Studenţii contestă metodologia de evaluare a studiilor de doctorat

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 7 martie 2019

Educaţia are parte de un nou subiect de discuţii. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) contestă noua formă a metodologiei de evaluare a studiilor universitare de doctorat şi a sistemelor de criterii standarde şi indicatori de performanţă, adoptată prin OMEN nr. 3200/2019 şi publicată în data de 5 martie în Monitorul Oficial, susţinând că aceasta "'pune în pericol întreg procesul de evaluare, care a avut un parcurs tumultuos''.

Potrivit ANOSR, metodologia nou adoptată "viciază în mod evident" procesul de evaluare a şcolilor doctorale şi "periclitează suplimentar" credibilitatea instituţiilor de învăţământ superior, existând posibilitatea "de a nărui definitiv" prestigiul studiilor universitare de doctorat din România, la nivel internaţional: "Această nouă metodologie este lipsită de legitimitate, anulând o metodologie cu acelaşi obiect de reglementare, adoptată în luna noiembrie a anului 2018. Metodologia precedentă a trecut printr-un larg proces de consultare şi dezbatere cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) şi cu noi, reprezentanţii studenţilor. În schimb, forma noii metodologii nu a fost dezbătută şi nu a fost agreată de niciun actor din sfera învăţământului superior din România.

Amintim faptul că, începând cu toamna anului 2016, toate şcolile doctorale din România sunt autorizate provizoriu, această măsură fiind luată "din pix", în contextul în care expirase termenul legal privitor la evaluarea şcolilor doctorale. ANOSR îşi exprimă, totodată, îngrijorarea cu privire la faptul că reprezentanţii mediului universitar nu s-au pronunţat în mod public împotriva noii metodologii.

Acest lucru ne întristează, întrucât actuala metodologie este contrară discursului public al universităţilor din România, care militează, teoretic, pentru un învăţământ superior calitativ, echitabil, internaţionalizat şi centrat pe student. Ne exprimăm speranţa că ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, va cântări toate argumentele prezentate şi va reveni asupra deciziei înainte de a arunca în desuetudine întreg procesul de evaluare a şcolilor doctorale".

Aceasta nu este prima reacţie pe această temă. După nenumărate scandaluri de plagiat, şcolile doctorale ar trebui să intre în proces de evaluare, după 8 ani în care nu au fost verificate, deşi legea din 2011 prevede evaluare din 5 în 5 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb