CURTEA SUPREMĂ A DECIS, ÎN NOIEMBRIE 2016, ÎN PRIMĂ INSTANŢĂ: Mircea Cosma şi Vlad Cosma, condamnaţi la închisoare pentru că ar fi primit şpagă

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 13 februarie 2018

Mircea Cosma şi Vlad Cosma, condamnaţi la închisoare pentru că ar fi primit şpagă

Sentinţa definitivă - peste o săptămână

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat, în luna noiembrie 2016, de magistraţii Curţii Supreme, la 8 ani de închisoare, în timp ce fiul sau, deputatul Vlad Cosma, a primit 5 ani de închisoare, pentru corupţie.

În acelaşi dosar, au fost condamnaţi şi omul de afaceri Răzvan Alexe şi fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu, la 2 ani şi 6 luni, respectiv, 6 ani de închisoare.

Potrivit minutei deciziei, citată de Agerpres, instanţa a dispus confiscarea de la Răzvan Alexe a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Vlad Cosma - a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Mircea Cosma - 1.890.064,27 lei, de la Daniel Adrian Alixandrescu - 130.000 lei şi de la fiecare dintre inculpaţii Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu - câte 1.816.821,49 lei.

De asemenea, judecătorii au decis să menţină sechestrul asigurător instituit de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Răzvan Alexe, Vlad Alexandru Cosma, Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu.

Decizia nu a fost definitivă şi a putut fi atacată cu apel.

Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul deputat Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe preşedintele CJ Prahova, la data faptelor, Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Împreună cu cei doi, au mai fost deferiţi justiţiei omul de afaceri Răzvan Alexe, acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, şi directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, la data faptelor, Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2013, preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma a derulat o activitate infracţională de natură să prejudicieze bugetul public al judeţului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susţinut şi de reprezentanţii societăţilor comerciale favorizate - denunţători în cauză, mai multe persoane printre care şi pe fiul său, Vlad Cosma.

DNA precizează: "În concret, contra unor sume de bani - reprezentând, iniţial - preţul unor contracte de vânzare-cumpărare terenuri supraevaluate şi ulterior - un procent din câştigul asigurat celor 3 societăţi comerciale, inculpatul Cosma - uzând de prerogativele conferite de funcţia deţinută la nivelul autorităţii publice judeţene şi beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu - funcţionar public având calitatea de director al unor departamente «cheie» în CJ Prahova, a facilitat câştigarea de către cele trei societăţi a procedurilor de achiziţie publică organizate de Consiliul Judeţean ca entitate achizitoare de lucrări şi servicii, dar şi decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate".

Intervenţia reprezentanţilor societăţilor la şeful CJ s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei firme, în prezent decedat), fie prin intermediul lui Vlad Cosma şi Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma), care şi-au traficat influenţa avută asupra lui Mircea Cosma contra unui "comision" împărţit între ei.

Mircea Cosma, urmărit penal în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma este urmărit penal şi în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu.

Acesta a fost arestat preventiv în 18 februarie 2015, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa SC Grossman Engineering Group. În acelaşi dosar, au fost fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD, Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova la acea vreme, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Sebastian Ghiţă i-a cerut în genunchi lui Liviu Tudose să îl salveze pe Mircea Cosma de o anchetă

Sebastian Ghiţă i-a cerut în genunchi procurorului Liviu Tudose, fost şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA), să îl salveze pe preşedintele Consiliului Judeţean Prahova de o anchetă au declarat surse judiciare, citate de Agerpres.

PCA Ploieşti derula, în acel moment, o anchetă privind fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani, cercetările vizând mai multe persoane, dar şi zeci de firme. De altfel, PCA a dispus, în cursul anului 2014, trimiterea în judecată a respectivului dosar, fiind deferiţi justiţiei mai mulţi inculpaţi, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, omul de afaceri Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar şi oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autorităţile publice din Prahova, inclusiv CJ Prahova.

Liviu Tudose era, la momentul cercetărilor din acel dosar, procuror şef al PCA Ploieşti. El a fost arestat preventiv, în 2016, la propunerea procurorilor DNA Ploieşti, fiind acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii şi luare de mită. Conform surselor citate, Tudose ar fi admis în faţa procurorilor anticorupţie că a purtat discuţii referitoare la acel dosar cu deputatul Sebastian Ghiţă, însă susţine că nu i-a dat informaţii referitoare la percheziţii sau măsuri de supraveghere, relatează Agerpres.

Ghiţă era nemulţumit cu privire la măsurile asigurătorii dispuse de procurori asupra firmelor implicate în lanţul infracţional, el arătând că acest lucru afectează derularea lucrărilor firmelor de construcţii, susţineau sursele citate. Potrivit acestora, în contextul în care ancheta avansa şi era previzibil faptul că cercetările ar putea ajunge la preşedintele CJ Prahova, Ghiţă, care este un apropiat al familiei Cosma, ar fi intervenit pe lângă procurorul Liviu Tudose, aşezându-se în genunchi în faţa acestuia şi cerându-i să îl salveze pe "moş" (n.r. - Mircea Cosma).

Liviu Tudose a susţinut că deputatul Sebastian Ghiţă se afla sub influenţă băuturilor alcoolice când a făcut acest gest.

Mircea Cosma este unul dintre cei mai importanţi baroni PSD. A devenit consilier judeţean în Prahova din 1992 şi a avut trei mandate în fruntea Consiliului Judeţean Prahova (2000-2004, 2008-2012, 2012-2016). Mircea Cosma este prieten cu fostul premier Adrian Năstase, despre care a afirmat, la un moment dat, că "are şansa să devină legendă vie".

În 2008, printr-o campanie susţinută, Mircea Cosma l-a ajutat pe fostul premier Adrian Năstase să câştige mandatul de deputat pe Colegiul Mizil. Atunci, Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma a fost angajat consilier la cabinetul lui Adrian Năstase.

Adevărul.ro scria, în 2016, că este de notorietate prietenia familiei Cosma cu fostul lider PSD Victor Ponta, precum şi cu omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Fiul lui Cosma, Vlad, administrator de firme IT cu nenumărate contracte cu statul încă de la vârsta de 19 ani, declara în 2013, într-un interviu acordat "Adevărul": "Recunosc, am fost inspirat în chestia asta şi de bunul meu prieten, Sebastian Ghiţă, cu care am fost coleg de liceu - el e cu cinci ani mai mare şi l-am urmat ca model".

_____________________________

Mircea Cosma, implicat şi într-un scandal privind realizarea unor investiţii la Buşteni

În urmă cu mai mulţi ani, numele lui Mircea Cosma a fost vehiculat în scandalul privind realizarea unor investiţii pe Valea Prahovei, în zona staţiunii Buşteni, potrivit Adevărul.ro, care spune: "În primăvara anului 2003, Octavian Ionescu, un om de afaceri român stabilit în Elveţia, a formulat un denunţ împotriva mai multor persoane, printre care şi Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, dar şi a primarului şi a viceprimarului din Buşteni. Denunţul viza o mită de două milioane de dolari care ar fi fost cerută de funcţionari pentru realizarea unor proiecte de investiţii în zona Buşteni. Ionescu a reclamat că zece funcţionari publici din cadrul Executivului, de la Consiliul Judeţean Prahova şi de la Primăria Buşteni ar fi primit de la omul de afaceri, în intervalul 2001-2002, bunuri şi bani pentru a elibera o serie de acte necesare în derularea programului de amenajare a zonei turistice Valea Cerbului. Funcţionarii ar fi primit în jur de 95.000 de dolari şi diverse cadouri şi ar fi beneficiat şi de deplasări sponsorizate în Elveţia. De asemenea, în 2011, prefectul de atunci, Adrian Dobre l-a acuzat pe Mircea Cosma că, în calitate de preşedinte al CJ Prahova, a votat o hotărâre prin care şi-a despăgubit familia cu 400 de milioane lei vechi din exproprierile pentru drumul de centură DJ 236. Printre despăgubiţi s-au aflat şi cei doi copii ai preşedintelui CJ Prahova, Andreea Oana Cosma şi Vlad Alexandru Cosma. Preşedintele CJ Prahova a justificat situaţia prin faptul că DJ 236 a fost declarat de interes judeţean în 2007, în mandatul de preşedinte al CJ Prahova al lui Florian Anghel, iar copiii săi cumpăraseră terenuri în zonă în 2006, când nu se punea problema cons­trucţiei acelui drum".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb