SUA se pregătesc să inunde pieţele globale cu gaz lichefiat

Alexandru Costea
Internaţional / 27 aprilie 2015

Statele Unite al Americii sunt hotărâte să inunde pieţele cu cantităţi - altădată de neimaginat - de gaz natural lichefiat (GNL) începând de anul acesta, potrivit site-ului TheTelegraph.

"Anticipăm că vom ajunge un jucător major şi cred că vom avea un impact mare. Vom influenţa toată piaţa globală de GNL", a declarat Ernest Moniz, secretarul american pentru energie.

Moniz a arătat că patru terminale GNL de export sunt în construcţie şi primul val de exporturi ar putea începe până la sfârşitul acestui an sau, cel târziu, până în prima parte a lui 2016.

"În mod cert, în acest deceniu, există şanse bune să ajungem un exportator de GNL la nivelul Qatar-ului, care astăzi este cel mai mare exportator de GNL", a declarat acesta la summit-ul pe energie din Texas IHS CERAWeek.

Qatar exportă puţin peste 100 de miliarde de metri cubi, însă Australia ar putea să depăşească statul din Golful Persic spre sfârşitul acestui deceniu pe măsură ce vor apărea rezultatele zăcământului offshore Gorgon.

Creşterea producţiei de gaze de şist a SUA a transformat deja piaţa globală, a arătat Moniz.

"Am fi importat foarte mult GNL până acum. Acele cargouri ar fi mers în altă parte şi ar fi avut un impact semnificativ asupra pieţei europene", a explicat el.

Producătorii de gaz de şist ce s-au reunit la Houston în ceea ce este cunoscut că "Davos-ul energiei" au spus că exporturile ar putea fi mult mai mari, existând potenţialul de a devansa Rusia din poziţia de cel mai mare furnizor de gaz natural de toate tipurile.

"Au trecut doar 15 ani dintr-un proces ce va dura 150 de ani", a declarat Steve Mueller, şeful companiei Southwestern Energy, al patrulea producător de gaz din SUA.

Bazinul Marcellus, aflat la o adâncime de o milă, ce se întinde din West Virginia până în statul New York, trecând prin Pennsylvania, este cel care susţine creşterea explozivă.

Fracturarea cu tehnologii avansate a făcut posibil ca o singură sondă să extragă mai mult gaz decât se credea acum cinci ani. Marcellus produce 113 miliarde de metri cubi anual.

Această producţie este comparabilă cu exporturile Rusiei în Europa prin conductele Nord Stream, Yamal şi Brotherhood.

Mueller îi respinge sfidător pe cei care susţin că industria gazelor de şist are probleme mari, el insistând că preţul extracţiei scade atât de rapid la compania sa şi la altele, încât e cu un pas în faţa ieftinirilor de pe piaţa energiei.

Autorităţile americane previzionează că preţul gazului va creşte, în termeni reali, la 4,88 dolari până în 2020 şi la 7,85 dolari până în 2040.

Firmele din extracţie produc cu o treime mai mult gaz acum, cu 280 de sonde, faţă de cât extrăgeau în 2009 cu 1.200 de sonde.

Producţia totală de gaz de şist a urcat la aproape 350 miliarde de metri cubi în condiţiile în care acum zece ani era practic zero, mai notează TheTelegraph. Acum acoperă jumătate din producţia de gaz a SUA.

Administraţia Obama a fost reticentă până acum să aprobe noi terminale de export de LNG, parţial din cauza îngrijorărilor că SUA îşi vor pierde avantajul enorm din energie şi al costurilor cu combustibilii din industrie.

Gazul se vinde cu 7 dolari în Europa şi cu peste 10 dolari în Asia de Nord-Est, de patru ori mai scump decât în SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb