Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri, la Cluj, că Guvernul României are obligaţia să verifice neîntârziat un contract de concesionare a drepturilor de exploatare a platoului continental, încheiat pe 12 noiembrie anul trecut.
Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a susţinut ieri că Guvernul a aprobat în luna noiembrie două acte adiţionale secrete la Hotărârea prin care compania Sterling, prin Midia Resources SRL, a primit drept de exploatare asupra a două zăcăminte de gaze libere, Doina şi Ana, care în prezent sunt în curs de evaluare, urmând să se facă lucrările de dezvoltare. Potrivit directorului general adjunct din cadrul ANRM Mihai German, Midia Resources ar urma să devină al treilea mare producător de gaze din România cu o producţie de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar însemna 10% din piaţă.
Mircea Geoană a precizat: "Trebuie să spun că există o umbră severă de îndoială cu privire la drepturile statului român cu privire la exploatarea acestui platou continental, a resurselor minerale importante care există acolo. De aceea, cred că este obligaţia Guvernului, ca, neîntârziat, să se facă lumină cu privire la aceste concesionări secrete, care au fost făcute în mod suspect, la final de mandat al Guvernului Tăriceanu. Mi se pare nefiresc ca pe 12 noiembrie să poţi să intri în drepturile de concesionare şi licenţiere pe termen lung a unor importante zăcăminte".
Preşedintele PSD a mai spus că acest contract nu se justifică, cu atât mai mult cu cât Curtea de la Haga nu se pronunţase încă în procesul cu Ucraina, însă s-a arătat convins că, în curând, se va face lumină în acest caz: "Sunt convins că instituţiile statului vor face lumină faţă de acest subiect. Nu vreau să mă antepronunţ, pentru că trebuie să aşteptăm ca instituţiile statului să verifice această concesionare, dar ceva care nu miroase a lucru corect pare să fie aici, şi cred că este obligaţia noastră să înlăturăm orice fel de suspiciune. Dacă există un element de dubiu, Guvernul are obligaţia să înceteze această operaţiune şi să dea statului român, evident de o manieră neostentativă în relaţia cu Ucraina, toate atuurile de natură economică pe care decizia de la Haga le-a acordat României".
În opinia liderului social-democrat, decizia de la Haga a modificat de facto graniţa Uniunii Europene şi dă posibilitatea României să intre într-o "fază de dezvoltare armonioasă a relaţiilor bileterale cu Ucraina".
• Iulian Iancu: Semne de întrebare cu privire la contractele de concesionare
Toate datele legate de contractele de concesionare realizate cu firma Sterling Resources pentru exploatarea zăcămintelor din platoul continental al Mării Negre vor fi făcute cunoscute, a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, într-o conferinţă de presă.
Domnia sa a explicat că se ridică semne de întrebare ce trebuie urgent soluţionate, deoarece prin acest act normativ se "statutează dreptul companiei Starling Resources de a deţine partea din producţie ce revenea statului", iar cedarea dreptului asupra producţiei ridică semne de întrebare, mai ales că se motivează că a fost făcută respectând prevederile Legii Petrolului.
Domnia sa a precizat: "Ultima formă aprobată de Parlament a Legii Petrolului a fost în 2004. Se puteau face până 2008 suficiente demersuri în acest sens, dar s-au făcut în plină campanie electorală. Este surprinzător că în HG nu apare semnătura ministrului Justiţiei. Apare cea a şefului cancelarului, Dorin Marian. Este surprinzător faptul că elementele cheie care ne demonstrau dacă statul român a pierdut prin cedarea dreptului de împărţire a producţiei, trecând la noua formă de statut de concesionar al acestei companii, sunt documente secrete, trecute în anexă ca documente secrete". El s-a întrebat, totodată, de ce statul român nu a putut ceda Romgaz dreptul privind cantitatea de producţie. "Ne vom lămuri dacă statul român păstrându-şi drepul de a prelua partea de producţie şi a realiza o societatea mixtă ar fi beneficiat de o cantitate fizică de gaze sau de redevenţă. Dacă lucurile se complică putem face un demers Biroului Permanent pentru a deschide de urgenţă o comisie de anchetă în funcţie de datele prezentate", a mai spus Iancu.
• Liberalii dezmint că ar fi modificat concesiunea privind exploatarea platformei Mării Negre
Liberalii au venit, ieri, cu precizări în problema concesionării unor zone de exploatare a resurselor din Marea Neagră, afirmând că dreptul de concesiune, acordat de guvernul Stolojan, nu a fost modificat de guvernul Tăriceanu. "Concesionarea a fost acordată de guvernul Stolojan, în anul 1992 şi a fost prelungită, succesiv, de toate guvernele României. Hotărârea de Guvern din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi în plus companiei în cauză şi nici nu a modificat conţinutul contractului de concesiune realizat de guvernul Stolojan", se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, hotărârea de guvern menţionată a adus numai schimbări de denumiri necesare "ca urmare a unor modificări legislative", cum ar fi Legea Petrolului sau acte normative de schimbare a denumirii unor instituţii.
• Rompetrol nu este, momentan, interesat de concesionări ale viitoarelor perimetre din Marea Neagră
Grupul Rompetrol nu şi-a exprimat, până în prezent, interesul pentru concesionarea sau stabilirea unor parteneriate privind exploatarea viitoarelor perimetre din Marea Neagră, a anunţat, ieri , compania, printr-un comunicat de presă. Grupul Rompetrol, prin Upstream - Divizia de foraj şi servicii la sondă şi Rompetrol Well Services, a încheiat în mai 2005 cu Sterling Resources o serie de contracte comerciale pentru realizarea unor servicii de cimentare şi "mudlogging" (măsurători în timpul forajului) în perimetrul Craiova Sud. Aceste contracte s-au finalizat în iulie 2006, se arată în comunicat. În perioada octombrie 2007 - iunie 2008, Rompetrol a asigurat, prin companiile mai sus amintite, acelaşi tip de servicii şi pentru perimetrul Midia, concesionat de Midia Resources, potrivit sursei citate.
Rompetrol Upstream coordonează activităţile de foraj, serviciile de sondă şi pe cele de explorare şi producţie (E&P, Drilling si Well Services-Petros) ale Grupului Rompetrol în România şi la nivel internaţional. Pe plan intern, Rompetrol deţine în concesiune cinci perimetre de explorare - Satu Mare, Zegujani, Greşu, Nereju şi Focşani şi un perimetru de producţie la Goleşti. Pentru perimetrul din Goleşti, compania derulează un program de evaluare şi un studiu de fezabilitate privind reactivarea zăcământului.
• Guvernul declasifică hotărârea privind explorarea zăcămintelor de pe platorul continental al Mării Negre
Primul-ministru Emil Boc a dispus demararea procedurilor legale în vederea declasificării anexei la Hotărârea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind aprobarea Actului adiţional nr. 11 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, potrivit unui comunicat al Executivului. De asemenea, şeful Executivului a sesizat Departamentul de Control al primului-ministru în vederea elucidării condiţiilor în care a fost atribuit contractul de concesionare încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources Ltd. Declasificarea Hotărârilor de Guvern şi/sau a anexelor acestora se face la solicitarea motivată a iniţiatorului actului normativ, prin Hotărâre de Guvern.
Ieri, premierul Emil Boc a semnat decizia de numire în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) a lui Gelu Agafiel Mărăcineanu. "Premierul Emil Boc l-a demis pe Bogdan Găbudeanu din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a semnat decizia de numire în această funcţie a lui Mărăcineanu Gelu Agafiel", se anunţă într-un comunicat emis miercuri de Guvern. Bogdan Găbudeanu a fost preşedinte al ANRM începând cu 28 noiembrie 2006.
Vosganian: Nu a existat niciun fel de explorare pe platoul continental al Mării Negre
Nu a existat niciun fel de explorare în zona în care se află zăcămintele de hidrocarburi de pe platoul continental al Mării Negre şi nu se poate pune problema unor pierderi înregistrate de statul român, a declarat, ieri, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. "Nu a existat niciun fel de exploatare în această zonă. Nimeni nu a stabilit dacă extracţia se poate face şi dacă are un regim economic avantajos", a spus Vosganian.
Varujan Vosganian a mai precizat că anexele Hotărârii de Guvern prin care este cedat dreptul de împărţire a producţiei de pe platoul continental al Mării Negre firmei Sterling Resources sunt secrete pentru că legea din România prevede ca acest tip de contracte să fie publicate cu acest regim. "Aceste prevederi pot fi făcute publice, pentru că nu avem nimic de ascuns. Contractul a fost încheiat în anul 2007 iar procedura de avizare a durat câteva luni", a precizat Vosganian.
E.ON România discută de câteva luni cu Sterling Resources, companie ce exploatează zăcăminte de gaze naturale de pe platforma continentală a Mării Neagre, referitor la achiziţia de gaze pentru livrarea acestora pe piaţa românească, a declarat, ieri, directorul general al E.ON, Frank Hajdinjak. "Discutăm cu Sterling Resources de câteva luni în ceea ce priveşte achiziţia de gaz exploatat de pe platforma continentală a Mării Negre, din zona Insulei Şerpilor. Preţul la care vom cumpăra ar trebui să fie cel de pe piaţa internă", a afirmat acesta.
Sterling Resources este reprezentată în România de firma Midia Resources, care a primit, în 12 noiembrie 2008, printr-un act adiţional publicat în Monitorul Oficial, dreptul de explorare şi împărţire a producţiei pentru două perimetre de pe Platforma continentală: perimetrul XIII Pelican şi XV Midia. Potrivit Agenţiei Române pentru Resurse Minerale, drepturile n-au fost oferite anul trecut în noiembrie, companiei Midia Resources, ci decurg din nişte acorduri petroliere semnate încă din 1990 şi intrate în vigoare în 1992. Contractul petrolier a fost încheiat cu firma Enterprise care, în conformitate cu prevederile legale, le-a transferat firmei Paladin şi, ulterior au ajuns la compania Sterling, actualul titular.