SUA şi Marea Britanie au lovit zeci de ţinte ale houthi în Yemen

F.D.
Internaţional / 4 februarie

SUA şi Marea Britanie au lovit zeci de ţinte ale houthi în Yemen

Actualizare - Iran: Acţiunile americane contra poziţiilor houthi din Yemen contrazic discursul Statelor Unite

Iranul a ''condamnat ferm'' duminică noile atacuri ale SUA şi ale Regatului Unit asupra poziţiilor rebelilor houthi din Yemen, acţiuni care potrivit Teheranului sunt în ''contradicţie'' cu dorinţa declarată a Washingtonului şi Londrei de a ''nu exista o extindere a conflictului'' din Orientul Mijlociu...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul britanic de externe: "Atacurile houthi trebuie să înceteze"

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că atacurile houthi asupra transportului maritim internaţional "trebuie să înceteze", în urma ultimelor lovituri britanice şi americane, relatează CNN.

Această a treia rundă de acţiuni comune vine după "avertismente repetate" pentru ca gruparea susţinută de Iran să înceteze atacurile asupra navigaţiei în Marea Roşie, scrie el într-o postare pe X.

"Acţiunile lor nesăbuite pun în pericol vieţi nevinovate, ameninţă libertatea de navigaţie şi destabilizează regiunea", a adăugat Cameron.

SUA şi Marea Britanie au lansat o a treia rundă de atacuri comune împotriva miliţiilor Houthi în Yemen, ca răspuns la atacurile continue ale grupului aliat cu Iranul asupra navelor comerciale din Marea Roşie, informează Reuters. Mohammed al-Bukhaiti, un oficial cu rang înalt al Consiliului Politic Houthi, a declarat că grupul îşi va continua operaţiunile militare până când va fi ridicat asediul asupra Gaza şi a promis că va răspunde la ultimele lovituri ale SUA şi Marii Britanii în Yemen, notează CNN.

---

Actualizare - CENTCOM anunţă că a distrus mai multe rachete anti-navă în Yemen

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat că a efectuat sâmbătă o serie de operaţiuni în Yemen, vizând şase rachete antinavă ale houthi "pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roşie", unde aceşti rebeli apropiaţi Iranului îşi înmulţesc atacurile, relatează AFP.

Sâmbătă, "în jurul orelor 19.20 (16.20 GMT)", armata americană "a efectuat lovituri de autoapărare împotriva a şase rachete antinavă ale houthi", a informat CENTCOM pe reţeaua socială X (fostă Twitter), adăugând că acestea se găseau "în zonele din Yemen controlate de houthi" şi "reprezentau o ameninţare iminentă".

---

Actualizare - Rebelii Houthi: "Vom răspunde escaladării cu escaladare"

Mohammed al-Bukhaiti, un oficial cu rang înalt al Consiliului Politic Houthi, a declarat că grupul îşi va continua operaţiunile militare până când va fi ridicat asediul asupra Gaza şi a promis că va răspunde la ultimele lovituri ale SUA şi Marii Britanii în Yemen, relatează CNN.

În prima reacţie a grupului la ultimul val de atacuri, el a avertizat: "Vom răspunde escaladării cu escaladare".

"Bombardarea de către coaliţia americano-britanică a mai multor provincii yemenite nu ne va schimba poziţia şi afirmăm că operaţiunile noastre militare împotriva Israelului vor continua până când crimele şi genocidul din Gaza vor fi oprite şi până când asediul asupra locuitorilor săi va fi ridicat, indiferent de sacrificii", a scris el pe Twitter.

"Războiul nostru este moral şi, dacă nu am fi intervenit pentru a-i sprijini pe cei oprimaţi din Gaza, omenirea nu ar fi existat între oameni. Agresiunea americano-britanică împotriva Yemenului nu va rămâne fără răspuns, iar noi vom răspunde escaladării cu escaladare", a mai spus el.

Houthi, care se află în război cu guvernul din Yemen din 2014, controlează zone vaste din această ţară săracă din Peninsula Arabică.

De la jumătatea lunii noiembrie, ei au efectuat atacuri împotriva navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden şi au lansat rachete spre Israel, care au fost interceptate.

Ei pretind că acţionează "în semn de solidaritate" cu palestinienii din Gaza, unde, din 7 octombrie, un război opune armata israeliană şi Hamasul palestinian.

În ultimele săptămâni, Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat mai multe lovituri împotriva unor ţinte huthi în Yemen, inclusiv în Sanaa.

---

Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat că au bombardat zeci de ţinte în Yemen sâmbătă, ca răspuns la atacurile repetate ale rebelilor houthi susţinuţi de Iran împotriva navelor din Marea Roşie şi Golful Aden, relatează AFP.

Aceste raiduri aeriene comune în Yemen au avut loc la o zi după o serie de atacuri americane împotriva forţelor iraniene de elită şi grupărilor armate pro-iraniene din Siria şi Irak, ca răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania pe 28 ianuarie.

Loviturile de sâmbătă au vizat "36 de ţinte ale houthi în 13 locuri din Yemen, ca răspuns la atacurile continue ale houthi împotriva traficului maritim internaţional şi comercial, precum şi asupra navelor de război care tranzitează Marea Roşie", se arată într-un comunicat comun dat publicităţii de Statele Unite, Marea Brianie şi alte ţări care au susţinut operaţiunea.

"Aceste lovituri de precizie sunt menite să perturbe şi să degradeze capacităţile pe care houthii le folosesc pentru a ameninţa comerţul global şi vieţile marinarilor nevinovaţi", se arată în comunicat.

Atacul a vizat "arsenale adânc îngropate, sisteme şi lansatoare de rachete, sisteme de apărare antiaeriană şi radare ale houthi", a adăugat documentul.

Sâmbătă mai devreme, Statele Unite anunţaseră deja că au efectuat lovituri în Yemen, vizând şase rachete antinavă al houthi "pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roşie".

Vineri, armata americană a mai distrus opt drone în largul coastei Yemenului şi patru la sol pentru a "proteja libertatea de navigaţie" de atacurile houthi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Normal, intotdeauna escaladarii se raspunde cu escaladare, asta dc esti prost. Ca desteptul intelege ca undeva trebuie sa se rupa spirala agresiunilor, si o rupe el.

    1. De la Putin ai invatat asta???

    Am vazut ca indexul de transport containere (maritim) a luat'o razna la deal... si mai mult ca sigur nu este "Cererea" si nebunia de acolo...

    La fel si Bula Pe Uranium... 

    Trebuie intervenit repede pe regiune pentru deblocarea crizei actuale si cea din fata...ce va urma ca nota de plata pentru multe tari. 

    s c c r e t 

    Peste 29 de conflicte militare/razboiaie in lume momentan,

    ce misto ptr. industria de armament

    Agresorii SUA si fratii lo Marea Britanie au trecut la atac. Nu ii mai asculta sclavii si acum ii schinciuesc. O au in sange le place sa faca asta. Inclusiv noi avem baze de ocupatie in Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb