Studiu IRES: Soluţia pentru comerţul ilicit stă în colaborarea autorităţilor şi mediul industrial

G.D.
Miscellanea / 9 martie 2023

Studiu IRES: Soluţia pentru comerţul ilicit stă în colaborarea autorităţilor şi mediul industrial

Majoritatea românilor identifică domeniul exploatării lemnului între cele mai afectate de comerţ ilicit: este o concluzie importantă a studiului sociologic realizat de IRES pentru Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, cercetarea, realizată pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, investighează atitudini şi intenţii legate de traficul ilicit din mai multe industrii (lemn, tutun, alcool, îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse alimentare, farmaceutice sau cosmetice etc.) în contextul scăderii puterii de cumpărare şi a creşterii costului de trai.

Studiul disponibil pe site-ul IRES relevă un cumul de percepţii despre sectorului pădure-lemn:

Percepţia publicului este că cele mai mari probleme de legalitate se înregistrează în industria lemnului - 85% dintre respondenţi - peste sectoare asociate tradiţional cu contrabanda şi traficul ilicit, ca tutunul (81% dintre respondenţi) sau alcoolul (76%).

Responsabilitatea pentru problemele legate de traficul ilicit din sectorul lemnului revine în principal autorităţilor (Guvern - 34% şi Parlament - 27%), şi doar în mică măsură producătorilor (12%).

Doar 2% dintre respondenţi văd ca soluţie stoparea exploatării forestiere sau a exporturilor de material lemnos.

Măsura cea mai importantă pe care o poate lua statul român pentru a rezolva aceste probleme, în schimb, este să colaboreze cu industria şi societatea civilă .

"Credem că, în acest context, este important ca autorităţile, reprezentanţii producătorilor, cei ai distribuitorilor şi ai comercianţilor să îşi unească eforturile pentru a informa oamenii cu privire la toate riscurile la care se expun atunci când cumpără produse de pe piaţa neagră", a declarat Antonio Amuza, cercetător sociolog, IRES.

Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn a participat la dezbaterea organizată cu ocazia prezentării rezultatelor sondajului la Palatul Parlamentului.

Cătălin Tobescu, preşedintele AIL - Prolemn, a explicat în cadrul dezbaterii: "Industria lemnului nu are responsabilităţi pe linie de administrare şi exploatare a pădurilor, este un cumpărător de lemn deja exploatat şi pus pe piaţă, iar operatorii economici sunt direct interesaţi de eliminarea traficului ilicit. Industria lemnului face eforturi deosebite, prin implementarea de sisteme proprii de urmărire a trasabilităţii lemnului şi prin adoptarea de scheme de auditare şi certificare a furnizorilor, pentru minimizarea riscurilor de contaminare a lanţurilor de aprovizionare cu lemn cu provenienţă ilegală. AIL - Prolemn susţine de la înfiinţare un dialog activ cu autorităţile statului şi asigură disponibilitatea şi suportul pentru găsirea celor mai eficiente modalităţi de destructurare a pieţei negre a lemnului."

Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn şi-a manifestat mereu deschiderea pentru dialog constructiv cu autorităţile statului, punând la dispoziţie întreaga expertiză tehnică a membrilor, companii active în sectorul de prelucrare a lemnului. A furnizat analize de impact la cald şi opinii în timp real, a participat mereu la dezbaterile publice iniţiate de Guvern şi a organizat propriile dezbateri. În această perioadă participă la dezvoltarea noii Strategii Forestiere Naţionale la nivel de grup de experţi.

Dintre propunerile de măsuri înaintate de Prolemn în contextul deficitului de resursă de lemn pe piaţă şi al necesităţii combaterii tăierilor ilegale:

Un SUMAL funcţional, eficient şi corect, cu modul de alerte , care să permită analize de risc şi direcţionarea controlului pe zone de risc.

Asumarea unui rol de reglare a pieţii lemnului de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi asigurarea unui nivel satisfăcător de resurse lemnoase, atât pentru populaţie cât şi pentru industrie.

Simplificarea procedurii de acces a micilor proprietari la resursa de lemn de foc din propriile păduri şi din vegetaţia din afara fondului forestier.

Implementarea unei proceduri funcţionale de evaluare de mediu, aplicabile pentru viitor, cu măsuri de tranziţie pentru amenajamentele care se aplică în prezent astfel încât să nu existe blocaje.

Preţuri de pornire la licitaţie stabilite corect, în baza preţurilor de referinţă, pe fundamente economice, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb