Departamentul american pentru Securitate Internă (DHS) a emis marţi noile ordine pentru combaterea imigraţiei ilegale, provocând îngrijorare în rândul celor aproximativ 11 milioane de imigranţi ilegali din ţară, transmite AFP.
Două note interne emise de secretarul DHS, John Kelly, prevăd patrule la frontieră şi le cer ofiţerilor de imigraţie să expulzeze cât mai repede posibil orice imigranţi ilegali găsesc, cu numai câteva excepţii, în primul rând copiii.
Prioritatea la expulzare o vor avea imigranţii ilegali condamnaţi pentru diverse infracţiuni, precum şi cei inculpaţi sau care riscă să fie inculpaţi, precizează News.ro.
Cu toate acestea, categoriile de imigranţi ilegali considerate ca prioritate scăzută de administraţia Barack Obama, în general cei care nu au avut nicio legătură cu nicio infracţiune, nu mai sunt protejate.
"Cu excepţii extrem de limitate, DHS nu va scuti clase sau categorii de străini de îndepărtat (de pe teritoriul SUA - n.r.) de la potenţiala aplicare a legii", a subliniat Departamentul.
"Toţi cei care încalcă legile imigraţiei ar putea fi vizaţi de aplicarea procedurilor, până la, inclusiv, îndepărtarea din Statele Unite", a adăugat DHS.
Kelly a ordonat şi acţiuni imediate pentru proiectarea şi construcţia unui zid la graniţa cu Mexicul.
De asemenea, el a cerut angajarea a încă 5.000 de ofiţeri pentru Agenţia Vamală şi de Protecţie a Frontierei, precum şi a altor 10.000 la Agenţia pentru Imigraţie.
Kelly a subliniat că detenţiile în masă din trecut, care necesitau revizuire judiciară, au suprasolicitat Guvernul şi au periclitat securitatea naţională. "Mii de străini prinşi la graniţă, plasaţi în proceduri de îndepărtare şi eliberaţi din arest s-au ascuns şi nu au mai compărut la audierile de îexpulzare (de pe teritoriul SUA - n.r.)", a atras el atenţia.
Pe de altă parte, organizaţiile pentru apărarea drepturilor imigranţilor au condamnat măsurile şi au ameninţat cu acţiuni în justiţie.
"Aceste note interne confirmă că administraţia Trump este dispusă să încalce procesul adecvat, decenţa umană, binele comunităţilor noastre şi chiar protecţia copiilor vulnerabili, pentru o politică hiperagresivă de expulzare în masă", a declarat directorul Immigrants' Rights Project din cadrul American Civil Liberties Union.
"Însă preşedintele Trump nu are ultimul cuvânt aici - tribunalele şi opinia publică nu vor permite ca acest vis neamerican să devină realitate", a adăugat el.
La scurt timp după ce a fost învestit în funcţie, pe 20 ianuarie, Trump a cerut măsuri pentru construcţia unui zid de 3.000 de kilometri la graniţa SUA-Mexic, înăsprirea securităţii la frontiere şi măsuri mai dure împotriva imigranţilor ilegali.
Notele vin înainte de o întâlnire planificată săptămâna aceasta între Kelly, secretarul american de Stat Rex Tillerson şi preşedintele mexican Enrique Pena Nieto.