Bucureşti - Agerpres - 9 februarie 2022: Statele Unite sunt angajate să depună toate eforturile pentru a ajuta la consolidarea rezistenţei României în faţa efectelor unei potenţiale acţiuni militare a Rusiei în Ucraina şi ia în considerare toate scenariile, inclusiv o eventuală criză energică şi o posibilă criză a refugiaţilor ucraineni în România, a afirmat astăzi, la Bucureşti, Derek Chollet, consilier politic în cadrul Departamentului de Stat al SUA, care în acelaşi timp s-a declarat "impresionat" de nivelul pregătirilor pe care i le-au prezentat oficialii români.
"Avem o serie de îngrijorări (în legătură cu o potenţială escaladare a crizei ucrainene -n.r.), de la cele mai mici la cele mai mari. Sunt convins că guvernul român înţelege provocările. Noi, în SUA, o facem. Şi suntem angajaţi să lucrăm împreună la planurile de intervenţie pentru situaţii neprevăzute şi, dacă acestea s-ar întâmpla, să lucrăm împreună pentru a le aborda", a declarat Chollet la o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, în cadrul unei vizite la Bucureşti ca parte a unui turneu în Europa.
"Sunt foarte impresionat de nivelul pregătirilor pe care le-am auzit astăzi de la colegii de la Bucureşti. Guvernul român analizează diferitele planuri de intervenţie pentru situaţii neprevăzute. Avem de-a face cu provocări complicate. Trebuie să ne gândim împreună la diferitele direcţii în care poate evolua această criză (ucraineană), inclusiv la ce este mai rău. Discutăm despre eforturile de a încerca să evităm să se întâmple ce este mai rău, dar e clar că trebuie să fim pregătiţi", a mai spus principalul consilier al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.
Acesta a precizat că parte din aceste eforturi sunt şi cei până la 1.000 de militari suplimentari americani care vor ajunge în România în următoarele zile.
Chollet a declarat de asemenea că a discutat cu oficialii români despre riscul unei crize a refugiaţilor ca urmare a unei potenţiale acţiuni militare ruse în Ucraina, precizând că SUA şi aliaţii lor europeni iau în considerare şi scenariul unei astfel de crize "la scară mare".
Totodată, el a spus că a avut "discuţii bune" cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre ce s-ar putea întâmpla dacă ar apărea o criză energetică în România şi în Europa, iar alimentarea cu gaz ar fi întreruptă sau tăiată, ca urmare a unei invazii a Rusiei în Ucraina, notează sursa citată.
"Am discutat despre ce poate face lumea pentru a ajuta România să se asigure că poate depăşi astfel de provocări. Toţi ne gândim la asta, pentru că preţurile ridicate la energie ne pot afecta pe toţi", a adăugat el.
"Lucrăm intens cu colegii din întreaga lume care pot ajuta România şi alte state în cazul unei crize energetice ca urmare a unei acţiuni militare a Rusiei", a mai spus Chollet.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 09.02.2022, 21:44)
de ce SUA, Germania , Polonia, etc... au purtat de doua ori discutii fara a fi invitat Iohannis?
Cristian Diaconescu (PMP, ex ministru externe) spunea o vorba inteleapta: cand nu participi la discutii, te afli in meniu!
Care sunt motivele pentru care Romania nu a fost invitata la discutii ?
O astfel de abordare imi scade increderea in parteneri.
1.1. sfat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 09.02.2022, 22:36)
ROMANIA NU ARE VOIE SA ACCEPTE INVITATII DE PARTICIPARE IN AVENTURI MILITARE PE TERENUL UCRAINEI!
E O CAPCANA! ... una care va atrage apoi un raspuns sever din partea Rusiei.
Romania poate fi folosita ca momeala bleaga pentru aprinderea unui conflict de durata in centrul si estul Europei - daca accepta aceasta pozitie.
Romania nu are ce cauta in afara granitelor sale cu armament sau forte armate.
Romania sa se pazeasca de dusmani cu atentie, dar sa se pazeasca de prieteni cu si mai mare atentie!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2022, 10:24)
Cu ce ne ajuta? Cu niste minore de la Caracal pt satisfacerea militarilor americani?