STUDIU EY:  "Sectorul energiei regenerabile dă semne că-şi revine rapid, în pofida impactului Covid-19"

M.G.
Miscellanea / 4 iunie 2020

"Sectorul energiei regenerabile dă semne că-şi revine rapid, în pofida impactului Covid-19"

În pofida încetinirii economiei globale provocată de COVID-19, este de aşteptat ca sectorul energiei regenerabile să îşi revină rapid, având în vedere faptul că factorii pe termen lung care favorizează investiţiile rămân puternici, se arată în raportul EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), remis Redacţiei. Cea mai recentă ediţie a studiului ia în considerare potenţialul impact al pandemiei, analizând rezistenţa la şoc a ţărilor participante, atât din punct de vedere sanitar, cât şi economic.

Raportul evidenţiază faptul că schimbările climatice şi aspectele de mediu, sociale şi de guvernanţă dobândesc o recunoaştere din ce în ce mai mare ca factori cheie în dezvoltarea potenţialului unei companii şi în crearea de valoare.

"Investitorii instituţionali nu se aşteaptă doar la rezultate financiare performante din partea companiilor, ci şi să demonstreze că au o contribuţie pozitivă la nivelul societăţii. Drept urmare, organizaţiile sunt nevoite să îşi reevalueze strategiile, astfel încât să îşi reducă emisiile, să îşi îmbunătăţească sistemul de guvernanţă şi să îşi amelioreze raportarea în privinţa factorilor care influenţează clima", afirmă specialiştii EY.

De asemenea, investitorii instituţionali au majorat fondurile pe care le alocă infrastructurii energiei regenerabile ca mijloc de acoperire a riscurilor legate de schimbarea climatică, potrivit analizei EY.

"Tranziţia de la unităţile pe combustibili fosili la regenerabile este şi o necesitate economică, nu doar climatică. Unele unităţi de producţie pe combustibili fosili din România au costul de producţie total de aproximativ 90 EUR/ MWh, în timp ce unităţi regenerabile din Europa înregistrează costuri chiar şi sub 50-60 EUR/MWh. România poate beneficia de suportul instituţiilor de profil europene pentru definirea mecanismelor necesare relansării investiţiilor în regenerabile", spune Mihai Drăghici, senior manager, asistenţă în afaceri, EY România.

În clasamentul din acest an, pentru prima dată din 2016, Statele Unite ocupă primul loc. Această poziţie se datorează, în primul rând, unei extinderi pe termen scurt a programului de creditare fiscală pentru producţie şi de dezvoltare pe termen lung a segmentului energiei eoliene offshore, fiind planificate investiţii în valoare de 57 miliarde de dolari în instalarea unei capacităţi de până la 30 GW până în 2030.

Creşterea Chinei în sectorul energiei regenerabile a încetinit, pe fondul intenţiilor autorităţilor de a elimina treptat subvenţiile în vederea creării unei pieţe mai competitive, potrivit raportului. Alături de cererea redusă provocată de Covid-19, aceasta este cauza pentru care China a coborât pe locul al doilea în clasament, dar prognozele privind creşterea pe termen lung rămân optimiste. Totodată, de menţionat că China a revenit la investiţiile în termocentrale pe cărbune, poluante, în ultimii cel puţin doi ani.

Franţa a avansat de pe locul al patrulea pe al treilea, asigurându-şi o poziţie puternică în privinţa preţurilor la energie şi atribuind capacităţi de 1,4 GW dezvoltatorilor din segmentele energiei eoliene şi solare la cea mai recentă licitaţie, în demersul său de a elimina treptat dependenţa reţelei sale de energia nucleară.

Regatul Unit, clasat pe locul al şaselea, a făcut o propunere de referinţă legată de reincluderea proiectelor eoliene şi solare offshore în următoarea licitaţie de contracte pentru diferenţă (CfD), încurajând o mai mare şi mai diversă dezvoltare a sectorului energiei regenerabile.

Spania a urcat cu patru poziţii până pe locul 11, în pofida faptului că a fost puternic afectată de Covid-19, având în vedere că politica energetică şi referitoare la climă rămâne o prioritate pentru noul guvern de coaliţie. Acesta şi-a propus planuri agresive, dar realizabile de a dezvolta segmentul energiei eoliene şi solare, iar majoritatea investitorilor îşi menţin o atitudine optimistă în privinţa perspectivelor pe termen mediu ale Spaniei, mai arată analiza EY.

Raportul examinează de asemenea modul în care soluţiile de stocare a energiei la scară largă sunt esenţiale pentru decarbonizarea sistemelor electrice, precum şi condiţiile necesare pentru încurajarea investiţiilor în stocarea în acumulatori la nivelul companiilor de utilităţi. Odată cu decarbonizarea reţelelor energetice, vor fi necesare capacităţi vaste de stocare a energiei, iar companiile de utilităţi şi dezvoltatorii îşi majorează într-un ritm alert investiţiile în acumulatori de mari dimensiuni.

Potrivit raportului, anul acesta, la nivel global, este planificată instalarea unor capacităţi de stocare în acumulatori de 12,6 GWh, ceea ce va face ca 2020 să fie anul unei creşteri record a capacităţilor de stocare a energiei. Pe termen lung, se anticipează că ritmul de majorare a capacităţilor de stocare va creşte de 13 ori, de la aproximativ 17 GWh în prezent, la 230 GWh până în 2025.

"Acţionarii vor să colaboreze şi să investească în companiile ale căror strategii includ schimbările climatice şi dezvoltările durabile. Liderii din sectorul energetic ar trebui să facă demersuri pentru a investi în energia regenerabilă şi în proiecte sustenabile asociate cu aceasta cum sunt, spre exemplu, reţelele energetice inteligente şi infrastructura de transport cu amprentă de carbon redusă", a declarat Benoit Laclau, coordonator EY Global Energy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb