Stock Option Plan (SOP) nu înseamnă să-ţi dai acţiuni gratuite

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 noiembrie 2021

După o idee a lui Ben Madadi. Imagine preluată de pe Flickr, de la Sanna Borell.

După o idee a lui Ben Madadi. Imagine preluată de pe Flickr, de la Sanna Borell.

Sau cum a fost confiscată sintagma ESOP să fie oferite acţiuni gratuite sub o titulatură pompoasă

Ben Madadi

În pieţele dezvoltate există o metodă foarte bună de fidelizare şi de compensare a angajaţilor companiilor, în special cele cotate. Angajaţilor, mai ales celor din conducere, li se oferă posibilitatea să parieze pe creşterea preţului acţiunii companiei prin cointeresarea lor în aprecierea preţului acţiunii companiei unde lucrează. Bazele acestei metode au fost puse în 1956 într-o companie din San Francisco, de către avocatul economist Louis Kelso. În anii 1970 şi 1980 a tot evoluat, mai mult din motive fiscale, şi a ajuns pe la începuturile anilor 1990 destul de aproape de forma actuală. De asemenea, în timp, s-a creat şi legislaţia necesară reglementării oferirii de acţiuni proprii ale companiei către angajaţi la preţuri prestabilite.

Această metodă de fidelizare a angajaţilor se numeşte Employee Stock Option Plan (ESOP) sau Stock Option Plan (SOP), iar în prezent se referă la următorul lucru: acţionarii oferă angajaţilor, din conducere sau nu, posibilitatea să cumpere într-un termen limită sau în alte condiţii impuse, un număr predeterminat de acţiuni ale companiei la un preţ prestabilit.

Se presupune, destul de rezonabil, că angajaţii companiei vor face tot posibilul pentru dezvoltarea şi prosperitatea companiei. Iar odată cu dezvoltarea companiei, acţiunile acesteia (fie că sunt sau nu listate) devin mai valoroase. În acel moment, angajatul ajunge să-şi exercite dreptul de a cumpăra acţiunile la preţul vechi. Angajatul câştigă diferenţa de preţ a acţiunii (între cel vechi şi cel nou), iar acţionarii se bucură că investiţia lor devine mai valoroasă. Toată lumea câştigă, adică vorba americanilor: win-win.

Un exemplu celebru este cel practicat la compania Tesla pentru Elon Musk, directorul executiv al companiei (CEO). Consiliul de Administraţie (board) al Tesla a stabilit, acum nişte ani, că dacă acţiunea Tesla se scumpeşte, şi prin urmare capitalizarea Tesla depăşeşte nişte praguri (la vremea aceea considerate absurde), domnul Musk are dreptul să-şi exercite opţiunile pentru a cumpăra acţiuni Tesla la preţuri vechi, foarte mici, prestabilite. Acum ştim că acţiunea Tesla a crescut enorm, "absurdul" a devenit realitate, iar domnul Musk nu a ezitat să-şi exercite opţiunile care i se cuveneau. Dar dacă acesta nu s-ar fi zbătut suficient pentru toţi acţionarii Tesla, şi prin urmare capitalizarea companiei nu s-ar fi apreciat, nu ar mai fi primit nimic.

Confraţilor noştri români le-a plăcut, pesemne, sintagma ESOP, sau SOP (Stock Option Plan), însă au pervertit-o şi au denaturat-o complet.

Din ceva inteligent, bun şi util (mai ales din motive fiscale) s-a transformat într-o schemă de mascare a oferirii de acţiuni gratuite conducerii fără absolut nicio condiţionalitate, termen limită, preţ şi aşa mai departe. Nu ştiu cine a venit prima oară cu ideea denaturării ESOP, dar sub această formă metoda a ajuns destul de populară, chiar şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Eu pun asta pe seama analfabetismului financiar din piaţa de capital românească, care este nu numai jenant, ci îngrijorător de-a binelea.

Aş dori să rog conducerea BVB ca, în cazul în care doreşte să-şi acorde acţiuni gratuite, să nu mai folosească fraza "Stock Option Plan". Este greşit, chiar ruşinos pentru bursa unei ţări din Uniunea Europeană. Dacă se doreşte neapărat utilizarea unei fraze americaneşti, se poate folosi termenul Stock Incentive.

Dacă vreţi cu adevărat să oferiţi un "plan de opţiune în acţiuni" pentru "fidelizarea angajaţilor" (fraza justificativă care de obicei însoţeşte SOP), nu trebuie să mai oferiţi acţiunile nici gratis şi nici necondiţionat. Treaba cu "Option" din fraza SOP se referă la opţiunea de a cumpăra sau nu! Cum poţi cumpăra ceva ce ţi se oferă gratis? Însă dacă tot vreţi să aveţi un "Plan de Opţiune în Acţiuni" ar trebui cel puţin:

1) să stabiliţi un termen maxim limită, de exemplu de 2-3 ani, pentru exercitarea acelei opţiuni de cumpărare a acţiunillor;

2) să stabiliţi un preţ pe acţiune pentru a exercita opţiunea de cumpărare a acţiunilor, care în mod normal ar trebui să fie apropiat de preţul pieţei în prezent (când se croieşte planul).

Astfel, într-un mod real, angajaţii (inclusiv cei de la conducere) ar fi fidelizaţi să lucreze în interesul acţionarilor pe un termen mediu-lung. Acesta este scopul real al unui ESOP sau SOP.

Dacă vi se pare că e greu, complicat, sau poate chiar umilitor, având în vedere că veţi fi nevoiţi să munciţi ca să creşteţi preţul acţiunii companiei pe care o conduceţi, atunci vă rog nu mai abuzaţi o metodă corectă şi reală de fidelizare a angajaţilor, inventată de nişte oameni onorabili în Statele Unite! Vreţi să vă daţi acţiuni gratuite pe cheltuiala acţionarilor fără niciun fel de condiţionalitate? Acest lucru nu se numeşte Stock Option Plan, ci eventual Stock Incentive. Sau mai pe şleau înseamnă că vă daţi acţiuni gratuite în loc de bani/cash.

Ştiu că şi conducerea SIF Banat Crişana invocă sintagma Stock Option Plan să-şi ofere acţiuni gratuite. Însă lui Bogdan Drăgoi nu prea are sens să-i reproşez analfabetismul financiar având în vedere câte alte lucruri, cu adevărat grave, comite fără nicio reţinere.

Notă: Ben Madadi este membru în cadrul Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri şi cel mai mare investitor de la SIF Muntenia, cu o deţinere de 6,13% din capitalul societăţii.

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. Bine punctat! Bogdan Drăgoi ar trebui sa opteze pentri demisie . Nimeni in afara de najib nu îl vrea fidelizat.

    1. Claudiu Doros este in aceeasi situatie.Si Radu Hanga De aia tace cand e vorba de Dragoi.

    Foarte utile explicațiile. Da, sa fie clar pentru toată lumea. Faci performanță pentru acționari câștigi și tu că director.

    Drăgoi nu face performanță pentru acționari. Doar ia din banii noștri și își plătește voturi pe comisioane. 

    1. Ceea ce e ilegal, evident. Alo, se aude?

      Cine să audă într-un stat condus de penali idioți, leneși și hoți?

      Nici macar nu raporteaza cand vand din actiunile proprii luate gratuit sau prea tarziu( cu referire la persoanele care detin informatii privilegiate),nemaivorbind de o gramada de persoane apropiate lor care vand si cumpara actiunile tot la comanda lor.Toate astea se stiu,s-au stiut dintotdeauna dar nu se face nimic conform legii,de ce sa nu profite si ei din ce vad cu ochiul liber?

    Bursa de maidan, tipic romanesc, ne meritam tot ce se intampla pentru ca nu luam atitudine, nu protestam , nu mergem la AGA, nu ne asociem pt proteste, etc.

    1. La toate firmele de pe bursa e aceeasi hotie,te ademenesc prin tot felul de metode sa le cumperi actiunile,daca se poate cat mai scump posibil, dupa care ei si le iau inapoi gratis si ti le toarna iar in cap.Dupa vreo zece ani in felul asta,te saturi sa investesti la bursa din romania,dar nu mai recuperezi nimic ca firma intra in insolventa tot la cererea majoritarului,apoi falimentul...

      Sunt destule companii care au vechime și ai căror acționari, toți, au avut de câștigat împreună cu conducerea. De exemplu Teraplast, Purcari etc.

    Cum poate fi caracterizata altfel decat o HOTIE aceasta actiune prin care conducerea si angajatii mobilizeaza si se folosesc de resursele companiei pentru a obtine aceste bonusuri din companie agregate in pachete de actiuni care se vor intoarce impotriva actionarilor cand vor fi vandute in piata ? Nu ajunge ca sunt sifonate in Cipru si alte paradisuri fiscale activele SIF-urilor, trebuia cu aprobarea ASF sa fie directionate catre cei care intretin JAFUL si resursele care mai raman in sifuri. Faceti un calcul simplu "care era structura activelor sifurilor acum 15 ani si cum este acum ? Ce a a dus administrarea activelor bun, a crescut ceva sau totul a fost sifonat ? Actionarii au vazut din vanzarea pachetelor istorice de la infiintare a sifurilor, la BCR, BRD.. etc doar sume minore iar restul a fost sifonat. ASF ce a facut ?

    Un program SOP corect aplicat faciliteaza dezvoltarea unei companii si cresterea capitalizarii sale bursiere, prin alinierea intereselor actionarilor, angajatilor si conducerii,

    si 

    prin conditionarea acestor potentiale castiguri din SOP de performanta atinsa si ramanerea pe termen lung in cadrul firmei (evitand employee turnover). 

    Din cate stiu, un program SOP similar celui descris de autor ca fiind implementat de Tesla a fost adoptat la noi de Purcari (WINE). Acest lucru, alaturi de alte masuri implementate se resfrang deja pozitiv asupra mersului afacerii WINE si evolutiei la BVB, in ciuda conditiilor economice extrem de dificile. Bravo lor! 

    Prin comparatie, 

    firmele nou venite pe AERO trambiteaza inca din documentele de oferta faptul ca vor sa acorde SOP fara a specifica insa vreun criteriu clar de performanta pentru acordare. 

    Norofert a deschis calea catre SOP, fiind apoi preluata ideea rapid si de celelalte nou venite. 

    Ce ar putea sa rasplateasca programul SOP la Norofert asa incat sa fie 'win-win-win' pentru toate partile, adica actionari, angajati, conducere? 

    Ar putea SOP sa rasplateasca la Norofert un audit catastrofal din partea MGMT Audit & BPO care a declansat o veritabila furtuna in presa financiara la inceputul acestui an? Cat i-a costat pe cei din Norofert, atat ca imagine cat si pecuniar, sa indrepte acel audit? 

    Ar putea SOP sa rasplateasca tot la Norofert o linie noua de productie despre care s-a vorbit si iar s-a vorbit pe masura ce lunile treceau, iar acum nu se mai stie nimic despre ea? 

    O alta firma care a anuntat intentia de a implementa program SOP este MAM Bricolaj. Aici probabil conducerea vrea sa se premieze pentru NErealizarea programului de extindere in teritoriu, precum si pentru faptul ca MAM Bricolaj a reusit achizitia unei firme din domeniu, uitand sa specifice de la bun inceput ca firma este detinuta in parte tot de administratorul unic. 

    Asa cum observa si autorul Madadi, SOP in varianta locala este doar un plan de acordare de actiuni gratuite, prea putin sau deloc conditionat de criterii clare de performanta, pret si orizont de detinere/angajare. 

    Ca patron de firma care vrei sa faci o infuzie ieftina de capital pe banii credulilor la BVB, faci cam asa: 

    Plasezi din timp si in mod repetat in presa articole elogioase scrise cu mult roz de firme de PR precum Cornerstone Communications. 

    In baza imaginii astfel create, cu ajutorul unui broker, oferi intr-un plasament privat 15-30% din actiuni contra aportului generos in numerar din partea investitorilor alesi pe spranceana in cadrul plasamentului. 

    Te listezi pe bursa, apoi continui sa dai din trambita PR cu planuri, care insa nu se prea indeplinesc, poate mai si exagerezi ceva in contabilitate si te prinde auditul, dar il dregi prin efectul de diluare al timpului si prin audit scump de la Big Four. 

    Apoi te premiezi romaneste in cadrul unui SOP in care iti acorzi "optiuni" adica actiuni, reprezentand un procent generos din capitalul social. 

    Faci treaba asta anual si in felul acesta iti preiei firma inapoi, iar investitorii care te-au finantat in plasamentul privat se pot mandri ca fost prostiti cu o poveste de crestere, de extindere in SUA, de magazine in provincie si de stocuri care poate nu sunt chiar cum ai declarat.

    De ce sa fii un viitor Teraplast cu capitalizare bursiera de 2,5 miliarde lei, cand poti sa faci smechereli in acte, sa emiti promisiuni pe care nu le respecti si astfel sa garantezi faptul ca vei ramane o firma de duzina, ca multe altele deja listate ?? 

    1. Impecabil descris mecanismul!As putea adauga si concertari de-a dreptul penale in legatura cu plasamente si apoi listare,fapte de evaziune fiscala in legatura cu SOP dar se vor cere probe si e greu sa vii cu ele aici.

      Fara sa stie,AG te confirma din plin printr-un PR aruncat in presa-da rezultate slabe,in totala contradictie cu imaginea de companie cu rate mari de crestere vanduta asiduu,face ghiveci raportul financiar care ramane gresit si dupa ce se caznesc sa dea o Erata,asteapta vreo 2 zile si apoi lanseaza alt PR si o invitatie aranjata cu intrebari prestabilite la ZF. 

      Cele mai multe fac majorari de capital si urmariti cum asteapta cu lunile sa depuna prospectul ca sa inlantuie ,in mintea lor,niste rezultate bune sau de fapt PR pur,bazat pe AER_o.Ba ca mai cumpara o dugheana,ba ca mai deschis un butic desi alea de pana acum nu merg nici pe sfert fata de cum se anunta,ba ca fac firme in USA,ba la HUNT ca mai scot un pix cu luminite. 

      La toate daca te uiti,cash ul se topeste rapid dupa majorari si nu se vede in rentabilitati notabile,in crestere.. 

      Metoda a fost de fapt lansata de BNET care are un ROI mizerabil la toate marile sale achizitii.Numai ca niciodata nu se zice despre asta,se mascheaza cu noi majorari si alte achizitii,tot felul de firme fara legatura intre ele.Totul se bazeaza pe fraierit naivii prin PR fara nicio legatura cu executia.Se minte in stil comunist,repetitiv pentru dresarea subcontientului. 

      La BNET actionarii pierd trimestru de trimestru,cotatia are un trend descendent conturat cat China,profit din activitati recurente e mic in cel mai fericit caz insa isi dau actiuni in SOP ca la sfarsitul lumii.3% anual logofetii si anghel,5% angajatii la gramada.Vedeti ultimele doua inregistrari la ASF cate actiuni si-au dat in 2 SOP-uri,niste zeci de milioane cumulat.Firma care nu face cateva milioane din operatiuni recurente! 

      Se fac 100 de majorari,inflatia de actiuni e imensa si cu toate astea ipochimenii isi pastreaza intacta detinerea!Frumos,nu? 

      Insa se dau actiuni si pe baza de servicii incrucisate-vii si povestesti despre ce potential are firma unde nu ai avea voie si in schimb iei actiuni mincinos intitulat SOP in calitate de consultant sau altele din astea. 

      Prostitutie de la A la Z! 

      Doar ca uite ca a venit si momentul cand se sparge balonul,tot mai multi realizeaza pacaleala(are dreptate iarasi cel de mai sus,in afara de Cornerstone mai e o firma de PR care se vede ca lucreaza cu astea aduse de TradeVille).E atat de evident si lipsit de imaginatie cine face PR ca toata frazeologia e aceeasi,aceleasi puncte urmarite,o rutina de zici ca prezinta cartofi. 

