STUDIU: România a avut cea mai mare scădere a impozitului la nivel global, în ultimii 20 de ani

Stelian Bădescu
Macroeconomie / 11 decembrie 2016

România a avut cea mai mare scădere a impozitului la nivel global, în ultimii 20 de ani

Ţara noastră a înregistrat, în ultimii 20 de ani, cea mai mare scădere a impozitului de la nivel global, de peste 43%, dar cu toate acestea impozitul pe venit pentru angajaţii români cu salarii mai scăzute sunt mai mari decât în multe state din Europa de Vest, reiese dintr-un studiu realizat de compania britanică de contabilitate şi consultantă, UHY, care mai arată că în ultimii 30 de ani PIB-ul României a înregistrat unele dintre cele mai mici creşteri din lume de 32,6%.

Angajaţii cu venituri mai scăzute au beneficiat, în procent mai mare decât cei cu venituri ridicate, de reducerile globale ale impozitului pe venit din ultimii douăzeci de ani, conform studiului realizat recent de UHY asupra impozitelor pe venit percepute la nivel mondial.

Cercetările arată că valoarea medie globală actuală a impozitului pe venit pentru angajaţii care câştigă 30.000 de dolari a scăzut într-un ritm mai alert (în scădere cu 11% - de la 27%, în 1996, până la doar 16% în prezent), comparativ cu impozitele pe venit pentru venituri individuale de un milion de dolari americani (în scădere cu 5,6%, de la 41,4% până la 35,8%), pe parcursul ultimilor douăzeci de ani, potrivit News.ro.

"Deşi România a avut cea mai mare scădere a impozitului dintre ţările analizate, de peste 43%, totuşi există ţări din Europa de Est unde taxele de impozit pe venit pentru sectorul de angajaţi cu salarii mai scăzute încă rămân mai mari decât cele ale multor state din Europa de Vest. Croaţia percepe taxe de 20,3%, România 13,4%, iar Polonia 21,3%, comparativ cu 10% în Germania şi Marea Britanie şi 9% în Franţa", a declarat Camelia Dobre, partener în cadrul UHY Audit CD,

Studiul mai arată că, în medie, economiile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au tăiat impozitele într-un ritm mai alert decât economiile G7, atât pentru angajaţii cu venituri reduse, cât şi pentru cei cu venituri ridicate. Informaţiile deţinute de UHY dezvăluie, de asemenea, măsura în care PIB-ul economiilor globale a crescut în ultimii treizeci de ani, dat fiind că reţeaua UHY a fost înfiinţată în 1986.

Cifrele acestora arată că statele în curs de dezvoltare şi ţările în curs de dezvoltare au avut parte de creşteri semnificative în ultimii treizeci de ani - China, cu 1.421% - depăşind, astfel, economiile mai consacrate şi cu mult peste media globală de 135% de creştere a PIB-ului.

India (577%), Malaezia (479%), Bangladesh (350%) şi Nigeria (333%) s-au aflat, de asemenea, în topul celor mai importante ţări pentru creşterea PIB-ului, în ultimii treizeci de ani. Per ansamblu, economiile BRIC au cunoscut o creştere de 348% în aceeaşi perioadă, în timp ce economiile G7 au crescut cu 87%.

Deşi cifrele BRIC includ Rusia, care a avut cel mai scăzut nivel de creştere din cadrul studiului (15%), rata acesteia de creştere reflectă dificultăţile întâmpinate în urma destrămării Uniunii Sovietice din 1991. Începând cu 1996, economia Rusiei a crescut cu 88%.

În schimb, PIB-ul României a crescut doar cu 32,6% în ultimii 30 de ani, doar Rusia a înregistrat o creştere mai mică decât a României. Dacă în 1986 valoare PIB-ului României ajungea la 143 de miliarde de dolari, în 2016 valoare acestuia a ajuns la 190 de miliarde de dolari.

PIB-ul SUA a crescut cu 115%, în timp ce Regatul Unit a cunoscut o creştere de 95%, pe perioada ultimilor treizeci de ani.

UHY a fost înfiinţată în 1986 şi are sediul la Londra. Compania reprezintă o reţea de firme de audit, contabilitate, fiscalitate şi consultanţă, având birouri în peste 320 de centre mari de afaceri din peste 90 de state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb