Studiu: albinele se pricep şi la aritmetică

Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 februarie 2019

Albinele pot rezolva probleme simple de adunare şi scădere, conform unui studiu publicat în revista ştiinţifică Science Advances. Informaţia este una uimitoare având în vedere că operaţiunile aritmetice necesită abilităţi cognitive avansate.

Studiul, condus de oameni de ştiinţă de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a implicat dresarea individuală a unor exemplare de albine într-un labirint în forma "Y'' unde aces­tea întâlneau între una şi cinci tipuri de forme, precum pătrat, diamant, cerc sau triunghi, colorate fie în albastru, fie în galben. Pentru a găsi soluţia corectă şi a ajunge la recompensă, albinele trebuiau să adauge o cifră în cazul în care formele întâlnite erau albastre, iar în cazul culorii galbene, insectele trebuiau să extragă o cifră. Alegerea trebuia făcută prin pătrunderea în tunelul corespunzător, iar la final albinele primeau fie o recompensă, sub forma unei băuturi îndulcite, fie o "pe­deapsă'', respectiv o soluţie amară. Albinele au făcut iniţial aceste alegeri la întâmplare, însă după circa o sută de încercări, care au durat în total până la şapte ore, ele au "spart'' codul şi au aflat astfel că nuanţa albastră însemna "plus unu'', iar cea galbenă era echivalentă cu "minus unu''. Rata de succes a celor paisprezece albine participante la studiu a fost de până la 75%.

"Descoperirea noastră sugerează că abilităţile cognitive numerice avansate ar putea fi mult mai răspândite în natură în rândul vieţuitoarelor non-umane decât s-a crezut anterior'', a declarat Adrian Dyer, profesor asociat la Universitatea RMIT. Conform Agerpres, cercetări anterioare au demonstrat că primatele, păsările, şi chiar păianjenii pot realiza calcule simple de adunare şi scădere, iar în prezent albinele se alătură acestui grup performant. Rezolvarea problemelor de matematică necesită două niveluri de abilităţi cognitive sofisticate, primul fiind acela de a ţine cont de regulile de adunare şi scădere utilizând memoria pe termen lung, iar al doilea de a manipula mental în acelaşi timp un anumit set de numere cu ajutorul memoriei pe termen scurt.

Recunoaşterea faptului că albinele pot realiza aceste operaţiuni cu ajutorul creierului lor de dimensiuni foarte mici şi relativ simplu ar putea avea implicaţii mult mai profunde. Potrivit lui Dyer, ar putea exista noi modalităţi prin care să încorporăm interacţiunile dintre regulile pe termen lung şi memoria funcţională în modele dedicate îmbunătăţirii învăţării rapide a problemelor noi de către inteligenţa artificială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb