Comisia Europeană a emis o consultare publică care are ca obiectiv viitoarea strategie a UE privind energia din surse regenerabile offshore şi va fi adoptată în cursul acestui an, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar preluat de AGERPRES.
Strategia va sprijini dezvoltarea şi integrarea surselor offshore în mixul energetic al Uniunii Europene, pentru a susţine obiectivele în materie de climă pentru 2030 şi 2050.
Aceasta va prezenta o nouă abordare în ceea ce priveşte exploatarea potenţialului energetic al Europei din surse regenerabile offshore într-o manieră durabilă şi favorabilă incluziunii şi va contribui la depăşirea barierelor existente.
Acest lucru constituie o parte esenţială a Pactului verde european şi a pachetului legislativ de redresare al UE, Next Generation EU, întrucât va contribui la crearea de locuri de muncă şi la stimularea investiţiilor, pe măsură ce implementăm noi tehnologii curate în întreaga UE. Consolidarea producţiei interne de energie va contribui la furnizarea de energie la preţuri accesibile cetăţenilor noştri şi va stimula rezilienţa şi securitatea aprovizionării Europei.
"Pentru a ajunge la neutralitatea climatică până în 2050, trebuie să sporim producţia de energie offshore a UE de douăzeci de ori. Aceasta înseamnă facilitarea construirii de parcuri eoliene offshore pe scară largă într-un mod durabil din punct de vedere al mediului. Trebuie, de asemenea, să folosim potenţialul altor surse regenerabile, cum ar fi energia solară offshore, precum şi noi oportunităţi cu privire la energia mareelor şi oceanelor", a afirmat comisarul pentru energie, Kadri Simson, citată în comunicat.
Consultarea publică se va desfăşura până la data de 24 septembrie.