SUA şi China, schimb de replici dure la discuţiile la nivel înalt din Alaska

A.P.
Internaţional / 19 martie 2021

sursa: twitter

sursa: twitter

Primele discuţii la nivel înalt SUA-China ale administraţiei Biden au început joi, ambele părţi mustrând puternic politicilor celorlalte partide, într-o afişare publică rară care a subliniat nivelul tensiunii bilaterale, potrivit Reuters.

Reuniuniunea de la Anchorage, Alaska, care a urmat vizitelor oficialilor americani în Japonia şi Coreea de Sud, a fost marcată de o mulţime de mişcări ale Washingtonului, care au arătat că adoptă o poziţie dură şi directă faţă de Beijing.

"Vom ... vom discuta preocupările noastre profunde cu acţiunile Chinei, inclusiv în Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile cibernetice asupra Statelor Unite şi constrângerea economică a aliaţilor noştri", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken omologilor săi chinezi.

"Fiecare dintre aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe reguli care menţine stabilitatea globală", a spus el.

Administraţia Biden a arătat clar că este în căutarea unei schimbări de comportament din partea Chinei, care şi-a exprimat speranţa de a restabili relaţiile care s-au înrăutăţit drastic în timpul fostului preşedinte Donald Trump.

Principalul diplomat chinez Yang Jiechi a răspuns cu un discurs de 15 minute în chineză, în timp ce partea SUA aştepta traducerea, şi a vorbit despre tratamentul deficitar al minorităţilor şi a criticat politicile externe şi comerciale ale SUA.

"Statele Unite îşi folosesc forţa militară şi hegemonia financiară pentru a exercita jurisdicţia cu braţe lungi şi pentru a suprima alte ţări", a spus Yang.

"Abuzează aşa-numitele noţiuni de securitate naţională pentru a obstrucţiona schimburile comerciale normale şi a incita unele ţări să atace China", a adăugat el.

De-a lungul monologului lui Yang, consilierul american pentru securitate naţională Sullivan şi alţi oficiali din delegaţie şi-au transmis note reciproc. La sfârşit, Blinken a ţinut jurnalişti în cameră pentru a putea răspunde.

Declaraţiile de deschidere în faţa jurnaliştilor au durat mai mult de o oră.

Ulterior, Statele Unite au criticat China de "măreţie", în timp ce mass-media de stat chineză a acuzat oficialii americani pentru că au vorbit prea mult şi au fost "inospitalieri".

Ambele părţi s-au acuzat reciproc că au încălcat protocolul diplomatic, un oficial american spunând că cele două părţi au fost de acord iniţial cu două minute de declaraţii deschise în faţa presei.

"Delegaţia chineză ... pare să se fi bucurat de spectacol, concentrată pe teatrul public şi pe scenele dramatice pe fond", a declarat oficialul reporterilor la hotelul Anchorage unde avea loc întâlnirea.

"Prezentările diplomatice exagerate se adresează adesea unui public intern", a adăugat oficialul.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Iarasi au inceput americanii sa se simta amenintati din toate partile.

    Ieri au marait la Germania cu SouthStream 2 cum ca sunt cu Rusia daca nu abandoneaza lucrarie, desi e clar de ani buni ca Germania e cu Rusia.

    Niste imperialisti agresivi acesti americani. N-au pici de bun simt si echilibru.  

    1. poate îi vrei pe chinezi si pe ruși in locul americanilor...good luck

      Da, agresivi rau "fascistii si imperialistii americani"

      Cel mai bine este cu pasnicii si blanzii rusi.  

      Sunt asa de prietenosi ca nu mai pleaca deloc din casa ta, chiar daca ii dai afara 

      Au un conducator destoinic. Mic, cracanat, criminal si mai ales las.

      Bravo, voua rusilor! 

      Problema nu e ce-mi place mie sau ce-ți place ție.

      Problema e că SUA e pe tobogan iar în anii următori, dolarul va înceta a mai fi monedă de rezervă mondială iar hăndrălăii frumoși și liberi americani care distrug statui și magazine vor deveni majoritari. Atunci SUA va ajunge ca un dulău cu dinți cariați și proteză de cauciuc. 

      Cumva e ca la bursă: degeaba lui tata i-a plăcut de Kodak sau Xerox că ăia nu mai valorează nimic. Lumea se schimbă iar cine nu intuiește sau observă mișcările o ia peste bot.

      Din păcate peste bot ne-o vom lua și noi pentru că în slugărnicia și prostia noastră nu ne dăm seama că pariem pe cai morți. 

      Având în vedere cat de libidinosi și de paterici au devenit cei din urmă, cu imperialismul lor agresiv, m-aș gândi de două ori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb