Senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat-o luni pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, pentru faptul că nu a venit în plenul Senatului pentru a-şi prezenta priorităţile mandatului şi lucrurile pe care doreşte să le facă într-un domeniu "atât de important", iar dacă "va copia stilul de la Cotroceni, de muţenie şi percepută aroganţă", nu va creşte în ochii publicului, potrivit Agerpres.
"USR a solicitat în Comitetul liderilor chemarea ministrului Ligia Deca, la 'Ora ministrului', în plenul Senatului României. Această solicitare a fost momentan însoţită de un refuz de a stabili o dată exactă, dar noi vom insista. De ce facem această cale extraordinară de a o chema pe doamna ministru în Parlament? Pentru un simplu motiv, e o chestiune de bun-simţ, de minimă democraţie, ca un ministru al unui stat, la începutul mandatului, să vină să-şi prezinte priorităţile mandatului şi lucrurile pe care doreşte să le facă într-un domeniu atât de important pentru noi toţi. Aş aminti că suntem într-un moment în care au trecut aproape două luni de la începerea acestui mandat de ministru. Noi am făcut acum 42 de zile o solicitare oficială prin intermediul celor două comisii de învăţământ, iar acum 24 de zile am trimis şi o scrisoare directă către cabinetul ministerial şi către registratura acestui ministru. Nu am primit nici acum un răspuns, sau măcar un număr de înregistrare (...).Temele sunt extrem de importante, nu ştim nimic, suntem lăsaţi în ceaţă referitor la noile legi ale educaţiei. Ni s-a promis, la început, finalul lunii octombrie, apoi jumătatea lunii noiembrie, suntem aproape în decembrie şi nu ştim absolut nimic despre o temă atât de importantă.
(...) Dacă nu veţi face altceva decât să copiaţi stilul de la Cotroceni, de muţenie şi percepută aroganţă, nu veţi creşte în ochii publicului, mai degrabă veţi coborî (...). Doamna Ligia Deca pare să intre în această logică a super - majorităţii, în care nu e nevoie să răspunzi sau nu e nevoie să respecţi regulamente, poţi să intri cu bocancii în absolut orice lege şi să refuzi orice dialog minim - instituţional, care este de fapt semnalul unui proces democratic într-un stat civilizat", a precizat Pălărie, la Senat.
El s-a referit la probleme punctuale la care ministrul Educaţiei ar trebui să răspundă, cum ar fi chestiunea transportului elevilor, cea a burselor sociale sau cea legată de siguranţa în şcoli.
"Avem nişte focuri care ard şi nişte soluţii pompieristice, de exemplu, rezolvarea problemei transportului elevilor, lucruri care rămân în continuare mutilate de fiecare ministru în parte, fără să rezolve cu adevărat problema. Mai avem, de asemenea, o amendă CNCD, pe care o ştim cu toţii, ministerul a fost amendat pentru că a acţionat discriminatoriu faţă de elevii care învaţă în alte localităţi şi cărora li s-au tăiat bursele sociale. Avem probleme majore de salarizare a profesorilor, avem probleme legate de conţinuturile educaţionale, de siguranţa în şcoli, lucru care începe să apară pe titlurile celor mai importante ziare ca fiind aproape un incident săptămânal. Cu toate acestea, ministrul a refuzat să ne răspundă la aceste invitaţii repetate şi suntem astăzi în această situaţie a unei căi extraordinare de invitaţie", a spus senatorul USR.
Pălărie a adăugat că o altă problemă nerezolvată este cea a plagiatelor, menţionând că întâlnirile personale ale ministrului Educaţiei cu colegii de partid sau cu parlamentari "nu înlocuiesc o normalitate de dialog instituţional".
"Nu aş vrea să lăsăm separat şi problema plagiatelor, a imposturii academice. Ştim foarte bine că, de curând, doamna ministru a anunţat CNADTCU că nu va mai putea să dea verdicte în cazul sesizărilor primite şi că aşteptăm. Pe cine şi cum, încă nu ştim. Aş mai vrea să subliniez că întâlnirile personale ale doamnei ministru cu colegi de partid sau cu parlamentari chemaţi luni dimineaţa, aşa, câte unul câte altul, nu înlocuiesc o normalitate de dialog instituţional. Şi eu repet această întrebare, o să o adresez direct doamnei ministru. Doamna ministru, de ce vă este frică?", a conchis Pălărie.