Peste 60% dintre companiile din întreaga lume estimează o posibilă creştere a poverii fiscale aferente impozitului pe profit ca urmare a implementării reformei anunţate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) la începutul acestui an, bazate pe doi piloni, respectiv taxarea economiei digitale (Pilonul I) şi impozitarea minimă a profitului (Pilonul II). Conform studiului Deloitte 2020 Global BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) Survey, 44% dintre companiile intervievate se aşteaptă la obţinerea unui consens global cu privire la taxarea economiei digitale ca efect al măsurilor propuse de OCDE, iar aproape 40% admit că organizaţiile lor vor fi afectate dacă va fi introdusă o taxă pe veniturile din servicii digitale în ţara în care se află clienţii lor, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.
Dintre multinaţionalele participante la studiu, 31% spun că au fost implicate activ în consultările care au avut loc pe proiectele OCDE.
"Reglementările propuse de OCDE vin în completarea planului privind combaterea erodării bazei de impozitare şi a transferului profiturilor - Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) - lansat în urmă cu şapte ani cu scopul de a impune un sistem fiscal echitabil în rândul statelor membre. Dezvoltarea economiei digitale din ultimii ani şi provocările întâmpinate în stabilirea unei poziţii comune privind taxarea veniturilor astfel obţinute au determinat organizaţia să elaboreze un set distinct de politici pentru acest domeniu (Pilonul I). Iniţiativa BEPS continuă cu Pilonul II care propune, printre altele, stabilirea unui impozit minim pe profit (discuţiile se poartă pe o rată de 12,5%) la nivelul global. Deşi România nu este membră OCDE, companiile care activează în ţara noastră sunt şi ele afectate de recomandările organizaţiei prin prisma faptului că România este stat asociat al proiectului BEPS încă din 2016 şi membru al Uniunii Europene, iar reglementările europene cu caracter fiscal sunt emise în baza iniţiativelor OCDE", a declarat Dan Bădin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.
Referitor la impactul măsurilor din planul BEPS aflate în vigoare, studiul evidenţiază faptul că 46% dintre companii susţin că autoritatea fiscală din ţara de rezidenţă a organizaţiei lor a devenit din ce în ce mai riguroasă în cadrul inspecţiilor fiscale.
Însă, în ciuda multiplelor schimbări legislative în domeniul fiscal la nivel mondial, doar 32% dintre companiile intervievate au alocat sau plănuiesc să aloce resurse suplimentare pentru a face faţă provocărilor de această natură. În acelaşi timp, 47% dintre participanţii la sondaj spun că grupurile din care fac parte au majorat sau intenţionează să majoreze investiţiile în soluţii fiscale bazate pe tehnologie ca răspuns la reglementările BEPS.
"Iniţiativele emise în domeniul fiscal se înmulţesc, dar, dincolo de efectul benefic, acela de a limita evaziunea fiscală şi evitarea plăţii taxelor, acestea se manifestă şi ca o presiune suplimentară asupra companiilor din punct de vedere administrativ, având în vedere că impun eforturi mai mari de conformare", a adăugat Dan Bădin.
Studiul mai subliniază faptul că mulţi dintre din reprezentanţii companiilor (71%) sunt preocupaţi de interesul mass-media, al politicienilor şi al activiştilor faţă de taxarea companiilor. În acest context, 60% dintre companii susţin că au implementat politici şi proceduri suplimentare, ca reacţie la atenţia tot mai mare acordată de opinia publică acestui subiect.