Statele Unite au amânat din nou cu 30 de zile punerea în aplicare a sancţiunilor anunţate împotriva celei mai mari companii de petrol şi gaze din Serbia (NIS), la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de firmele ruseşti Gazprom Neft şi Gazprom, a anunţat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează AFP.
Potrivit sursei menţionate, compania Naftna Industrija Srbije (NIS), care operează singura rafinărie din Serbia, este deţinută în proporţie de aproximativ 45% de Gazprom Neft, circa 11% de compania mamă Gazprom şi aproximativ 30% de guvernul sârb. Restul de acţiuni sunt deţinute de acţionari minoritari.
"Am obţinut o nouă suspendare a sancţiunilor de 30 de zile", a scris Vucic pe Instagram. "Mulţumim partenerilor noştri americani pentru înţelegere", a mai spus preşedintele sârb, citat de agenţia de presă.
NIS a fost inclusă în ianuarie pe o listă de companii afectate de sancţiunile care vizează sectorul energetic rusesc, chiar înainte ca fostul preşedinte american Joe Biden să îşi încheie mandatul, precizează aceeaşi sursă. Sancţiunile prevăd retragerea completă a intereselor ruse şi vânzarea acţiunilor acestora sau naţionalizarea.
La sfârşitul lunii februarie, Washingtonul amânase deja cu o lună intrarea în vigoare a sancţiunilor. La începutul lunii martie, Vucic a discutat despre această problemă cu preşedintele rus Vladimir Putin.
"Am vorbit despre cooperarea politică (...), dar şi despre cum putem ajunge la un acord privind gazele înainte de 31 mai şi cum putem rezolva problema NIS şi sancţiunile americane impuse acestei companii", a declarat atunci preşedintele sârb, citat de AFP.
Serbia depinde în mare măsură de aprovizionarea cu gaze ruseşti, asigurată de NIS, iar cel mai recent acord dintre Belgrad şi Moscova, semnat în primăvara anului 2022, expiră pe 31 mai. Serbia, care nu a impus niciodată sancţiuni Rusiei şi a menţinut relaţii cordiale cu Moscova chiar şi după invazia în Ucraina, se află în plină negociere privind următorul acord, menţionează agenţia de presă.