Stere Farmache: Premisele pentru anul 2010 sunt favorabile pentru BVB

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 decembrie 2009

Stere Farmache: Premisele pentru anul 2010 sunt favorabile pentru BVB

Bursa a trimis o cerere formală către CNVM, prin care a solicitat supraveghetorului să permită cumulul de funcţii

Economia românească poa-te să-şi reia uşor creşterea încă din prima jumătate a anului 2010, există motive pentru un optimism moderat, a declarat Stere Farmache, preşedintele BVB, cu ocazia seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociaţia Română a Băncilor şi BNR. Contextul internaţional pare favorabil, criza pare a fi depăşită, iar investitorii străini au tendinţa de a reveni pe pieţele emergente, a menţionat preşedintele BVB.

Însă problema principală a BVB rămâne lichiditatea relativ redusă şi oferta insuficient de diversificată.

Domnia sa consideră că indicii BVB vor evolua în anul 2010 pe trendul indus de mişcarea principalelor burse internaţionale, în 2009 s-a văzut că tendinţele pe plan internaţional au avut o influenţă mai vizibilă pentru preţuri.

Preşedintele BVB a mai spus că în anul care vine putem avea de-a face cu listări mult mai importante, care vor propulsa bursa pe o traiectorie sustenabilă, există posibilitatea listării "Fondului Proprietatea". "Fondul Proprietatea are o dimensiune considerabilă nu numai în raport cu companiile listate, dar şi în raport cu companiile listate în regiune", este de părere Stere Farmache.

Lichiditatea pieţei bursiere, în jurul a 5 milioane euro/zi

În ultimul semestru al acestui an, lichiditatea pieţei bursiere oscila în jurul a 5 milioane euro/zi, un nivel relativ redus. Indicii bursieri înregis-trau o revenire faţă de anul anterior, semnal dat de evoluţia principalilor indici bursieri internaţionali, iar gradul de corelare a evoluţiilor pieţei de capital din România cu bursele internaţionale a devenit unul relativ ridicat, spune Farmache. "Perspectiva unei burse depinde de cantitatea şi calitatea titlurilor care se tranzacţionează, şi suntem mult sub potenţialul pe care îl avem", a punctat domnul Farmache.

În anul 2007, perioada de glorie a BVB, valoarea totală a tranzacţiilor realizate la BVB a depăşit în premieră pragul de 5 miliarde euro (pes-te 20 de milioane euro medie zilnică). Anul 2007 a adus o creştere semnificativă a cererii venite dinspre investitorii străini. Dinamica intrărilor dinspre nerezidenţi a influenţat semnificativ evoluţia indicilor BVB şi a lichidităţii generale a pieţei bursiere.

"Pragul de deţinere la SIF-uri va fi majorat până la 5%"

Stere Farmache estimează că pragul de deţinere la SIF-uri va fi majorat până la 5%. "Estimez că 5% este rezonabil şi cred că la soluţia aceasta se va rămâne. În momentul de faţă SIF-urile contează în lichiditatea Bursei cu 30-35%, dar sunt zile în care ating şi 50% din tranzacţii", a spus preşedintele BVB.

Domnia sa a mai declarat că BVB discută, în prezent, cu patru noi potenţiali emitenţi, din domeniul construcţiilor şi din sectorul financiar. "Cred că în a doua parte din 2010 se vor relua listările, în sensul că nu vedem aceste iniţiative materializate mai devreme de 6-7 luni", a completat el.

Farmache: Nu exclud un nou mandat ca preşedinte al BVB, mai am de lămurit anumite aspecte

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, a declarat că "nu exclude" candidatura pentru un nou mandat în această funcţie, în condiţiile în care cel actual expiră la începutul lui februarie 2010, însă "mai are de lămurit anumite aspecte". Totodată, el a precizat, citat de NewsIn, că Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru alegerea unui nou consiliu va avea loc "în ultima decadă din ianuarie", în condiţiile în care actualii membri ai Consiliului de Administraţie al BVB au fost aleşi pe 4 februarie 2005, pentru un mandat de 5 ani.

În acelaşi timp, preşedintele BVB a afirmat că Bursa a trimis joi, 10 decembrie, o cerere formală către CNVM, prin care a solicitat supraveghetorului să permită cumulul de funcţii, principalul argument fiind că "Bursa trebuie să aibă posibilitatea să administreze companiile din grup".

"Noi ne-am exprimat deja o opinie atunci când proiectul a fost dat spre consultare. Ieri (joi, n.r.) am trimis o reacţie formală la acest act normativ. Obiecţia noastră principală constă în faptul că BVB trebuie să aibă posibilitatea să-şi administreze companiile din grup. Aşteptăm un răspuns în următoarele zile", a spus Farmache. La sfârşitul lui septembrie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a lansat în dezbatere publică un proiect de dispunere de măsuri prin care încearcă să reglementeze situaţiile de cumul de funcţii, astfel încât membrii din conducerea operatorilor de piaţă să nu fie prezenţi şi în consiliile societăţilor listate.

Proiectul Comisiei vizează şi membrii din conducerea operatorilor de piaţă sau a sistemelor de tranzacţionare, care nu vor mai putea fi membri în consiliile de administraţie sau conducători ai unui depozitar central, case de compensare sau a Fondului de Compensare a Investitorilor. În acelaşi timp, atât membrii din conducerile operatorilor de piaţă sau a depozitarilor centrali nu vor mai putea intra în conducerea societăţilor listate pe pieţele reglementate de respectivul operator, respectiv a societăţilor care au încheiat contract de registru cu depozitarul central. Farmache este, în acelaşi timp, prim-vicepreşedinte al Alpha Bank, funcţie pe care a preluat-o în ianuarie 2009.

Investitorii ar putea tranzacţiona acţiuni OMV, VIG, CME sau Renault pe sistemul alternativ al BVB

Primele titluri străine vizate pentru tranzacţionarea în sistemul multilateral de tranzacţionare ar trebui să fie acţiunile emise de companiile străine cu participaţii semnificative la companii româneşti, precum OMV, VIG, CEZ, Central European Media, Renault sau Laffarge, a spus preşedintele BVB. "Primele titluri străine vizate pentru a fi tranzacţionate în cadrul MTF ar trebui să fie acţiunile emise de companiile străine care au participaţii semnificative la companii româneşti (OMV - Petrom, VIG - Asirom, CEZ - Electrica; Central European Media - Media Pro; Renault - Dacia, Laffarge - Romcim). Vom discuta cu aceste companii, am purtat deja discuţii şi cu altele", a spus Stere Farmache.

În data de 1 noiembrie 2007, a intrat in vigoare MIFID, directiva europeană care recunoaşte necesitatea apariţiei unei noi generaţii de sisteme de tranzacţionare organizată - MTF (sistem multilateral de tranzacţionare). Una dintre caracteristicile unui MTF este că în cadrul acestui sistem pot fi realizate operaţiuni cu titluri admise la tranzacţionare pe o altă piaţă reglementată, fără a fi necesar acordul emitentului respectivelor titluri.

"BVB a decis că un MTF local este cea mai bună soluţie pentru rezolvarea situaţiei relativ incerte (din perspectiva autorităţii de reglementare) a pieţei Rasdaq. Includerea unei secţiuni internaţionale în cadrul acestui MTF local ar presupune doar costuri marginale pentru BVB şi pentru participanţi", a afirmat Farmache. El a adăugat că operaţiunile din cadrul MTF local se vor realiza în cadrul aceleiaşi platforme tehnice utilizate de către BVB pentru piaţa reglementată. Farmache consideră că succesul lansării operaţiunilor în cadrul secţiunii "MTF International" depinde decisiv de modul de colaborare cu companiile de brokeraj care au acces atât la sistemul de tranzacţionare al BVB, cât şi la cel al unei burse străine. (N.I.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca domnul Farmache va parasi complet BVB va fi un adevarat motiv de optimism, 15 ani de incompetentza e suficient!

    Farmache + Dan Paul = Mafia BVB = o piata de capital muribunda. Mai am o speranta : Sibex , pe care ati incercat din rasputeri sa o nimiciti. Sunteti caractere slabe, fara viziune !

    si 2. Ce amenda a luat dl Farmache pt ca a suspendat actiunea bvb pt diminuarea capitalului social si care nu a fost urmata de pasi urmatori? Ori a mintit dumnealui ori ar trebui sa vedem convocare aga bvb pe subiect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb