SUA a "pierdut" în Ucraina arme de peste un miliard de dolari

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 ianuarie

Oficialii Pentagonului explică această "dispariţie" prin deficienţe în procesul de control, prin nerespectarea tuturor normelor prevăzute pentru astfel de operaţiuni. Cert este că, în acte, nu pot fi găsite ajutoare militare în valoare de aproximativ 1 miliard dolari, potrivit ABC News.

Oficialii Pentagonului explică această "dispariţie" prin deficienţe în procesul de control, prin nerespectarea tuturor normelor prevăzute pentru astfel de operaţiuni. Cert este că, în acte, nu pot fi găsite ajutoare militare în valoare de aproximativ 1 miliard dolari, potrivit ABC News.

English Version

Pentagonul a publicat un raport din care reiese că, deşi a furnizat Ucrainei echipament militar în valoare de peste 1 miliard dolari, acesta nu se regăseşte în acte, fiind deturnat sau pierdut, deşi este vorba despre tehnologie nouă, sofisticată, sensibilă. Oficialii Pentagonului explică această "dispariţie" prin deficienţe în procesul de control, prin nerespectarea tuturor normelor prevăzute pentru astfel de operaţiuni. Cert este că, în acte, nu pot fi găsite ajutoare militare în valoare de aproximativ 1 miliard dolari, potrivit ABC News.

Potrivit unui comunicat de presă a Inspectorului General al Pentagonului, "La 2 iunie 2023, inventarele de numere de serie pentru mai mult de 1,005 miliarde dolari (59%) din totalul de 1,699 de miliarde de dolari în echipamente de apărare acoperite de EEUM erau deficitare". Denumirea EEUM se referă la un material care, datorită naturii sale sensibile, face obiectul unei supravegheri sporite în ceea ce priveşte utilizarea sa.

Echipamentele afectate includ rachete antitanc Javelin, rachete antiaeriene Stinger şi drone de luptă Switchblade.

Cu toate acestea, Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat: "Nu există dovezi credibile ale unei deturnări ilicite a armelor convenţionale avansate furnizate de Statele Unite către Ucraina".

În schimb, ABC News precizează că inspectorul general Robert Storch a constatat că, în timp ce practicile contabile s-au îmbunătăţit de la începutul invaziei Rusiei, din iunie 2023 urmărirea a mai mult de jumătate dintre lansatoarele Javelins, rachete Stinger, dispozitive de vedere pe timp de noapte şi alte echipamente de apărare trimise de SUA în Ucraina nu se găsesc. Sursa citată precizează că autorii raportului nu afirmă că vreunul dintre echipamentele militare americane a fost folosit în mod abuziv, ci arată că din analiza efectuată este posibil să fi avut loc o deturnare a asistenţei militare acordate.

Oficialii Pentagonului menţionează că raportul se bazează pe date care sunt mai vechi de şase luni şi susţin că cerinţele de monitorizare îmbunătăţită a utilizării sunt adesea eludate în timpul unui conflict activ. Cu toate acestea, Storch a mărturisit în faţa Congresului în martie 2023 că monitorizarea îmbunătăţită a utilizării era "de importanţă vitală pentru a se asigura că instrumentele letale şi neletale pe care SUA le furnizează partenerilor săi sunt luate în considerare în mod corespunzător şi sunt utilizate în scopul propus".

Dispariţia constatată de recentul raport ridică semne de întrebare cu privire la sistemele de monitorizare existente, care nu îţi pot îndeplini obiectivele, din cauza neîndeplinirii cerinţelor de către partenerii din Ucraina.

La momentul depunerii mărturiei sale în Congresul american, Storch le-a spus parlamentarilor că monitorizarea îmbunătăţită a utilizării finale a echipamentelor militare în Ucraina "a fost efectuată în mare parte în conformitate cu legea", dar biroul său şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la conformitate câteva săptămâni mai târziu.

Raportul concluzionează că eşecurile documentate se datorează numărului limitat de personal care efectuează lucrările şi restricţiilor privind circulaţia acestora în Ucraina, precum şi absenţei până în decembrie 2022 a procedurilor de monitorizare a utilizării finale. De asemenea, a constatat o îmbunătăţire cu 27% a conmformităţii în perioada februarie-iunie 2023, dar precizează că "rămân limitări semnificative de personal şi provocări legate de responsabilitate".

Raportul a apărut în momentul în care cea mai recentă cerere de finanţare a administraţiei Biden pentru sprijinirea Ucrainei e blocată de Congresul american, deoarece republicanii susţin că ajutorul de urgenţă ar trebui să fie legat de prevederi mai stricte privind securitatea la frontieră

Din februarie 2022 şi până acum, SUA a oferit Ucrainei sprijin în valoare totală de peste 75 miliarde dolari.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Grijă să nu ajungă pe la Capitoliu!.

    cum tot ”pierd ” ei americanii , de buni la suflet ce sint , dar tot bogati raman ... vrajeli de popa de țara ..

    Americanii sprijina talibanii, sprijina ISIS samd, "pierd arme in Ukraina, "uita" arme in Afganistan. Cum n-am motive sa-i cred prosti, inseamna ca e altceva la mijloc.

    1. Sosoaca?

    piata neagra sa traiasca!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb