SUA şi România, un memorandum împotriva libertăţii

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 27 iunie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Pare de necrezut. Dar este totuşi adevărat. Statele Unite, despre care decenii la rând s-a vorbit cu respect ca despre o mare democraţie, în care libertăţile omului sunt mai garantate decât oriunde altundeva în lume, împreună cu România, un nou stat democratic, au semnat un memorandum care reprezintă un atentat grav asupra libertăţii. S-a întâmplat în 21 iunie. Consecinţa acestui document în ceea ce ne priveşte este că el va genera o nouă legislaţie. Extrem de restrictivă. Care sunt ţintele?

Memorandumul semnat la Washington de Luminiţa Odobescu, ministrul român de Externe, desigur cu binecuvântarea preşedintelui Klaus Iohannis, are o denumire ceva mai sofisticată: "Cadrul de combatere a manipulării informaţiilor de stat străine". Am putea să ne imaginăm că înţelegerea româno-americană, un experiment care sunt sigur că va fi extins şi în alte state aliate ale Washingtonului, vizează contracararea propagandei de război lansate constant de Federaţia Rusă prin intermediul unor agenţi de influenţă conştienţi sau inconştienţi, care acţionează în mediile de presă ori în organizaţii ale societăţii civile. Şi dacă tot recunoaştem că ne aflăm în război cu Federaţia Rusă, atunci, nu-i aşa, ar trebui să ne înarmăm corespunzător şi în ceea ce priveşte utilizarea unor narative care ar putea schimba în mod negativ percepţia cetăţenilor asupra evenimentelor cu care ne confruntăm.

Pentru a mă face mai bine înţeles, voi consemna în cele ce urmează capitolele vizate de respectivul memorandum:

1. Strategii şi politici naţionale

2. Structurile şi instituţiile de guvernanţă

3. Capacitatea umană şi tehnică

4. Societatea civilă, mass-media independentă şi mediul academic

5. Angajamentul multilateral

Ce urmează după ce ministrul român de Externe a semnat cu partea americană la solicitarea acesteia acest memorandum?

În definitiv, un memorandum este doar un memorandum. Cel puţin aparent, un memorandum nu ne poate pune în pericol. Cum ar putea el să devină obligatoriu pentru cetăţeni, pentru reprezentanţii unor instituţii de stat, pentru jurnalişti sau pentru activiştii civici? Într-un singur fel. Prin crearea, în baza acestui document, a unor reglementări specifice şi explicite pentru fiecare domeniu în parte. Ceea ce presupune că autorităţile de la Bucureşti, prin intermediul Guvernului sau chiar a Parlamentului, vor trece la pasul următor. Vor institui, sub diverse forme, cenzura prin legiferare şi prin crearea unui întreg set de sancţiuni specifice îndreptate împotriva celor care nu se vor conforma. Cenzura despre care se vorbeşte în memorandum va deveni astfel instituţionalizată. Şi am putea avea de-a face foarte curând şi cu implementarea unui mecanism prin care vom fi supravegheaţi şi urmăriţi. Ceea ce vine la pachet cu un alt set de măsuri, deja experimentate, care fac posibilă ştergerea unor postări, a unor opinii considerate neconforme, pe care unii vectori de opinie şi le exprimă, legate de modul în care decurge războiul din Ucraina, de asistenţa pe care o acordăm acestui stat şi refugiaţilor săi, de modul în care reacţionăm în raport cu opiniile exprimate de oficialii de la Moscova sau de aliaţii acestora. Vom avea aşadar de-a face, dacă nu reacţionăm la timp şi energic, cu o nouă formă de inchiziţie. Cu certitudine, asistată de inteligenţa artificială.

Opinia Cititorului ( 47 )

  1. Acest memorandum va readuce in practică situația din timpul plandemiei.

    Toată lumea va trebui să tacă mâlc și să se informeze numai din "surse sigure și oficiale". 

    Oricine va pune la îndoială narațiunea de stat va fi pus la index. 

    Adevărul va umbla și acum cu capul spart în aplauzele prostimii. Remember disperații care învinovățeau pe cei necapsati cu zeama minune că virusul circula de la unul la altul din cauza lor. 

    Cenzura va fi totală in numele luptei contra dezinformării.  

    1. minciuna e ca un virus. mai ales cand e amestecata si cu ceva adevar si repetata de n ori pe zi.

      si mediul on line un mediu perfect de multiplicare si propagare. 

      Practic exista niste baieti, pe planeta, deranjati de informatiile si teoriile conspiratiei care sunt vehiculate si propagate in mediul online. Astfel de "preocupari de stat", sa nu vorbeasca lumea ce nu trebuie pe la colt de strada, existau si pe timpul lui Ceausescu dar in ciuda tuturor eforturilor nu aveau prea mare rezultat intrucat cu cat bagi mai mult pumnul in gura cu atat amplifici fenomenul.

      Acest memorandum este inca o dovada de slugarnicie a autoritatilor de la Bucuresti fata de America.  

      Si numirea d Leyen la varful CE e cedarea puterii politice a EU degeaba! In timpul acesta Romania primeste conditii si bariere in organismele colective Schengen, OCDE! Traducere libera :aliniati va cedand drepturile voastre de stat ca sa le putem ceda noi, fara compensatii!

    Ingrijorarea nu apare decit in mintea celor care , in aceasta situatie de razboi (cind naiba vom intelege si vom face diferenta intre razboi si normalitate ) se simt cu musca pe caciula .Memorandumul cu pricina nu este doar intre SUA si Romania acest memorandum va devini parte a viitorului UE ce nu isi mai poate permite a proteja libera exprimare care contine exact retorica Rusiei si a aliatilor ei .Una este nevoia de siguranta ce contine nevoia de existenta viitoare a Statului numit Romania,Romanie ce nu poate sa mai permita formele agresive de punere in scena a retoricii sovietelor si alta este libera exprimare argumentata ce nu contine decit confruntarea de idei .Romania si intreaga Europa se decupleaza total de Rusia si evident si de cetatenii ce inca agreeaza o astfel de retorica .Nu te poti atasa celor deja condamnati de catre instantele mondiale fara a iti responsabiliza cuvintele .In vreme de razboi ca la razboi .À LA GUERRE COMME À LA GUERRE

    1. Așa începe orice cenzura. Își definește obiectivele și apoi caută justificari.

      Daca accepti retorica sovietelor care are in componenta cenzura generalizata probabil ca nu intelegi ce ti-am scris si te atasezi dictatului .

      Pai si cu democratia ce facem?o aruncam la gunoi?

      asta faci tu daca sustii tezele dictatoriale .

      Nu suntem in nici un razboi! Ne-a intrebat cineva?!

      Pai tu vrei dictatura pentru combaterea altei dictaturi :)) atunci ce rost mai are?

      E libertate. Punct. Tu vrei sa ne transformam in Rusia. E exact ce fac ei.  

      Noroc cu ăștia că ține care înțeleg cenzura care le convine.

      E fapt sigur : concentrarea puterii dupa competitie politica acerba duce spre pierderea democratiei si spre stat politienesc! Seamana cu o pregatire de a face Romania un proxi in razboiul din est

    da. de acord, si cat mai repede.

    1. Du-te in Rusia daca nu iti place libertatea

      Libertatea nu insemna ca guvernul e prost si lasa propaganda kremlinului sa zburde libera prin Europa. exact pe asta se bazeaza rusii. exista si limite la libertate.

      de exmplu, libertatea nu inseamna ca ma plimb pe strada si lovesc oameni, fur sau omor ca am libertate. libertatea inseamna ca pot sa ma plimb cu masina, dar sunt reguli, libertatea inseamna ca pot sa vorbesc dar sunt niste reguli, cum ar fi nu fac propaganda rusului in timp ce Romania, UE si nato sustin Uraina. dupa razboi, vor fi alte reguli.  

    Ehe, e greu cu libertatea de exprimare/opinie. Ea e un drept fundamental, pentru care unii chiar au murit (iar in anumite colturi de lume inca mor). Dar ce te faci cand ea inceteaza sa mai serveasca scopurile nobile si devine o poarta de intrare pentru prostie si, mai rau, pentru propaganda ticaloasa? Nu e asa usor sa restabilesti echilibrul.

    1. E foarte usor cu libera exprimare.ori o acceptam si avem democratie,ori o respingem si avem dictatura.

      libera exprimare nu inseamna sa fii prost. trompetele putleriste nu fac decat sa-l incurajeze pe putin sa continue razboiul.

      dupa ce avem pacea, puteti sa-i faceti si statuie  

      Nu le convine ce se discuta, nu se pliaza pe agenda mondialista, asta e ideea.

      Nu reusesc sa manipuleze cu presa cat si-ar dori desi fac eforturi colosale sa induca niste idei in popor, tot nu reusesc... S-a vazut in pandemie cum au dat-o de gard cu toata manipularea de presa, specialisti, medici peste medici.. pana la urma lumea si-a dat seama ca e vorba nu de pandemie ci de un experiment totalitar la nivel de planeta.  

      Nimeni nu decide care sunt scopurile nobile. Asta nu mai e libertate. Cei ca tine sunt uneltele lui Putin.

      Nu decizi tu cine e prost si cine nu.

      Scopurile nobile sunt cele din pandemie - sa devenim toti ca niste oi, aliniate la vaccinare, asta e scopul.

    foarte bine, avem experienta in asemenea tehnici. pt mai multi securisit in presa

    1. emigrarea in soviet nu va fi interzisa.

      vor fi ceva plecati repede scapam de soviete

      Pai voi care vreti cenzura va potriviti perfect in Rusia.

      numai pana ii batem pe rusi. sau ne bat ei pe noi, si atunci vi se indeplineste pofta.

    libertăţile omului sunt mai garantate decât oriunde altundeva în lume - de a avea milioane de oameni ai strazii prin metropole de bogati si milioane incarcerati ca procent mare din populatie...

    japonia ce mai e la "saraci" nedeclarati.... ca in rest China si Rusia stau "cristaline" la acest "capitol".... 

    s c c r e t 

    1. e o diferenta majora intre saracii chinei si rusiei care majoritatea isi traiesc viata facand agricultura de subzistenta si cei ai USA , UK , etc unde majoritatea isi traiesc viata in ghetourile metropolitane.

      iar cu libertatile omului mai usor pe scari... USA in plin scandal legat de curtea suprema , biden si cenzura institutiilor in social media. 

    Paradoxal, mi-as dori un astfel de cadru de control al informatiei ca sa vada si poporul pana unde merge ticalosia la nivel de mainstream planetar, cam ce gandire se afla in spate, deci ar fi un rau necesar precum comunismul. Nu poti sa stii cum ar trebui sa fie in democratie fara sa fi trait mai intai in comunism.

    Asa e si cu cadrul asta de restrangere a libertatilor de exprimare -- nu-ti poti da seama cat de ticalosi sunt liderii planetei (hydra mondiala) pana nu vezi ceva pe hartie.

    E o inititativa buna care ne poate arata unde ne aflam si unde putem ajunge. Sustin ! 

    1. Paradoxal e ca iubitorii de soviet nu pleaca in soviet.

      nu numai ca nu pleca dar vor sa fie lasati sa sustina democratic si dictaturile .

      De parca nu avem relatii excelente cu Qatar si cu EAU si cu Arabia Saudita si cu Egipt. Nici cu China nu suntem chiar dusmani. Terminati cu ipocrizia. Americanii nu ajuta pe ucraineni pt ca urasc dictatura :)))

      Sovietul nu mai exista din 1991, securist prost :) zi si tu imperiu tarist, ceva...

    Daca guvernul vrea sa-si spuna si el parerea, e liber sa o faca, sa contracareze orice percepe ca propaganda (inclusiv "neintentionata" ahahahaha)

    Dar toata lumea merita sa-si spuna liber parerea, iar daca guvernul nu poate convinge oamenii pe piata libera a ideilor, inseamna ca nu merita sa conduca, trebuie schimbat cu unii care sunt mai convingatori , fara sa recurga la cenzura. Daca argumentele tale pierd, inseamna ca nu sunt bune sau ca esti praf in a le comunica. Simplu.

    Da, puteti sa ziceti ca oamenii sunt prosti dqca sunt pro americani sai pro rusi, dar propagandistii ambelot parti trebuie sa stie sa vorbeasca pe limba oricui, nu sa bage cenzura. Cenzura in final pierde, cum se va vedea si in Rusia, si in America.E arma prostilor. 

    1. guvernul face ce vrea. dc nu va convine, la toamna il puteti schimba.

      Alea-s alegerile parlamentare, la guvern nu avem absolut nici un cuvant de spus , ca nu stim ce aliante fac partidele pe care le alegem si ce oameni vin la putere in partidele alea intre alegeri. Macar de-ar fi regula din UK , ca toti ministrii sa fie parlamentari, e unicul lucru care e mai democratic in sistemul politic de acolo decat la noi :)

      Sau ar trebui sa fie sistemul din SUA si din aproape toate tarile din America Latina, presedintele sa fie si seful guvernului, in sistemul nostru ne prefacem ca votam ceva important la prezidentiale, im timp ce mingea executivului e la sefii de partide, care uneori nici nu sunt parlamentari, deci nu s-au prezentat in fata intregului electorat. Si chiar daca s-ar fi prezentat, cine stia ca o sa fie sefi de partid?

      sistemul e simplu, tu ca cetatean ai un vot, te duci si votezi cu .. rusii, si dc iesiti majoritatea, decideti pt toti. altfel, decidem noi, europenii.

    Nu e nimic special.Intotdeauna in timp de razboi a functionat cenzura.

    1. Nu suntem in nici un timp de razboi. Ultima data cand am verificat nu eram in Ucraina sau Rusia.

      nu suntem in razboi, avem o operatiune nemilitara speciala de a ajuta Ucraina sa se apere de rusi.

      E adevarat dar... acum avem alte mijloace sa comunicam intre noi... asta ii deranjeaza.. ca poporul vorbeste pe retelele sociale pe alta linie decat vorbeste presa si propaganda oficiala.

      pana-ti iei o amenda de-ti suna apa-n cap

    Supravegherea online si deja autocenzura ascunsa (care se simte anul acesta) exista deja in presa online. Intervalul de libertate, de initiativa, miscare si exprimare aparent se termina, dupa ce a fost folosit ca acoperire pentru acapararea puterii de decizie la cei amagiti. Tradarea institutionala semnata de Odobescu s a facut prin cozile de topor de la varful statului :unde au fost SRI, SIE, STS, SPP in problemele acestea care sunt in atributiile lor de serviciu?! Pentru ce ar fi fost necesar acest document daca nu pt a forta Romania in razboi?! Ferma animalelor de Orwel .

    1. Romania nu va intra in razboi, daca rusii nu vor ajunge la granita de est a tarii. de-asta ajutam Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb