, restanţier la plata acţiunilor FP

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 12 iulie 2011

Ministerul Finanţelor a fost raportat cu o restanţă de 21,4 milioane de lei (cinci milioane de euro) la capitalul social al "Fondului Proprietatea" (FP), reprezentând valoarea participaţiei la producătorul de armament "Electromecanica" Ploieşti, pe care statul s-a angajat să o trans-fere Fondului, fără ca transferul propriu-zis să fie trecut în Registrul Acţionarilor.

"Practic, este vorba despre acţiuni pe care statul le-a subscris la capitalul social al Fondului Proprietatea, dar pe care nu le-a vărsat. Trebuie să găsească o modalitate să le achite", ne-au precizat surse din piaţă.

În urmă cu doi ani, "Fondul Proprietatea" a chemat în judecată "Electromecanica" Ploieşti, solicitând Tribunalului Prahova să oblige societatea să înregistreze în Registrul Acţionarilor dreptul său de proprietate asupra a 1.002.301 acţiuni emise de companie şi deţinute de Fond, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 81/2007, după cum au explicat reprezentanţii FP într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti. Acţiunile respective au fost evaluate la 21,43 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a pierdut, însă, procesul, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Fond împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti în dosarul privind "Electromecanica". Decizia Înaltei Curţi este irevocabilă.

Cele 21,4 milioane de acţiuni neplătite de către stat apar în raportarea de vineri a "Fondului Proprietatea" cu privire la structura acţionariatului.

"Acţiunile la data de 30 iunie 2011, în număr de 13.756 miliarde, reprezintă acţiunile plătite în capitalul social, întrucât, potrivit legislaţiei din România, acţiunile neplătite nu sunt luate în considerare pentru calculul Valorii Unitare a Activului Net. Acţiunile plătite au scăzut în luna mai 2011 deoarece contribuţia Ministerului Finanţelor Publice la Fond (investiţia la Electromecanica Ploieşti) a fost anulată în urma unui litigiu pierdut în mai 2011", ne-au precizat reprezentanţii "Franklin Templeton".

Potrivit unui raport al FP din 31 mai, Fondul are un capital social subscris de 13,77 miliarde lei, în timp ce capitalul social vărsat este de 13,75 miliarde lei.

Ca să îşi achite acţiuni rămase neplătite la "Fondul Proprietatea", statul ar trebui să scoată din buzunar 21,4 milioane de lei, fiind nevoit să le plătească la valoarea nominală (1 leu), chiar dacă acţiunile FP erau tranzacţionate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti la 0,531 lei/titlu.

Teoretic, statul ar mai avea la îndemână şi posibilitatea aducerii altor active la capitalul social al Fondului, în schimbul participaţiei la compania de armament. Asta ar putea constitui o problemă în condiţiile în care unii se aşteaptă ca statul să suplimenteze capitalul social al Fondului ca să rezolve cererile de despăgubire înregistrate până acum şi nu ca să achite acţiuni neplătite la valoarea actuală a capitalului social.

"O altă variantă ar fi ca statul să anuleze acţiunile neplătite, în schimbul reducerii participaţiei la Fond", ne-au mai precizat sursele menţionate.

Această metodă a mai fost utilizată şi anul trecut, când Parlamentul a trecut o Ordonanţă de Urgenţă prin care circa 482 de milioane acţiuni neplătite Fondului de Ministerul de Finanţe au fost anulate.

La finele lunii iunie, statul mai avea 18,9% din "Fondul Proprietatea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb