Reprezentanţii din industria cărnii nu vor ca reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru carne să devină o măsură politizată, în contextul în care atât noul program de guvernare, cât şi deputaţii liberali propun această măsură, potrivit lui Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.
Deputaţii liberali au depus săptămâna trecută o iniţiativă de completare a codului fiscal în vederea reducerii TVA la 9% pentru carne, în contextul în care şi premierul Victor Ponta propune această măsură în noul program de guvernare. Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal susţin că, la nivel guvernamental, nu există voinţă politică pentru materializarea acestui obiectiv, dar că, la nivel parlamentar, propunerea PNL de reducere a TVA-ului la carne va beneficia de consens politic şi de susţinere la vot.
"Sectorul de carne din România este controlat în prezent de către 10 mari fabricanţi care acoperă 70% din piaţă. Prin acest TVA redus vor scădea preţurile şi se va reuşi stoparea aşa numitelor exporturi false spre ţările vecine", a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.
Potrivit liberalilor, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dat asigurări membrilor comisiilor de specialitate că măsura de reducere a TVA la carne va beneficia de "susţinere reciprocă", lăsând să se înţeleagă că Guvernul doreşte implementarea acestei măsuri în cursul anului 2014.
Iniţiativa PNL a fost discutată ieri în cadrul unei mese rotunde la care au participat preşedinţii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi ai Comisiei pentru Buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi reprezentanţilor Federaţiei Naţionale PRO AGRO, ai Asociaţiei Producătorilor de Carne din România, ai Asociaţiei Române a Cărnii, şi ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
"Propunerea PNL se referă la diminuarea TVA doar pentru animale vii şi carcasă şi nu pe tot sectorul cărnii, cum îşi doreşte industria", ne-a spus Ştefan Pădure. Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, susţine că cea mai mare evaziune în sectorul cărnii este cea în rândul procesatorilor şi nu al producătorilor. "Producătorii sunt afectaţi într-o măsură mai mică de evaziune, problema reală intervine când marfa ajunge la raft", ne-a spus domnia sa.
În acelaşi timp, Guvernul Ponta III, prin programul său, nu oferă garanţii că măsurile fiscale, precum reducerea de TVA la produsele agroalimentare de bază, se vor pune în aplicare în acest an - condiţionate fiind de "spaţiul fiscal necesar", susţin deputaţii liberali.
Programul politic al Guvernului Ponta III precizează: "Revizuirea sistemului de impozitare şi combaterea evaziunii fiscale, iar pe termen mediu stabilirea unei cote reduse de TVA la produsele agroalimentare de bază, cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, sunt printre direcţiile de acţiune în vederea dezvoltării agriculturii româneşti. În plus, se urmăreşte şi reducerea numărului de ferme şi exploataţii odată cu transformarea activităţilor agricultorilor de subzistenţă în activităţi care produc pentru piaţă, creşterea productivităţii agriculturii pentru a permite acoperirea necesarului de produse agroalimentare pe piaţa internă şi creşterea exporturilor, în special de produse finite cu valoare adăugată mare".
Totodată, premierul Victor Ponta a declarat că ar opta mai degrabă pentru reducerea TVA la legume-fructe, un domeniu în care evaziunea atinge cote înalte, în detrimentul scăderii taxei pe valoarea adăugată la carne. Producătorii de legume susţin punctul de vedere al premierului, potrivit acestora sectorul fiind afectat într-o măsură mai mare decât cel al cărnii. "Toţi actorii din piaţa agroalimentară au recunoscut că evaziunea la legume-fructe este mai mare şi, prin urmare, este necesară diminuarea TVA", ne-a spus Aurel Tănase, director executiv al Organizaţiei interprofesionale naţionale Prodcom Legume Fructe.
De cealaltă parte, producătorii şi procesatorii de carne susţin că nivelul evaziunii fiscale nu poate fi cuantificat, însă producţia internă de carne este afectată într-un grad mai mare de evaziune. În acest sens, Ştefan Pădure ne-a explicat: "95% din carnea comercializată pe piaţa locală este produs intern, pe când multe din legumele de pe piaţa internă provin din import. De aceea consider că, în volume absolute, sectorul cărnii, dar şi bugetul statului ar avea mai mult de pierdut din cauza evaziunii".
Atât premierul, cât şi ministrul Agriculturii, spun că trebuie făcută o analiză a efectelor reducerii TVA la pâine asupra bugetului şi economiei înainte de a extinde măsura şi în alte sectoare. Anul trecut, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că sectoarele din agricultură cu cea mai mare evaziune sunt cele de legume-fructe, carne şi panificaţie, pentru carne şi legume-fructe fiind estimată o evaziune de 400-600 milioane de euro.