Statele Unite au refuzat să susţină un proiect de rezoluţie al Adunării Generale a ONU care marchează trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă agresiunea rusă, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters. Această decizie reprezintă o schimbare semnificativă a poziţiei Washingtonului, cel mai puternic aliat occidental al Kievului.
Decizia reflectă o deteriorare a relaţiilor dintre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele american Donald Trump, care şi-a exprimat intenţia de a încheia rapid războiul din Ucraina şi ale cărui echipe au purtat discuţii cu Rusia fără implicarea Kievului.
Proiectul de rezoluţie consultat de Reuters condamnă agresiunea rusă şi reafirmă angajamentul faţă de "suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional", potrivit aceleiaşi surse.
"În anii precedenţi, Statele Unite au co-sponsorizat constant astfel de rezoluţii în sprijinul unei păci juste în Ucraina", a declarat una dintre sursele diplomatice sub protecţia anonimatului.
Prima sursă a mai menţionat că proiectul este susţinut de peste 50 de ţări, însă nu a oferit detalii despre acestea. Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice americane la ONU nu a oferit un răspuns imediat cu privire la această decizie.
Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei şi îşi extinde treptat controlul în estul ţării. Moscova susţine că "operaţiunea sa militară specială" a fost un răspuns la dorinţa Kievului de a adera la NATO, în timp ce Ucraina şi aliaţii săi occidentali califică acţiunile ruseşti drept o agresiune imperialistă.
Statele Unite au fost, până acum, co-sponsor al majorităţii rezoluţiilor ONU care au sprijinit Ucraina împotriva Rusiei în cadrul acestui conflict, considerat cel mai mare război pe teritoriul european de la Al Doilea Război Mondial, transmite aceeaşi sursă.
Nu este clar când expiră termenul-limită pentru susţinerea rezoluţiei, iar Washingtonul ar putea reveni asupra deciziei sale. Cu toate acestea, votul ONU, considerat un indicator al sprijinului internaţional pentru Ucraina, ar putea continua fără sprijinul SUA, ceea ce ar reduce însă şansele obţinerii unui sprijin larg în Adunarea Generală.
O a doua sursă diplomatică a confirmat că "pentru moment, situaţia este că SUA nu vor semna rezoluţia". Aceasta a adăugat că se fac eforturi pentru a obţine sprijinul altor state, inclusiv din Sudul Global.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 20:47)
Vad ca nici cei de la ONU,
nu au aflat inca,schimbarea democratilor cu
republicanii lui Trump
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 22:08)
Bineinteles, ca doar n o sa se indrepte cu pasi mari spre un razboi nuclear, cum doreste actorul planetar, pe care asa cum nu l doare ca isi macelareste propriul popor, cu atat mai putin il doare de altii