STUDIUL "ROMÂNIA ŞI ADERAREA LA ZONA EURO: ÎNTREBAREA ESTE, ÎN CE CONDIŢII!", COORDONAT DE DANIEL DĂIANU: "O aderare timpurie la Zona Euro prezintă riscuri majore"

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2016

"O aderare timpurie la Zona Euro prezintă riscuri majore"

"Decalajul mare de dezvoltare între România şi ZE - piedica esenţială în adoptarea euro"

Intervenţiile Băncii Centrale Europene (BCE) nu pot ascunde defecte ale unei construcţii incomplete, conform studiului

Decalajul mare de dezvoltare între România şi Zona Euro este piedica esenţială în adoptarea monedei unice, este una dintre concluziile studiului "România şi aderarea la Zona Euro: Întrebarea este, în ce condiţii!", coordonat de Daniel Dăianu, care va fi prezentat astăzi.

Aderarea la zona euro (ZE), ce este prevăzută în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE), trebuie să fie o decizie făcută în mod raţional, având în vedere învăţămintele ultimelor decenii şi problemele majore cu care se confruntă Uniunea Europeană (UE), conform autorilor studiului, care apreciază: "Există beneficii ale apartenenţei la ZE, între care: favorizarea comerţului între economiile statelor membre, reducerea de costuri de tranzacţie, eliminarea riscului valutar, avantajul unei monede comune ca «adăpost» în condiţiile unor pieţe financiare cu mişcări de capital destabilizatoare; aderarea ar putea accentua inserarea în reţele industriale europene de bază, proces favorizat de aderarea la UE. Aderarea ar semnifica şi apartenenţa la primul cerc concentric al Uniunii; ar avea, deci, o dimensiune geopolitică accentuată în lumina incertitudinilor aduse de ultimii ani, inclusiv de rezultatul referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii şi de tendinţe centrifuge puternice în UE.

Pe de altă parte, argumentaţia ca această aderare să fie cât mai rapidă este de examinat la rece. Această examinare cere înţelegerea lecţiilor ce se desprind din criza ZE".

Învăţăminte ale crizei zonei euro

Intervenţiile Băncii Centrale Europene (BCE) au evitat prăbuşirea ZE, se arată în studiul coordonat de Daniel Dăianu: "Dar aceste intervenţii nu pot ascunde defecte ale unei construcţii incomplete, ce au ieşit la lumină cu virulenţă după izbucnirea crizei financiare.

Marile lecţii ale crizei Zonei Euro, menţioante de autor sunt: - ZE nu a asigurat convergenţă suficientă între statele membre, de aici şi dezechilibre mari (decalajul de competitivitate) între Nord şi Sud; -Teza că ZE nu este o arie monetară optimă (cu economii compatibile structural) s-a dovedit corectă şi, a reliefat importanţa convergenţei reale si structurale; ZE nu are încă instrumente de amortizare a şocurilor asimetrice, cum se întâmplă într-o uniune monetară autentică (cum sunt SUA, de pildă, sau Germania ca stat federal); -Spaţiul de manevră (policy space) contează enorm în condiţiile unor şocuri adverse puternice, iar ZE permite acum numai devalorizări interne ca proces de corecţie, ceea ce este costisitor social şi politic.

În opinia autorilor studiului, sunt două pre-condiţii fundamentale pentru aderarea la Zona Euro: a) realizarea unei mase critice de convergenţă reală ex ante (înainte de aderare) şi, îndeplinirea unor condiţii de ordin structural; b) reformarea mecanismelor şi a aranjamentelor de politici (policies) ale ZE.

Aderarea va fi o decizie politică, care trebuie să se bucure de cat mai larg sprijin democratic al cetăţenilor, conform documentului citat.

"Alături de problema decalajelor economice, intervine funcţionarea defectuoasă a ZE, care are nevoie de alte mecanisme şi aranjamente de politici. Aceste două probleme fundamentale indică dimensiunea riscurilor unei aderări premature la ZE; o aderare timpurie prezintă riscuri majore", mai concluzionează autorii.

Aceştia mai arată că factorul esenţial de realizare a convergenţei reale este competitivitatea: "Analizele realizate în cadrul lucrării arată probleme comune din punct de vedere al competitivităţii pentru regiunea considerată. Astfel, distanţa faţă de standardele de referinţă ale Germaniei (ca cea mai performantă economie din Uniune) este una ridicată în ceea ce priveşte infrastructura, dezvoltarea instituţională, sofisticarea afacerilor şi mai ales inovarea. Distanţa cea mai mare este înregistrată de economia României, în vreme ce economia Cehiei se află la distanţa cea mai mică comparativ cu economia Germaniei".

Potrivit autorilor, dacă România şi-ar păstra ritmul mediu de creştere înregistrat în perioada 2000-2015, atunci ar reuşi să ajungă din urmă media ZE în 27 ani, în vreme ce 75% din media ZE ar putea atinge în 13 ani (diferenţialul ratei de creştere anuale faţă de ZE fiind de 2.5 puncte procentuale): "Dacă Romănia ar creşte economic în medie cu 5% pe an (în mod sustenabil), atunci ar putea ajunge din urmă media ZE în 18 ani, iar nivelul de 75% din media ZE l-ar putea atinge în 9 ani, adică în 2024 (diferenţialul ratei de creştere anuale faţă de EZ fiind de 3.8 puncte procentuale)".

Studiul coordonat de Daniel Dăianu mai arată că este de salutat creşterea gradului de de-euroizare a economiei autohtone în ultimii ani, ceea ce ajută mecanismul de transmisie şi robusteţea economiei: "De-euroizarea trebuie să fie încurajată. De-euroizarea măreşte eficacitatea politicii monetare şi uşurează practicarea regimului de flotare controlată (managed floating) - efectul de venit şi avuţie, ca urmare a unei deprecieri este atenuat de scăderea euroizării - chiar dacă un «legacy effect» (reflex al stocului de credite denominate în euro) se simte încă în mod semnificativ".

În eventualitatea aderării României la ZE cu decalaj mare de dezvoltare, există riscul unei inflaţii apreciabil mai ridicate decât în ZE, ceea ce ar conduce la dobânzi reale mai mici decât în restul ZE şi, la o tendinţă de apreciere în termeni reali a cursului de schimb, precum s-a întâmplat în Spania şi Portugalia, potrivit srudiului: "Şi nu este clar dacă măsuri macro-prudenţiale ar fi suficient de eficace pentru a combate mişcări de capital nefavorabile".

Adevărata miză a adoptării euro în România nu trebuie să fie nici dacă, nici când, ci în ce condiţii, cum vom face acest pas, mai susţin autorii lucrării: "În esenţă, pentru ca aderarea României la euro să fie un succes pentru cetăţenii săi, considerăm că este nevoie de o masă critică de convergenţă reală şi structurală ex ante".

Aceştia mai consideră că România poate intra in Uniunea Bancară înainte de aderarea la ZE.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. ÎN GUVERN + PARLAMENT CAM 600 DE SAVANȚI !!!

    1. Cu Euro e prost. Da hau da zicem ca in imbecilitatea noastra moneda. Care ar fi consecintele?Ar fugi investitorii? Ar pleca curvele?

      Ma bucur foarte tare sa aud in sfarsit o luare de pozitie atat de clara impotriva adoptarii euro. Felicitari , domnule Daianu ! Romania nu este pregatita pentru euro. Riscurile sunt enorme si eu zic ca in principal din 2 motive :

      1. Politicienii nostri sunt adevarati jucatori de poker , in fiecare an electoral fac all-in cu cresterile de salarii bugetare fara sa reformeze ceva , mai ales in administratie. ( Pt cei care nu stiu , a face all-in insemna a paria tot ce ai , dintr-o data , si a accepta ca poti sa pierzi tot la mana respectiva . Cam asa fac si politicienii nostri all-in , ei accepta ca pot castiga astfel alegerile cu riscul de a pierde total echilibrul bugetar in anul (anii) care urmeaza, dar vorba aceea , ce mai conteaza , scopul a fost atins si dupa aceea ne descurcam noi (inflatie , devalorizare, somaj etc). 

      2. Romania inca nu a atins un prag critic de investitii straine in productie si riscam prin adoptarea euro sa devenim foarte repede necompetitivi si neinteresanti pt investitori. 

      Legat de punctul 1. vreau sa spun ca sun total de acord cu majorarile de salarii din domeniul medical , este inadmisibil ce se intampla cu medicii si cu asistentele , este inadmisibil ce se intampla cu eroii de la Smurd , oameni care vad atatea tragedii in fiecare zi si pe care societatea noastra a ales sa-i plateasca mizerabil. 

      Dar sa maresti salariile din administratie , care este un adevarat sistem kafkian si ticalosit , in care angajarile se fac numai pe pile si in care doar vreo 20% muncesc de le sar capacele , iar restul de 80% ( tot felul de neveste de ... si de copii de ...) ajung direct pe functii mari , plimba hartiile si n-au curaj sa semneze ceva, este un nonsens. 

      Invatamantul trebuie reformat si el in profunzime si trebuie inceput cu ceva atat de important si care nu costa mult , reforma programei scolare. Este inadmisibil ca un copil de clasa 7-8 , care are un examen in fata, sa stea 6 ore la scoala , dupa care sa mai lucreze inca 5 ore acasa plus ceea ce se lucreaza in weekend , plus meditatii. Programa nostra scolara este o programa pt genii si este o adevarata bataie de joc la adresa copilului obisnuit , normal , care nu isi permite meditatii si care iese din scoala fara sa fi invatat ceva. Cat de greu este sa ne uitam la ce contine programa scolara din tarile civiluzate din UE , Germania , Franta si sa ne inspiram de acolo. Trebuie micsorata drastic programa , trebuie facute disponibilizari in invatamant si dupa aceea putem discuta despre cresteri de salarii acolo. Apropo, si profesorii sunt profund demotivati si nu pentru ca au salarii mici ( ceea ce este poate o realitate) ci pentru ca isi dau seama ca muncesc degeaba si ca elevii lor nu pot face fata in mod real la o asemenea programa scolara mamut si anchilozata.

      in opinia mea imbecila Este cea mai reusita modalitate prin care se poate sifona banul public. Nu e nici cal nici magar, nu Are personalitate juridica, in doua cuvinte e Heaven on Earth.

      cred ca n-ai rezista nici macar o zi sa lucrezi la Heaven on Earth...

      Comandantul tau vrea SMURD privat si decontat de la CASS-ul lui Duta, un river nesfarsit de avantaje pentru asiguratori si actionari, un ocean de ghinioane pentru pacienti.

    Lumea se schimba si noi nu stim inca unde vrem!!!!

    1. ca acum s-a dat liber in Elvetia si pleaca cele din Bucuresti. O sa ramana nea Daianu singur. Da macar o sa fie competitiv, avandu-l pe nea Bolcas sa-i des sfaturi si Ponta ministru. Daca pleaca insa si Fa Doina da veti atunci competivitate..,

      Aia cu competitivitatea este de milioane. :)) :))

      Daca promovezi constant si idea ca salariile si pensiile romanilor, sa fie asigurata convergenta, sa fie la nivelul celor din ZE, ramin al tau pinaaaa... ce-l ajung pe Bolcas. :)) 

      la Base saptamanal datorita liberei circulatii a fortei de munca sunt inregistrate saptamanal 30 de cereri de munca pentru industria orizontala, in speta saloane si bordeluri. Asadar in cazzul in care asteptam prea mult s-ar putea sa fie si pentru domnul Bolcas neinteresant. Acum i-a ramas datoare doamna Firea, pana la convergenta mai e ceva:-)

    Si cum explicați faptul că plătim facturile la cursul euro??? Asaaaaaaa! multinaționalele au prioritate? . Huuuuuuooooooo!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb