STUDIU EY: Urbanizarea şi oraşele mari vor fi generatoarele de creştere economică în pieţele cu creştere rapidă

V.B.
Companii #Imobiliare / 8 august 2014

Urbanizarea şi oraşele mari vor fi generatoarele de creştere economică în pieţele cu creştere rapidă

Pieţele cu creştere rapidă şi-au încetinit rata de dezvoltare faţă de ultima decadă, dar ratele încep să îşi revină, aşteptându-se o creştere de 4,5% anul viitor, conform celui mai recent raport Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF), publicat de EY şi trimis astăzi redacţiei.

Raportul reprezintă o analiză trimestrială pentru 25 de pieţe care devin tot mai importante pe plan global în termen de pondere în economia mondială, influenţă şi oportunităţi de afaceri oferite marilor corporaţii.

Pieţele cu creştere rapidă şi-au revenit într-o oarecare măsură după dificultăţile financiare înregistrate în a doua jumătate a anului 2013 şi la începutul lui 2014, iar datorită populaţiei în creştere accelerată, investiţiilor solide şi adoptării rapide de tehnologii noi, aceste pieţe vor continua să crească rapid pe termen mediu.

În unele economii, continuă să existe provocări de natură geopolitică, ca, de exemplu, conflictul în desfăşurare din Ucraina, care este de natură să altereze perspectivele de creştere în zona emergentă a Europei. Mai mult, instabilitatea din Irak a adus riscurile geopolitice în prim-plan şi exercită presiune asupra preţului petrolului. Pe de altă parte, în economii precum India şi Indonezia s-au instalat la putere noi lideri politici, cu referinţe solide în materie de guvernare, lideri de la care se aşteaptă implementarea de schimbări care să accelereze creşterea economică, se mai arată în comunicat.

Conform raportului, rezultatul economic agregat al celor mai mari 150 de oraşe din China se va tripla, de la 8 trilioane dolari astăzi, la 25 trilioane dolari până în 2030. Planul de dezvoltare urbană al Chinei, dat publicităţii în martie de către guvernul Chinei, pune consumatorul urban la baza dezvoltării şi prevede ţinte ambiţioase de îmbunătăţire a infrastructurii de cale ferată, reducere a poluării şi adaptare a oraşelor la nevoile noilor generaţii.

EY mai estimează că, până în 2030, peste două treimi din populaţia Chinei, Indoneziei, Nigeriei şi Ghanei vor locui în oraşe, în timp ce populaţia din Lagos va creşte cu 13 milioane. La acel moment, un procentaj de 40% din cele mai mari 50 de oraşe ale lumii (pe baza PIB-ului) se va regăsi în China. În afara Chinei, oraşele Jakarta, Istanbul şi Sao Paulo se vor număra printre cele mai importante douăzeci de oraşe din lume în termeni de rezultate economice.

În America Latină, autorii studiului estimează că, între 2013 şi 2030, PIB-ul Mexico City se va majora cu peste 60% - o creştere mai rapidă decât a multor oraşe europene şi japoneze. De asemenea, vor fi înregistrate schimbări extraordinare din punct de vedere al sectoarelor economice prezente în oraşele de pe pieţele cu creştere rapidă. Producţia se va extinde în oraşe care dispun de spaţii de creştere, în vreme ce serviciile financiare se vor accelera în oraşe precum Beijing, Mumbai şi Lagos. Producţia industrială din oraşe cu limitări de spaţiu, precum Hong Kong, Shanghai, Seul, Bangkok şi Sao Paulo, unde terenurile şi forţa de muncă sunt relativ scumpe, va avea o dinamică mult mai lentă decât în alte oraşe, precum Jakarta.

Mexic, Indonezia şi China, printre alte ţări, folosesc această oportunitate ca să lanseze planuri de reformă ambiţioase, ce includ tehnologii sustenabile şi trecerea de la concentrarea pe producţia intensivă la alte sectoare economice.

Diversele tendinţe demografice din oraşele aflate în ţările cu dinamică de creştere pozitivă aduc cu ele provocări şi oportunităţi. Pentru ţări precum Rusia, Polonia, Coreea de Sud şi China, se estimează că, până în anul 2030, vor fi mai puţin de cinci angajaţi care să susţină o persoană în vârstă. Prin contrast, se estimează că India, Indonezia, Egipt şi Africa de Sud vor avea aproape zece angajaţi pentru fiecare persoană în vârstă care are nevoie de susţinere financiară.

Pentru toate ţările cu dinamică de creştere pozitivă, acest fapt reprezintă o provocare în termeni de planificare a serviciilor publice urbane. Populaţia activă din Mumbai este estimată să crească cu o treime până în 2030, în timp ce acelaşi tip de populaţie, va scădea cu 7% într-un oraş precum Tokio.

Îmbătrânirea populaţiei se va adăuga la presiunile exercitate asupra serviciilor de sănătate ale oraşelor din Rusia, Polonia şi Coreea de Sud. În plus, poluarea în creştere şi congestiile urbane reprezintă un motiv serios de îngrijorare în multe oraşe asiatice, conchide sursa citată.

EY este o firmă de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri pentru companii multinaţionale şi locale. Intrată pe piaţa autohtonă în 1992, compania are 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. EY are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. La 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb