Un indicator al inflaţiei urmărit cu atenţie de Rezerva Federală americană a rămas la un nivel ridicat luna trecută, şi asta înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condiţiile în care cheltuielile consumatorilor americani şi-au revenit în februarie iar veniturile au crescut şi ele, transmite AFP.
Potrivit sursei menţionate, departamentul Comerţului a informat vineri că indicele PCE (personal consumption expenditures) a înregistrat o creştere de 2,5% în ritm anual în luna februarie, un nivel similar cu cel înregistrat în luna ianuarie. De asemenea, inflaţia de bază, care exclude produsele volatile precum alimentele şi energia, a înregistrat o creştere de 2,8% în luna februarie a acestui an comparativ cu luna februarie a anului trecut, o uşoară accelerare faţă de avansul de 2,7% înregistrat în luna ianuarie. Luna trecută au intrat în vigoare doar o mică parte din tarifele vamale pe care preşedintele Donald Trump le-a anunţat. Economiştii se aşteaptă ca aceste majorări de taxe la bunurile importate să provoace o creştere a inflaţiei.
Joi, preşedinta Rezervei Federale din Boston, Susan Collins, a estimat că preţuri mai mari par "inevitabile", cel puţin "pe termen scurt".
Agenţia de presă anunţă că de la o lună la alta, preţurile au crescut cu 0,3% în februarie, o creştere similară comparativ cu cea înregistrată în luna ianuarie, în timp ce inflaţia de bază a crescut cu 0,4%, cea mai mare creştere din ultimele 12 luni. Datele publicate vineri mai arată că, după scăderea din luna ianuarie, datorată în parte şi condiţiilor meteo, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 0,4% luna trecută. De asemenea, veniturile gospodăriilor americane au crescut mai rapid decât se aşteptau analiştii, cu un avans de 0,8% în februarie comparativ cu luna ianuarie.
Inflaţia rămâne principala îngrijorare economică pentru majoritatea americanilor, chiar dacă preţurile de consum au scăzut semnificativ comparativ cu vârful atins în 2022, conform sursei precizate. Donald Trump a promis în campanie că va reduce rapid inflaţia, dar inflaţia anuală este mai mare acum decât era în luna septembrie 2024, când a coborât pentru scurt timp până la 2,1%.
Trump a impus tarife de 20% la toate importurile din China, tarife de 25% la importurile de oţel şi aluminiu şi miercuri a anunţat că va introduce tarife de 25% la toate autoturismele importate. Majoritatea economiştilor cât şi Rezerva Federală americană se aşteaptă la o accelerare a inflaţiei în acest an, ca urmare a tarifelor vamale, mai menţionează AFP.