Mulţi analişti de cercetare de piaţă spun că AI are potenţialul de a aduce numeroase schimbări pozitive în societate, inclusiv o productivitate sporită, asistenţă medicală îmbunătăţită şi acces mai mare la educaţie, dar trebuie să ne adaptăm chiar acum, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Cei care lucrează în locuri de muncă care sunt manual repetitiva sunt de părere că Inteligenţa Artificială şi roboţii sunt o forţă perturbatoare, când vine vorba de viitorul locurilor de muncă şi se tem că vor rămâne fără job. Concluzia nu este încă trasă, dar dar înclinaţia este mai degrabă că AI va avea un impact pozitiv, decât negativ, va crea vocaţii noi, va ajuta la rezolvarea problemelor complexe şi ne vor face viaţa de zi cu zi mai uşoară şi mai convenabilă.
Cum va afecta AI locurile de muncă şi economia?
Institutul global McKinsey spune că, conform ratei de adoptare, de absorbţie şi a progreselor în domeniul tehnologiei, AI are un impact profund şi deja produce o activitate economică globală suplimentară, ce valorează peste 13 miliarde de dolari în viitorul previzibil, iar până în 2030 va creşte aproximativ PIB-ul cumulat, global cu 1,2% pe an, un impact care s-ar compara cu cel al altor tehnologii de uz general de-a lungul istoriei.
Acest lucru va veni " la pachet" cu înlocuirea forţei de muncă umane cu automatizare şi inovaţie sporită la nivelul produselor şi serviciilor.
Acelaşi raport certifica că, până în 2030, previziunea este că aproximativ 70% dintre companii vor fi îmbrăţişat revoluţia Inteligentei Artificiale şi vor fi adoptat cel puţîn un tip de tehnologie AI, dar că mai puţin de jumătate vor fi absorbit pe deplin cele cinci categorii.
Specialiştii mai declară că AI are potenţialul de a fi printre cele mai perturbatoare tehnologii din economiile globale pe care le vom dezvolta vreodată!
Cum va afecta inteligenţa artificială societatea şi viitorul?
Viitorul AI va aduce posibilităţi şi aplicaţii nesfârşite care ne vor ajuta să ne simplificăm viaţa într-o mare măsură: va contribui la modelarea pozitivă a viitorului şi a destinului umanităţii.
Bernard Marr&Co (think-tank global) spune că impactul transformator al inteligenţei artificiale asupra societăţii noastre vă avea implicaţii economice, juridice, politice şi de reglementare de anvergură asupra tuturor tipurilor de locuri de muncă şi industriilor pe care le avem.
Cum va afecta AI locurile de muncă - Câte locuri de muncă va înlocui AI până în 2030
Un raport al băncii de investiţii Goldman Sachs spune că Inteligenţa artificială ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, spune. Ar putea înlocui un sfert din sarcinile de lucru din Europa, dar todata va desemna şi locuri de muncă noi şi va produce un "boom" de productivitate.
Raportul prevede că două treimi din locurile de muncă din Europa "sunt expuse unui anumit grad de automatizare AI", iar aproximativ un sfert din toate locurile de muncă ar putea fi realizate în întregime de AI.
Potrivit unui raport al MIT şi al Universităţii din Boston, AI va înlocui până la două milioane de muncitori din producţie până în 2025, dar şi oameni e"lucratorio cu gulere albe", care acum câştiga până la 80.000 de euro pe an.
Cel puţin 14% dintre angajaţi la nivel global ar putea avea nevoie să-şi schimbe cariera datorită progreselor digitizării, roboticii şi AI, mai spune un raport McKinsey.
Ce locuri de muncă sunt cel mai probabil să fie automatizate, dar nu total schimbate?
1. Reprezentanţii serviciului de clienţi
Majoritatea interacţiunilor umane cu serviciul clienţi nu se mai fac prin telefon, cu angajaţi umani care se ocupă de linii. De cele mai multe ori, întrebările şi problemele clienţilor sunt repetitive. Răspunsul la aceste întrebări nu necesită inteligenţă emoţională sau socială ridicată, iar AI poate fi folosită pentru a oferi răspunsuri automate la întrebările frecvente.
2. Receptionişti
Majoritatea companiilor din întreaga lume folosesc acum roboţi la recepţia lor. Chiar şi apelurile sunt gestionate de AI acum. Exista deja AI-uri care pot vedea, asculta, înţelege şi vorbi cu oaspeţii şi clienţii.
3. Contabili/Contabili
Multe companii folosesc acum automatizarea şi IA pentru practicile lor de contabilitate. Serviciile de contabilitate bazate pe inteligenţă artificială oferă un sistem de contabilitate eficient şi flexibilitate şi securitate, având în vedere că sunt disponibile ca servicii bazate pe cloud. Folosind algoritmi AI se va asigura că datele sunt colectate, stocate şi analizate corect. Folosirea unui serviciu de contabilitate AI este semnificativ mai puţin costisitoare decât plata salariului unui angajat pentru a face aceeaşi muncă.
4. Managerii HR
Managerii de resurse umane încă acoperă o varietate de sarcini foarte importante în interiorul unei organizaţii, dar AI ajută în procesul de angajare pentru a slecta CV-uri uşor şi rapid.
5. Psihologi şi Psihiatri
Exista deja tehnologie de recunoaştere a feţei care este utilizată în prezent pentru sprijinul iniţial de consiliere AI. Totuşi sănătatea mintală este un subiect foarte delicat, iar input-ul uman este esenţial, atunci când vine vorba de a sprijini oamenii să reuşească în viaţa lor în toate aspectele pe care le poate implica.
6. Chirurgii
Cu siguranţă, tehnologia a sporit serios acurateţea cu care suntem astăzi capabili să diagnosticăm şi să detectăm boli în orice raport medical. Microrobotica sporeşte, de asemenea, precizia chirurgilor atunci când vine vorba de operaţie, permiţând proceduri mai puţin invazive. A fi chirurg necesită abilitatea de a se conecta cu pacientul la atât uman, cât şi emoţional. Experienţa, cunoştinţele şi abilităţile dobândite de-a lungul anilor sunt toţi factori care trebuie condensaţi în câteva minute în timpul unei operaţii.
7. Analişti de sisteme informatice
Indiferent cât de automatizaţi devenim, va fi întotdeauna nevoie de o prezenţă umană care să poată efectua lucrări de întreţinere, să actualizeze, să îmbunătăţească, să corecteze şi să configureze sisteme software şi hardware complexe care necesită adesea coordonare între mai mulţi specialişti pentru a funcţionează corespunzător.
8. Artişti şi scriitori
Scrisul este o artă imaginativă, iar capacitatea de a plasa o selecţie specifică de cuvinte în ordinea corectă este cu siguranţă un efort provocator. Chiar dacă AI din punct de vedere tehnic ar avea capacitatea de a absorbi conţinutul majorităţii cărţilor din lume, probabil în orice limbă şi ar veni cu un stil oarecum personal de comunicare, magia şi emoţia de a crea artă prin cuvinte este ceva greu de înlocuit.
Câte locuri de muncă vor fi pierdute din cauza AI până în 2025?
Forumul Economic Mondial a estimat că inteligenţa artificială va înlocui aproximativ 85 de milioane de locuri de muncă până în 2025, iar Freethink spune că 65% din locurile de muncă din retail ar putea fi automatizate, spunând că acest lucru este cauzat de progresele tehnologice, costurile şi salariile în creştere, forţa de muncă limitată, reducerea cheltuielilor consumatorilor.
Bărbaţii vor fi afectaţi pe termen lung, deoarece vehiculele autonome şi alte maşini înlocuiesc multe sarcini manuale. Femeile ar putea fi expuse unui risc mai mare de automatizare în funcţiile administrative.
Odată cu aprobarea legii privind Inteligenţa Artificială apar şi cinci noi domenii de lucru:
Inginer responsabil cu inteligenţa artificială
Traducători de Inteligenţă artificială
Analist de securitate cibernetică bazată pe inteligenţă artificială (AI)
Specialist sau consultant în tehnologie AI
Ofiţer de etică AI
Parlamentul European tocmai a aprobat în martie actul UE privind inteligenţa artificială, primul set de reglementări din lume pentru companiile care lucrează cu tehnologiile inteligenţei artificiale.
În opinia liderilor din companiile mari, AI va schimba modul în care organizaţiile îşi vor desfăşura activitatea, iar în acest sens angajaţii vor avea nevoie de competenţe noi. Astfel, 84% dintre directorii executivi ale căror companii au început să adopte inteligenţa artificială cred că aceasta vă creşte productivitatea, iar 70% sunt de părere că noua abordare tehnologică va schimba semnificativ activitatea companiei lor.
De asemenea, aproape jumătate dintre respondenţi (46%) văd o creştere a profitabilităţii din utilizarea AI, în timp ce 41% estimează o majorare a veniturilor. Raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer a analizat peste jumătate de miliard de anunţuri de angajare din 15 ţări, care cumulează mai mult de 30% din PIB-ul global.
În cadrul unui eveniment organizat de Institutul Elveţian de Studii Internaţionale, Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional a declarat: "Inteligenţa artificială loveşte piaţa mondială a muncii că un tsunami! Avem foarte puţin timp să pregătim oamenii şi afacerile pentru acest impact. Ar putea aduce o creştere extraordinară a productivităţii dacă o gestionăm bine, dar poate duce şi la mai multă dezinformare şi, desigur, la mai multe inegalităţi în societatea noastră".
In România
Un raport prezentat de Google spune că adoptarea inteligenţei artificiale generative poate genera un plus de 5% pentru Produsul Intern Brut (PIB) al României, adică un adaos anual de 14-16 milioane de euro, în următorii 10 ani, dar o întârziere de 5 ani în adoptare poate reduce acest impact la numai 1% din PIB. Google avertizează că România este în urmă la adoptarea generative AI în UE.
AI va crea şi joburi, arată raportul şi va creşte productivitatea în toate sectoarele din România. Sectoarele care vor beneficia cel mai mult sunt informaţii şi finanţe (1,5% creştere a productivităţii), business şi finanţe (creştere de 1,4% a productivităţii) şi administraţia publică (creştere de 1,4% a productivităţii). În schimb, vor beneficia cel mai puţin construcţiile şi manufactura (0,6% şi 0,7% creştere a productivităţii).