      Si cand se sparge balonul BNET umileste actionarii in rapoartele financiare si-i face prosti explicit,NRF si AG se incurca in minciuni si erate,HUNT face ala ce-i trazneste prin cap,baga banii la alba-neagra,toarna in cap in ziua in care scria in raportari ca sunt fantastice rezultatele la semestru si asa va fi si in continuare si ce sa vezi ca nu mai sunt.Nu mai stam sa ne luam de categoria CLAIM unde se adreseaza direct celei mai putin alfabetizate financiar categorii.

      Felicitari pentru descriere!

      Ma inclin! 

      Asteptam urmatoarea majorare cu cash be la BNET. Au prioritate:

      - cei care au bagt bani la FRB si mai au ceva lichiditati, poate au noroc de data asta ca este tot pe IT 

      - valabil si pentru cei care au cumparat la CLAIM, in special in PP si primele 2 saptamani 

      - toti cei care cauta petarde si pe piata principala nu numai pe AERO

      la bnet e gaura mare acolo cu logofetii care ne ”iexplica” ei cum sta treaba la astia care ii contrazicem.

    Pe piața de capital românească doar 2 voci se fac auzite : Fondul Proprietatea care apără interesele acționarilor și Ben Madadi pe persoană fizică!

    Să le fie rușine tuturor brokerilor din România cu casele lor de brokeraj cu tot ! Față de Ben Madadi sunt iepuri fricosi!

    Despre conducerea BVB,Sif2,despre Drăgoi etc ar trebui să " vorbească " DNA ! Acești oameni fără caracter cu certitudine fac multe alte abuzuri și pușcărie ar trebui să scrie pe ei ! 

    1. CORECT! tipic romanesc,in Romania nu este nevoie de valori,sunt la mare cautare "NULITATILE"

    Dle Madadi nu le dă idei cu Stock Incentive! Există în România o firmă condusă de 2 frați Logofătu, Cristian si Mihai ,care,anual, au plan de Incectivare, ei își dau gratuite la greu iar nouă ne reproșează că nu cumpărăm și păstrăm BNET ! Ca argumente folosesc citate din Warren Buffett, Bill Gates etc

    Îi întreb pe frații Logofătu ( pentru români frații Petreuș!) s-ar putea naște un Buffett în România cu acțiuni la BNET,BVB,SIF2,SIF1 etc? 

    Ben Madadi când candidez la șefia BVB că m-am săturat de "ai nostri"?

    Pe bune, chiar te rog ! 

    1. Si mai nou actiunile sunt acordate cu 4-5 luni inainte de a beneficia si de dividende

      ARE DREPTATE MARE DE TOT , DL. DE DINAINTEA MEA !!! VA SPUN EU , CINE A NASCOCIT IN ROMANIA , CINE A CREAT MONSTRUOZITATILE ASTEA !!! NU STIA NIMENEA DE ASA CEVA , PANA N-AU APARUT CEI 2 LOGOFETI , CU BITTNET-ul LOR !!! EI AU FOST INTAII , SI DECI PROFESORII IN ACESTE SMECHERII !!! IMEDIAT DUPA EI , S-AU DESTEPTAT CEI DE LA '''''' SIF 2 '''''' !!! DUPA AIA , CULMEA-CULMILOR , PENTRU PIATA ROMANEASCA , CEI DE LA '''''' BVB ''''''' !!! CITEAM , SI NU-MI VENEA SA CRED !!! TOCMAI EI !!! DUPA ACESTIA 3 , DECI SFANTA TRINITATE , A RIDICAT REPEDE OCHII , BOGDAN DRAGOI , CU SIF-urile LUI !!! DUPA AIA , AU INCEPUT SI ALTII , MULTI !!! CA CE ??? EI SANT MAI PROSTI ??? NU NENE , FITI NISTE SMECHERI !!! JEFUITI CAT PUTETI , CA E TARA NIMANUI !!! PLIN DE INDIGNARE , AM SCRIS UN E-MAIL , LA BITTNET , SI LE-AM EXPLICAT DE CONSECINTELE A CEEA CE-AU FACUT EI , PIETEI DE CAPITAL ROMANESTI !!! SI LE-AM MAI ZIS CA , ACUMA TOTI INCEP SA SE IA DUPA EI !!! SURPRIZA : MI-A RASPUNS TOCMAI CRISTIAN LOGOFATU , CARE MI-A ZIS CA ASA CEVA , SE PRACTICA DE MULT , PE PIETELE MATURE AMERICANE , SI CA NU LE-AU INVENTAT EI !!! DAR DE CE NU VENITI DIN AMERICA , SI CU CEVA BUN PENTRU BURSA ROMANEASCA , NU NUMAI CU SMECHERII ??? CEVA DIN CARE SA CASTIGE TOATA LUMEA , NU NUMAI CONDUCERILE UNOR FIRME ??? NU MI-A MAI RASPUNS !!!!!!!!!!!!!

      ma intreb mereu cine mai sunt actionarii care raman acolo cand inca mai au bid la pretul asta imens

      sa mai si participi la vreo majorare BNET e direct Sindrom Stockholm 

      Este si o modalitate de a jefui statul.penrtu beneficiile pbtinute ,salariatiilor nu li se deduc din salarii taxele cuvenite cu exceptia impozitului de 5 procente.La tlv,cand salariatii incep sa-si vanda detinerile,scade cotatia,Sute de mii de actiuni,astsa nu este o recompensa,este o jefuire a actionarilor.

      logofetii cu bnet au devenit un Sif mai mic.

      BNET e o imprimanta prin care logofetii si anghel(s-a imputit treaba,securistul o sa paraseasca corabia) isi printeaza actiuni pe banii fraierilor.

      Sectantii 'Martorii logogetieni' contribuie la cutia milei si sperantei pentru impropietarirea logofetilor cu actiuni. 

      Daca se ridica impotriva atotstiutorilor logofeti sunt facuti idioti,adica sunt pre nume chemati,in limbaj logofetian ,chiar in documentele oficiale ale companiei.

      Tineti treaza speranta,blindati Bidul supusii mei! 

      dupa care le arunca in piata vezi cazul recent de la BVB cu Pana.

    Pentru ca spuneti pe fata ce mizerii se intampla pe bursa romaneasca.

    Nu stiu cine a făcut grafica articolului , e genial.

    Ei oricum o sa continue. Cine sa faca ce? ASF? Sunt platiti de ei, fura cot la cot. In parlament pe la comisii, tot Dragoi & compania... Nu se schimba nimic pana nu mor astia sau vine cineva si îi cumpara, la propriu!

    Din pacate trebuie sa ne facem dreptate singuri, dar sunt sanse mici sa facem ceva pe cont propriu. 

    Generatiile noi ar trebui educate sa fie cetateni cinstiti (cam greu cand vezi ca altii fura, toata lumea stie, si nu îi intreaba nimeni nimic). Dupa ce ajung oameni drepti, educati, o sa vina si banii, cu care vor stii sa facă bine.  

    Sper sa ne intalnim, domnule Madadi, la un AGA SIF4.  

    Toti oamenii drepti, care mai cred un gram in tara asta si nu vor sa o lase borfasilor, trebuie sa se uneasca! Nu este vorba numai despre piata de capital. Coruptie este in toate institutiile statului.  

    Mergem toti la AGA SIF4! Cumparati o actiune, macar, pentru a participa. Nu vreau sa investesc in SIFuri, sincer. Din cauza ca nu cred prea mult in spiritul civic al romanului. 

    Punem presiune, sa vada ca MADADI NU E SINGUR!!!!!!! 

    1. Bine spus. Dar da, trebuie sa ne implicam. Fizic, la AGA, și online, prin luări de poziție.

      Suntem cu idei bune in mediul online,trebuie actionat real,fizic,chiar nu trebuie lasat singur ,un asemenea OM !

      Mergem la AGA.

      Usor, usor ne adunam. Daca ei vad ca exista, inca, oameni care sa bata drumul pana acolo, avand o actiune, 2, 3, 1000, o sa fie un buton apasat in mintea lor.

      Ocon, EMILIA, ne vedem la AGA cu dl. Madadi! 

    ...

    1. brokerii instiga la golaniile astea,de unde sa atraga atentia

      mana in mana cu aia de cenzureaza grupurile alea i au bagat in toate plasamanetele sa le umfle gogosile 

      banii in plasamente sunt ca vasele comunicante-vine gashka si baga in unul,pompeaza,toarna in cap si hop sunt sunati ca e alt plasament 

      cum credeti ca tot apar HUNT,BNET la plasamente?cine ii suna,cine le da invitatie? 

      acum se toarna la procuratura intre ei faceboocisti,brokeri,mari analisti de canapea 

      sunt din astia care cica s au retras din brokeraj si s au bagat combinatori influensari media sub cojoc de analisti 

      baga pe grupuri,pe la intalniri de tot felul de asociatii din astea despre cat de luminoase suntperspectivele pe societati din astea,cum trebuie bagat banul la majorari ca se fac treburi epocale 

      a venit scadenta baieti!tot voi va jupuiti de vii,restul doar stau cu popcornul in fata

      iar ala cu pseudonimul le-a tinut trena pe grupul lui.

      aia varsa actiuni incapul naivilor dupa ce le pompeaza

      ce mai bagau osanale la connections consult CC!acum unul nu mai cumpara,nu mai zice de ea,s-au activat cand li s-a dat semn la plasament 

      0 zero actiuni tranzactionate azi si cateva zeci zilele trecute 

      ziceai ca-i Uipath la cat vorbeau de ea

      asa va fi si cu CODE,deja se sel ecteaza trompetistii....e si bnet bagata,ohooo,o sa fie festival de postari sa atraga carnea de tun 

      nici IMP,2P nu sunt departe de astia.

    Gratuitele au aparut la BT, le-au numit fidelizare, s-au acordat sefilor si membrilor CA. Fidelizare membrilor CA alesi in AGA in conditiile in care puteau ramine pe dinafara la noile alegeri e superba. BERD nu are o problema, BNR nici atit. banii pentru fidelizare au provenit din profit net anual si reprezinta 8-10% din acesta, an de an. in timp, la BT angajatii s-au fidelizat cu 4-5% din capitalul social al bancii. Actionarii ar zice ne-au diluat. Dl Ciorcila, actionar si presedinte CA cu nevoi acute de fidelizare, s-ar putea sa fie ok.

    1. inca ceva, morisca gratuitelor funtioneaza perfect in universul TLV&SIFuri. Prin vot incrucisat coordonat Ciorcila, Ceocea, Dragoi trec orice intentie de repartizarea profitului catre "angajati" peste tot: la BT , la Evergent, la Sif 1, la firme din portofolii. o rasplata a muncii agreata de acesti gentlemani cu efecte real pozitive pentru piata de capital

      sunt un cancer al pietei bevebiste acesti oameni fara scrupule.

    Situația acestui sif a devenit toxica. Presa și acționarii tot semnalează explicit și concret fapte impardonabile și de neconceput in piețele dezvoltate. E inexplicabila toleranta ASF altfel decât printr-o conivența ilegală . SOP este un instrument dezirabil exclusiv in companiile care o politica pe termen lung de remunerare a acționarilor . Aici este vorba eminamente de devalizare a companiei de o grupare penală . Rușine ASF Rușine BVB.

    1. Sa nu uitam ca domdragoi a fost consilierul matrozului base. Un mediocru cu mania grandorii bine lipit la butoanele securistoide.

    aceast idee de SOP am vazut la BNET prima data acum vreo 2 anii parca era in

    acum e la moda majoarea de capital prin diferite subscrieri cu diferite motive aberante  

    daca ne uitam la TLV care sunt destul de corecti fata de actionari, dividente + actiuni clare si la termen  

    nu BNET , NRF , noile listate gen CLAiM

    dar din pacate BNET au si adeptii lor care ar putea face incet o secta cu frati Logofatu in frunte sau cel putin CFO Warren Buffet  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb