Statele Unite refuză să susţină un proiect de rezoluţie ONU pentru marcarea a trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, document care sprijină integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă agresiunea rusă, au declarat joi trei surse diplomatice pentru Reuters.
Această evoluţie pare să reflecte divergenţa existentă între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său american Donald Trump, care încearcă să pună capăt rapid războiului din Ucraina şi a cărui echipă a purtat discuţii cu Rusia fără implicarea Kievului.
Disputa este o criză politică majoră pentru Ucraina, care a folosit ajutor militar american în valoare de zeci de miliarde de dolari convenit cu precedenta administraţie de la Washington şi care a beneficiat şi de sprijin diplomatic.
Proiectul de rezoluţie a Adunării generale a ONU, consultat de Reuters, condamnă agresiunea rusă şi reafirmă angajamentul faţă de ''suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional''.
''În anii precedenţi, Statele Unite a susţinut consecvent astfel de rezoluţii în sprijinul unei păci juste în Ucraina'', a declarat o sursă, care a solicitat anonimatul ţinând cont de sensibilitatea chestiunilor discutate.
Prima sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că rezoluţia este susţinută de peste 50 de ţări.
Rusia a ocupat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean şi câştigă încet, dar constant, teritorii în estul Ucrainei. Moscova afirmă că efectuează o ''operaţiune militară specială'' în Ucraina pentru a răspunde unei ameninţări existenţiale reprezentate de demersurile Kievului de aderare la NATO.
Deocamdată nu este clar când expiră termenul pentru sprijinirea rezoluţiei şi Washingtonul s-ar putea răzgândi, notează Reuters.
Procedura de vot la ONU poate merge înainte şi fără sprijinul Statelor Unite, dar ar putea fi mai puţin probabil să obţină o susţinere largă în cadrul Adunării Generale.
O a doua sursă diplomatică, care de asemenea a solicitat anonimatul, a spus: ''Pentru moment, situaţia este că ele (Statele Unite) nu vor semna''. Conforma aceleiaşi surse, se depun eforturi pentru obţinerea sprijinului din partea altor ţări, printre care cele din Sudul global.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 17:15)
ar trrebui pusa pe ordinea de zi ONU si retrocedare californiei luata cu japca de americani mexicului
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 18:29)
Si retrocedarea Basarabiei luata cu japca de mujici Romaniei, a Kareliei luata cu japca de mujici Finlandei, a Koenigsberg-ului, fosta capitala a Prusiei, a insulelor Kurile luate cu japca de mujici Japoniei, asta in timp ce mujicii “pacifisti” se “aparau”…probabil de “Americani si NATO”:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 20:54)
"Cel mai bogat cersetor al lumii este Volodimir Zelenszki",
afirma fostul coleg de partid Artyom Dmitruk, care
sustine ca "gasca pesedintelul au castigat 50 miliarde $"
datorita razboiului cu rusii.