Aproape 9 din 10 români consideră că schimbările climatice sunt reale, conform unui nou sondaj sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES. Rezultatul este similar cu cele din ultimii 2 ani, semn că românii sunt conştienţi şi continuă să fie preocupaţi de schimbările climatice şi de efectele acestora, conform unui comunicat remis redacţiei.
Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbările climatice se numără printre riscurile de care majoritatea românilor se teme cel mai mult. Astfel, îngrijorările din acest an sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 pp. faţă de 2020), valurile de căldură (20%, +6 pp.), topirea gheţarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetaţie (7%), seceta (7%), inundaţiile (7%).
O schimbare importantă în acest top al riscurilor o reprezintă creşterea importanţei acordate valurilor de căldură (+6 pp.), ceea ce reflectă o modificare a provocărilor pe care românii le-au întâmpinat în trecutul apropiat.
În acelaşi timp, riscul de furtună rămâne pe primul loc în clasamentul ameninţărilor percepute de români. Episoadele de furtuni sunt tot mai prezente în ţara noastră, iar daunele achitate de asigurători ca urmare a producerii acestui risc acoperit prin poliţele de asigurare facultative a locuinţei confirmă această realitate. Mai exact, în 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de daună, în creştere cu 32% faţă de 2019 şi au fost plătite despăgubiri de peste 13,3 milioane lei, conform datelor colectate la nivelul Membrilor UNSAR.
"Schimbările climatice intensifică severitatea anumitor fenomene meteorologice. Considerăm că, printr-o informare mai bună a populaţiei şi prin eforturi susţinute, putem avea o societate mai pregătită în faţa acestor riscuri. Poliţele de asigurare sunt un instrument adecvat de protecţie în faţa pierderilor financiare, însă prevenţia şi sustenabilitatea devin, în egală măsură, priorităţi pentru întreaga noastră societate", a precizat Adrian MARIN, Preşedinte UNSAR.
Soluţiile de protecţie a locuinţelor disponibile în industria de asigurări se adresează unei game extinse de riscuri, printre care şi cele determinate de fenomenele meteo extreme. Poliţele facultative de locuinţe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil şi pot fi emise în baza unei asigurări obligatorii PAD care acoperă 3 riscuri catastrofale - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren - până la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR, în funcţie de tipul construcţiei.
"Este important ca românii să ia decizii informate, în cunoştinţă de cauză - având în vedere riscurile prezentului. Deşi pericolele devin tot mai vizibile, doar una din cinci locuinţe din România beneficiază de protecţia financiară oferită de o asigurare", a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.
1. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 08.10.2021, 12:35)
Schimbarea climatica - noua religie la care va puteti con verti.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2021, 19:14)
Desi zici ca esti poet, de data asta nu cred ca te-ai exprimat metaforic.
E bine zis religie
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2021, 13:48)
66% dintre cei care s-au prezentat la vot în noiembrie 2019 l-au votat pe Plăvan pentru că ăla și propagandiștii le promiteau "lucrul bine făcut", "pas cu pas" și PORN (Pentru o Românie normală).
50% dintre ăia acum l-ar beli pe Plăvan.
Așa e și cu studiul ăsta despre "realitatea schimbărilor climatice". Majoritatea "crede" pentru că habar n-are ce urmează să vină datorită nebuniei "verzi". Dacă ar înțelege că urmând politicile cretino-verzi vor trăi ca-n anii 80 ai erei Ceaușescu și urmează să mănânce viermi/gândaci pentru a "salva planeta" ar avea o altă părere. Însă ca-n fabula cu porcușorul Prikoke, majoritatea se trezește prea târziu.
PS: Schimbări climatice există de când lumea și pământul și vor exista indiferent de ceea ce va face omul.