Studiu: 57% dintre românii emigraţi vor să se întoarcă în ţară

A.I.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 octombrie 2017

Adina Nica, "Open-I Research": "Cei care nu vor să se întoarcă sunt cei în care s-a investit cel mai mult pentru educaţie în ultimii ani"

Marius Bostan, "RePatriot": "Corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă, principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat"

Un procent de 57% dintre românii emigraţi vor să se întoarcă în ţară, iar în funcţie de ţara de emigraţie, cele mai mari procente se înregistrează în Italia, cu 68% şi Marea Britanie cu 63%, iar cele mai mici în Germania şi Statele Unite cu 43%, se arată într-un studiu despre diaspora românească, comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research.

Dintre cei care nu vor să se întoarcă în ţară (43% din românii emigraţi), 82% declară că principalul motiv este corupţia şi 70% clasa politică.

Adina Nica, Managing Director Open-I Research, a apreciat că dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar şi reducerea birocraţiei, respondenţii ar lua în considerare repatrierea, adăugând: "Din păcate, cei care nu vor să se întoarcă în ţară sunt cei în care s-a investit cel mai mult pentru educaţie în ultimii ani, ei având, mai mult decât media, studii superioare şi vârsta între 25 şi 45 de ani".

Odată emigraţi, românii ţin legătura cu ţara, în special cu familia. De asemenea, ei transferă bani în ţară, 71% făcând acest lucru în ultimele 12 luni (procentul cel mai mare se înregistrează la emigranţii din Spania, 78%), se arată în studiu.

40% din cei chestionaţi au plecat, deoarece, le era greu să se descurce cu banii, al doilea motiv ca importanţă, cu un procent de 29%, fiind găsirea unui loc mai bun de muncă în ţara în care au emigrat.

Un procent de 72% consideră mentalitatea diferită şi nivelul de trai ridicat ca principale avantaje ale emigrării, un alt beneficiu perceput fiind sistemul sanitar, cu 66%, în timp ce 46% din cei participanţi la studiu declară că diaspora le-a oferit oportunităţi profesionale mai bune.

Principalul dezavantaj al emigrării este lipsa celor dragi, consideră 72% din cei chestionaţi.

Doar 15% au recomandat România ca ţară cu potenţial de business, 71% recomandând ţara noastră pentru turism.

Pe de altă parte, 56% dintre românii emigraţi vor să investească în România, (cei din Marea Britanie dorind să investească în România în pondere de 69%), agricultura şi turismul fiind primele opţiuni cu 38%, respectiv 37%.

Marius Bostan, iniţiatorul RePatriot, a apreciat că, pentru a investi în ţara lor, românii au nevoie de încredere şi de oportunităţi, de exemple de succes în care să se regăsească, adăugând: "Corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat. Încercăm să micşorăm aceste bariere prin puterea exemplului, prin platforma RePatriot, prin întâlniri directe în care lucrăm împreună umăr la umăr pentru a genera plusvaloare afacerilor noastre şi României".

Totodată, Claudiu Vrînceanu, unul din liderii proiectului RePatriot, a subliniat tendinţa observată la românii din Marea Britanie în contextul Brexit-ului, care, pe lângă faptul că vor să se întoarcă în ţară în procent foarte mare, vor să şi investească în România, 56% dorind să înceapă o afacere.

Referitor la cei ce vor să se întoarcă, 68% din cei chestionaţi au menţionat drept principal motiv regăsirea "cuibului" (spun că vor să fie "din nou acasă").

Un procent de 47% doreşte să facă ceva pentru România, iar 39% vrea să înceapă o afacere în ţară.

Studiul privind românii din diaspora a fost iniţiat în august 2017, chestionarul fiind completat online de către 1.192 români emigraţi în ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franţa, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb