STUDIU WORLDWATCH INSTITUTE Recoltă record de cereale la nivel mondial în 2004

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2005

Totuşi, creşte semnificativ numărul celor care suferă de foame

Recolta de cereale obţinută anul trecut la nivel mondial a atins recordul de 2,049 miliarde de tone, cu 9% peste cea din anul anterior, informează raportul "Semne vitale 2005", realizat de Worldwatch Institute. Aşadar, în 2004, cantitatea de cereale obţinută pe plan mondial a depăşit, pentru prima oară în istorie, pragul de 2 miliarde de tone. De menţionat că 85% din cantitatea de cereale obţinută anul trecut o reprezintă porumbul, grîul şi orezul.

Raportul amintit notează că, în 2004, a fost realizată o recoltă de 322 kilograme de cereale pe persoană, cu aproximativ 8% mai mult decît în 2003. În schimb, nivelul este cu 6% sub recordul de 343 kilograme pe persoană, atins în 1985.

Recolta globală de porumb a atins 705 milioane tone în 2004. Din 2001 pînă în prezent, producţia de porumb a depăşit, an de an, recolta de grîu şi orez. Asta, în condiţiile în care cererea sporită de carne i-a încurajat pe fermieri să cultive porumb, necesar hranei animalelor. În Argentina şi Brazilia, spre exemplu, producţia de porumb aproape s-a dublat după anul 1990, ajungînd la 13 milioane, respectiv 42 milioane de tone.

Studiul "Semne vitale 2005" indică faptul că regiunile majore cultivate cu porumb în America de Nord, Europa şi Asia au înregistrat, fiecare în parte, recolte record în 2004. Fermierii americani, care realizează 40% din producţia mondială de porumb, au obţinut 298 milioane de tone, depăşind cu 16% cantitatea realizată în 2003. La rîndul lor, cultivatorii de grîu au înregistrat recordul de 624 milioane de tone, cu 11% mai mult decît în anul precedent. Amintim, însă, că în cinci din ultimii şapte ani, recolta de grîu a scăzut constant. În 2004, China a fost cel mai mare producător şi consumator de grîu, devenind, totodată, cel mai mare importator de profil. Recolta internă a Chinei a sporit cu 6% anul trecut.

Creşterea semnificativă a recoltelor din Argentina, Australia şi fostele state sovietice a redus la 25% cota Statelor Unite pe segmentul exporturilor de grîu, de la circa 33% cu zece ani în urmă.

Naţiunile Unite au declarat 2004 anul internaţional al orezului. Cei mai mari exportatori au fost anul trecut, în acest domeniu, China, India şi Pakistanul, care şi-au majorat preţurile de export, întrucît în 2004, aşa cum s-a întîmplat şi în perioada 2001-2003, cererea a depăşit producţia. În aceste condiţii, stocurile globale de orez au scăzut cu 17% în 2004, comparativ cu anul anterior.

Pe de altă parte, recoltele sporite de grîu şi porumb au determinat creşterea stocurilor mondiale de cereale pentru prima oară în ultimii cinci ani. La ora actuală, acestea se situează la 441 milioane de tone, ceea ce reprezintă necesarul a aproximativ 80 de zile de consum.

Producţia record de anul trecut s-a bazat, în parte, pe extinderea ariilor cultivate. Astfel, în 2004, fermierii din întreaga lume au cultivat 681 milioane de hectare de pămînt - cel mai important nivel de după 1997.

Cu toate acestea, raportul arată, în baza unui studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, că a crescut numărul populaţiei înfometate. La nivel mondial, circa 852 milioane de persoane suferă de foame, cu 18 milioane mai mult decît la mijlocul anilor '90. Parte dintre aceştia se află în situaţia menţionată din cauza crizei de alimente, ori din cauză că sînt prea săraci ca să-şi achiziţioneze hrană sau pămînt pe care să-l cultive. Foamea ucide peste 5 milioane de copii anual, mai indică raportul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb