Reveal Marketing Research a realizat un studiu pentru Brand Management, conform căruia comportamentul consumatorilor faţă de vizitele la mall-uri a suferit schimbări semnificative în 2025, comparativ cu anul precedent, în contextul inflaţiei şi al unui consum mai atent, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
În 2025, suma medie cheltuită într-o vizită la mall a crescut cu 13%, ajungând la 370 de lei, faţă de 327 de lei în 2024. Această creştere nu reflectă neapărat o creştere a consumului, ci mai degrabă acoperirea inflaţiei. Cel mai mult cheltuiesc românii din segmentul Adults & Family (36-45 ani), cu 389 de lei per vizită, în timp ce cei din segmentul Pretentious (26-35 ani) sunt cei care cheltuiesc mai puţin, având o medie de 324 de lei.
De asemenea, durata medie a unei vizite la mall a crescut cu 46%, atingând 3 ore şi 28 de minute. Timpul petrecut în centrele comerciale a fost influenţat de activităţile suplimentare, precum cumpărăturile din hypermarketuri, mersul la cinema şi mesele în zonele de food court. Segmentul Gen X (peste 46 de ani) petrece cel mai mult timp în mall-uri - 272 de minute per vizită, în timp ce segmentul Pretentious are cele mai scurte vizite, de doar 143 de minute.
În ciuda timpului petrecut mai mult în mall-uri, frecvenţa vizitelor săptămânale a scăzut uşor. Astfel, 55% dintre români declară că vizitează mall-ul cel puţin o dată pe săptămână, comparativ cu 59% în 2024. Cei din Gen Z (18-26 ani) şi bărbaţii rămân însă cei mai frecvenţi vizitatori ai mall-urilor.
Motivele principale pentru care românii merg la mall includ cumpărăturile în magazine (87%), achiziţiile din hypermarketuri (52%) şi mesele în zona de food court (48%). Cele mai populare categorii de produse cumpărate sunt hainele (65% pentru femei şi 57% pentru bărbaţi), produsele alimentare (60%) şi încălţămintea şi genţile (56%).
"Inflaţia de 5% din ianuarie 2025 a influenţat atât creşterea bugetului alocat vizitelor la mall, cât şi o gestionare mai prudentă a cheltuielilor, reflectată prin timpul mai mare petrecut în centrele comerciale. Deşi preocupările financiare sunt evidente, atracţia pentru mall-uri rămâne puternică datorită diversităţii de servicii şi experienţe pe care le oferă", a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.
Aceste tendinţe confirmă că, în ciuda contextului economic dificil, mall-urile continuă să joace un rol central în viaţa cotidiană a românilor, fiind nu doar un loc de cumpărături, ci şi un centru de socializare şi recreere.