Berea poate contribui la prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi, se arată într-un studiu realizat de către Departamentul de Nutriţie al Şcolii Publice de Sănătate Harvard. Conform acestei cercetări, bărbaţii care consumă bere în cantităţi moderate prezintă un risc cu 21% mai redus de a avea pietre la rinichi, datorită efectului diuretic şi continutului mare de apă din bere.
Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu în care au verificat relaţia dintre 21 de băuturi diferite şi riscul de apariţie al pietrelor la rinichi. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 45,289 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi şi nici nu au avut vreodată. Studiul s-a desfăşurat pe durata a 6 ani şi au fost semnalate 753 de cazuri. Dintre toate băuturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utilă în prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducând cu până la 21% riscul apariţiei calculilor renali.
Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, a declarat: "Baută în cantităţi moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării depozitelor de calciu în rinichi. Aceste depozite de calciu amestecate cu săruri şi alte minerale se transformă în cele din urmă în pietre localizate la nivelul rinichilor. Berea poate interveni saluta însă în această evoluţie, dându-le încă un motiv de bucurie iubitorilor acestei băuturi".