STRATFOR: "Rusia şi China vor mai semna 20-30 de contracte în domeniul energetic"

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2015

"Rusia şi China vor mai semna 20-30 de contracte în domeniul energetic"

Cu toate acestea, finanţarea unor investiţii mari va fi tărăgănată şi vor persista divergenţele pe furnizarea gazelor

Rusia şi China vor mai semna, în această săptămână, 20-30 de contracte în domeniul energetic, în valoare de zeci de miliarde de dolari, dar cele două ţări vor continua să aibă divergenţe asupra multor aspecte, precum livrarea gazelor, arată o analiză Stratfor. "Nu vom mai vedea o tranzacţie între Rusia şi China de magnitudinea celei din mai", mai arată sursa citată.

Analiştii de la Stratfor au amintit că atât Rusia, cât şi China au economii cu o creştere încetinită şi preconizează că Republica Populară Chineză va continua să tărăgăneze finanţarea unor proecte majore până când va obţine condiţii mai bune. "Pe termen lung, China va deveni un partener important al Rusiei, dar nu atât de repede pe cât îşi doreşte Rusia", concluzionează Stratfor.

Rusia s-a întors cu faţa spre China după debutul conflictului cu Ucraina şi după ce a fost sancţionată de Occident. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, pe 1 septembrie, că Rusia şi China fac progrese consistente către o alianţă strategică, ce va juca un rol important în economia mondială. Putin s-a aflat în China pe 2 şi 3 septembrie cu ocazia comemorării a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.

Investiţiile directe ale Chinei în Rusia s-au triplat în 2014 la 1,27 miliarde dolari. Stratfor susţine că China a devenit al doilea mare investitor străin în Rusia după Franţa. Banca Centrală a Rusiei susţine că din China au venit finanţări de 13,6 miliarde dolari către populaţia rusă şi companii. Singura ţară care a acordat finanţări mai mari a fost Cipru, conform sursei citate, care menţionează că cel mai probabil în spetele acestor împrumuturi se află tot entităţi ruseşti.

În mai, Moscova şi Beijing au anunţat că schimburile comerciale dintre Rusia şi China vor urca de la 95,3 miliarde de dolari în 2014 la 200 miliarde dolari în 2020. Dar în prima jumătate a acestui an, schimburile comerciale dintre cele două state au cunoscut o contracţie de 30% faţă de perioada similară din 2014.

Analiştii Stratfor semnalează că deşi China şi Rusia au semnat contracte de investiţii mari, puţini bani chinezeşti au mers către aceste proiecte. Stratfor susţine că nu este neobişnuit pentru China să semneze contracte importante şi să dureze mulţi ani până să le pună în aplicare. Acum că economia chineză cunoaşte o perioadă de încetinire a creşterii, China nu mai este la fel de motivată să facă noi tranzacţii foarte mari cu Rusia. În plus, China ştie că Rusia are nevoie urgentă de investiţii şi vrea să-şi securizeze termeni cât mai buni pentru tranzacţii.

Un exemplu de proiect întârziat este tranzacţia uriaşă semnată de ruşi cu China National Petroleum Corp în mai 2014. Deşi construcţia infrastructurii de transport a gazelor a început în ambele ţări, chinezii nu au dat, încă, finanţarea promisă ruşilor. Potrivit Stratfor, cele două părţi încă nu s-au înţeles asupra preţului gazelor.

Nici înţelegerea dintre China şi Rosneft nu stă mai bine. Compania rusă s-a angajat să livreze ţiţei de 270 miliarde dolari pe piaţa chineză. China ar fi trebuit să dea un avans pentru construcţia conductei de transport, dar plata nu a fost efectuată până acum.

Publicaţia rusă Sputnik, fidelă puterii de la Kremlin, a relatat, ieri, că şeful Gazprom, Alexey Miller, a anunţat că Rusia şi China au semnat un memorandum pentru aprovizionarea cu gaze din Orientul Îndepărtat al Rusiei, printr-o nouă conductă. Documentul stipulează realizarea celei de-a treia rute de aprovizionare cu gaze a Chinei. Miller susţine că proiectul strategic va fi finalizat în cinci ani, conform sursei citate.

Tot ieri, publicaţia a mai informat că şi Rosneft a semnat contracte cu China în valoare de peste 30 miliarde de dolari, după cum a declarat Igor Sechin, preşedintele companiei ruse.

PARADĂ MILITARĂ DE AMPLOARE LA BEIJING - Xi Jinping: "China nu va căuta niciodată hegemonia"

China a organizat ieri o paradă militară de amploare la Beijing, pentru a comemora înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, subliniind ambiţia preşedintelui Xi Jinping de a face din ţara sa principala putere din Asia.

Peste 12.000 de militari au participat la paradă, cu 500 de echipamente militare şi 200 de aeronave de diferite tipuri, reprezentând ceea ce oficialii militari descriu ca tehnologia de ultimă generaţie a armatei chineze.

Xi Jinping a deschis manifestările cu un discurs la Poarta Tiananmen, din centrul Beijingului, flancat de lideri chinezi şi demnitari străini, inclusiv preşedintele rus, Vladimir Putin, cel sud-coreean, Park Geun-hye, şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

"Indiferent de evoluţia evenimentelor, China nu va căuta niciodată hegemonia. China nu va încerca niciodată să se extindă şi nu va provoca altora tragediile pe care ea le-a suferit în trecut", a adăugat preşedintele Chinei.

Xi a anunţat de asemenea reducerea cu 300.000 de membri a efectivelor Armatei Eliberării Poporului, cea mai mare armată din lume, care în prezent are 2,3 milioane de militari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. care finantare taraganata? au semnat o hartie si cand sa scoata banii, s-au facut ca ploua ... acum daca mai semneaza inca 20 care-i diferenta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb