Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a fost mandatat să prezinte, în şedinţa de Guvern de mâine, o strategie de urgenţă pentru combaterea secetei. Vicepremierul Dan Nica a declarat, la finalul şedinţei de ieri a coaliţiei guvernamentale, că primul subiect luat în discuţie în cadrul şedinţei coaliţiei s-a referit la domeniul agriculturii şi al irigaţiilor: "Ministrul Ilie Sârbu a preluat, odată cu mandatul, doar 60.000 de hectare irigate. Acum, aceastea au ajuns la 560.000, dar suprafaţa este insuficientă pentru că se anunţă o secetă foarte mare şi, dacă această prognoză se adevereşte, avem nevoie de măsuri suplimentare. În acest sens s-a hotărât ca ministrul Ilie Sârbu să vină, miercuri, în Guvern, cu o strategie de urgenţă pentru extinderea, acolo unde este posibil, a sistemelor de irigaţii şi punerea acestora în funcţiune pentru ca suprafeţele irigate să fie cât mai mari".
Potrivit NewsIn, ministrul Agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sârbu, a declarat, vineri, că România nu va fi pusă în acest an în situaţia să importe grâu, deoarece, chiar şi în condiţii de secetă, producţia autohtonă poate satisface necesarul intern de consum. Ministrul Sârbu a mai declarat, anterior, că, până în prezent, 1.054.000 hectare de teren însâmânţat cu cereale au fost afectate de secetă şi îngheţ. Ministrul a explicat că, deşi a reuşit în patru luni să aducă sistemul de irigaţii la o suprafaţă de 500.000 de hectare funcţionabile, de la 200.000 câte erau în decembrie 2008, acestea nu vor fi suficiente pentru a rezolva problemele cauzate de seceta din ţară.
Domnia sa a adăugat că soluţii de termen lung pentru a preîntâmpina efectele secetei ar fi introducerea unui sistem gravitaţional de irigaţii prin care apa să fie adusă din amonte în lacurile de acumulare, finalizarea canalului Siret-Bărăgan. De asemenea, Sârbu a adăugat că şi fermierii ar putea avea rol important în reducerea efectelor secetei prin începerea forării puţurilor