STELELE STRĂLUCESC MAI TARE CÂND SE STING "Fondul Proprietatea", din maxim în maxim

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 octombrie 2013

"Fondul Proprietatea", din maxim în maxim

Deal-uri cu 0,82% din Fondul Proprietatea

Valoarea nominală a unei acţiuni ar putea fi redusă cu 0,05 lei

Suma ar urma să fie restituită acţionarilor

Acţiunile Fondul Proprietatea, titlurile vedetă care susţin aproximativ jumătate din rulajul Bursei de Valori Bucureşti, au luat faţa investitorilor, înregistrând maxime după maxime, în special după ce Fondul a început cel de-al doilea program de răscumpărare.

Franklin Templeton, administratorul FP, a plusat însă şi a pus şi mai tare reflectoarele pe acţiunile Fondului, după ce a convocat Adunarea Generală să decidă reducerea capitalului social şi restituirea sumei către acţionari.

Cotaţia este, astfel, propulsată şi de perspectiva restrângerii capitalului Fondului.

Ieri, s-au efectuat şase deal-uri cu acţiuni FP, totalizând un număr de 113.267.500 titluri (0,82% din FP), la un preţ mediu de 0,7700 lei.

Acţiunile FP au cunoscut în acest an o apreciere de 38,5%. Tranzacţiile cu acţiuni FP au reprezentat, de cele mai multe ori, mai mult de jumătate din rulajul zilnic de la BVB, FP fiind una din puţinele acţiuni lichide de la Bursă.

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare de la Estinvest, crede că aceste deal-uri sunt ca urmare a anunţului referitor la propunerile făcute acţionarilor la AGA din 22 noiembrie.

Acţiunile FP au închis ieri, în scădere, la 0,76 lei/acţiune.

Administratorul Franklin Templeton (FT) propune acţionarilor Fondului Proprietatea reducerea capitalului social, de la 13.538.087.407 lei la 12.861.183.036 lei, prin diminuarea valorii nominale a unei acţiuni cu 0,05 lei, potrivit unui convocator transmis recent Bursei de Valori Bucureşti. În prezent, valoarea nominală a unui titlu FP este de 1 leu, iar în urma reducerii, aceasta va fi de 0,95 lei.

FT consideră că reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al FP, ce implică restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul vărsat al Fondului Proprietatea.

Grigore Chiş, director general al "SSIF Broker", consideră că distribuirea celor 0,05 lei, proveniţi din diminuarea valorii nominale a acţiunilor Fondului Proprietatea, este echivalentul unui dividend, de pe urma căruia nu se plătesc taxe, precizând totodată că această practică este una legală, metodă care în Occident "este la ordinea zilei". Domnia sa este de părere că Franklin Templeton încearcă, în acest fel, să satisfacă acţionarii, care sunt nemulţumiţi de faptul că titlurile FP se tranzacţionează cu un discount faţă de activul net. Grigore Chiş: "Totuşi, Franklin Templeton are rezultate notabile, în condiţiile actuale de criză şi în situaţia în care Fondul Proprietatea este acţionar minoritar la societăţi unde statul român este acţionarul majoritar".

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul firmei de brokeraj "Estinvest", apreciază: "În primul rând, decizia Franklin Templeton vine pentru a mulţumi acţionarii. Aceştia vor primi bine intenţia FT pentru că vor avea bani în plus faţă de dividend". Brokerul dă şanse mari ca propunerile FT să fie aprobate de către acţionari.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", anticipează votul pozitiv al acţionarilor din cadrul AGA: "Cred că sunt şanse reale ca propunerea de diminuare a valorii nominale a acţiunii Fondul Proprietatea să fie aprobată. Efectul ar fi o decapitalizare a societăţii în raport cu această diminuare, însă nu cred că va afecta bunul mers al companiei".

Pe de altă parte, Marcel Murgoci apreciază că, prin această decizie, FT încearcă să obţină votul acţionarilor pentru un nou mandat de administrare.

Simion Tihon consideră că, în cazul în care propunerea de reducere a valorii nominale va fi aprobată, acţionarii îşi vor primi banii conform hotărârilor luate în AGA, metoda fiind foarte probabil similară celei prin care au fost plătite dividendele.

Aprobarea reducerii capitalului social al companiei şi a plăţii către acţionari cu 0,05 lei/titlu urmează să fie votate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), stabilită pentru data de 22 noiembrie 2013.

De asemenea, convocatorul menţioneză că, în cadrul AGEA se va hotărî şi aprobarea autorizării Franklin Templeton pentru a răscumpăra acţiuni ale Fondului Proprietatea, pentru un număr de maximum 252.858.056 titluri sau de 10% din capitalul subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre acestea două. Scopul programului este de a reduce capitalul social al FP. Răscumpărarea se va efectua la un preţ cuprins între 0,2 lei şi 1,5 lei pentru o acţiune.

Grigore Chiş consideră că iniţiativa răscumpărării este tot o măsură menită a mulţumi acţionarii: "Răscumpărarea acţiunilor face parte din acelaşi fel de măsuri, de a mulţumi acţionarii şi de a creşte valoarea titlurilor. Cu siguranţă acţionarii vor vota, aceste propuneri fiind măsuri în favoarea lor".

Pentru Simion Tihon, continuarea programului de răscumpărare nu este o surpriză: "În condiţiile în care actualul program de răscumpărare s-a lovit de problema lichidităţii, până în prezent Fondul reuşind să răscumpere mai puţin de 30% din ce şi-a propus, nu este o suprinză dorinţa de continuare a acestui program din partea FT".

Potrivit convocatorului emis de Bursa de Valori Bucureşti, în aceeaşi zi, acţionarii Fondului Proprietatea sunt chemaţi şi la o Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA), unde, pe ordinea de zi, va fi aprobarea bugetului Fondului Proprietatea pentru anul 2014 şi numirea Deloitte Audit, în calitate de auditor financiar al Fondului, stabilind durata contractului pentru o perioadă cuprinsă între data aprobării hatărârii şi 31 august 2014.

Tot în cadrul AGOA, acţionarii vor mai decide aprobarea de principiu a prelungirii mandatului FT, în calitate de administrator unic şi de SAI al Fondului Proprietatea, mandat care expiră pe data de 29 septembrie 2014. În cazul în care acest punct nu este aprobat, ar trebui să înceapă o noua selecţie pentru numirea administratorului unic şi al SAI-ului Fondului Proprietatea, cu începere de la data de 30 septembrie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb