Statul va plăti proprietarilor 67 milioane lei, pentru peste 40.000 mp expropriaţi

Alexandra Cismaru
Politică / 8 martie 2017

Statul va plăti proprietarilor 67 milioane lei, pentru peste 40.000 mp expropriaţi

Pentru Magistrala 6 de metrou

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care demarează procedurile de expropriere pentru magistrala 6 de metrou, dintre Gara de Nord şi aeroportul Otopeni, urmând să fie expropriată o suprafaţă totală de peste 40.000 de metri pătraţi de proprietăţi pentru realizarea proiectului. Statul estimează că va plăti 67 milioane lei pentru proprietăţile expropriate, potrivit proiectului publicat pe site-ul oficial al Ministerului.

Documentul precizează că, în urma revizuirii Studiului de Fezabilitate, experţii au identificat 43 de imobile aflate în proprietate privată, deţinute de persoane fizice şi juridice, dar şi şi de statul român în domeniul privat.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ arată: "Conform soluţiei tehnice adoptate în Studiul de Fezabilitate revizuit, suprafaţa totală afectată de coridorul de expropriere/transfer este de 225.903 mp, din care: domeniul public al statului: 185.190 mp; proprietăţi private: 40.713 mp".

După începerea procedurilor de expropriere urmerază să fie aprobate sumele individuale, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul liniei de metrou.

Documentul prezintă: "Sumele individuale aferente despăgubirilor, în cuantum total de 67.099.958 lei, au fost estimate de către expropriator, pe baza unui Raport de evaluare realizat de un expert evaluator autorizat ANEVAR având în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici".

Unul dintre companiile ce urmează a fi expropriate este Băneasa Investmens SA, controlată indirect de omul de afaceri Puiu Popovici.

Nota de fundamentare arată: "Prin adresa Ministerului Finanţelor Publice nr. 430.749/10.2016 se semnalează faptul că terenul imobilelor aflate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, deţinute de societatea Băneasa Investments S.A. (...) a fost retrocedat Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, ulterior fiind adus de către aceasta ca aport la capitalul social al societăţii Băneasa Investments S.A. (...) În conformitate cu art.8 alin (3) din Legea 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia s-a solicitat acordul adunării generale a acţionarilor societăţii Băneasa Investments S.A. În funcţie de hotărârea acesteia, se vor aplica prevederile articolului sus-menţionat".

Cele mai mari despăgubiri pentru proprietăţile expropriate urmează să fie primite de către: Auto Rom SRL (11,9 milioane lei) şi Mega Image (8,6 milioane lei).

Într-o adresă tranmisă Ministerului Transporturilor în octombrie 2016, Auto Rom SRL şi Hyundai Auto România SRL contestau suma propusă de minister.

Magistrala 6 de metrou va avea o lungime de 14,5 km şi 12 staţii, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la 5,9 miliarde lei. Lucrările urmează să înceapă în a doua jumătate a aacestui an, dacă nu apar întârzieri în derularea procedurilor.

Finanţarea se va realiza din acordul de împrumut încheiat între Guvernul României şi Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA), din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi de la bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb