Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a scăzut semnificativ, la 684.000, cel mai redus nivel de la debutul pandemiei de coronavirus (Covid-19), în urmă cu un an, şi un semn al redresării economiei, transmit AP şi Reuters, conform Agerpres.
Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a scăzut de la 781.000 înregistrat în săptămâna precedentă. Analiştii se aşteptau la un număr de 730.000 de cereri săptămâna trecută. Este pentru prima dată din martie 2020 când numărul americanilor care au depus cereri pentru alocaţii de şomaj a scăzut sub pragul de 700.000.
Totuşi, 18,9 milioane de persoane continuă să primească ajutoare de şomaj, faţă de 18,2 milioane în săptămâna precedentă. O treime sunt în programele extinse de ajutor, ceea ce înseamnă că sunt şomeri de cel puţin şase luni.
În februarie, au fost create 379.000 de locuri de muncă, mai mult decât dublu faţă de ianuarie. Rata şomajului în SUA a scăzut la 6,2% în februarie, de la 6,3% în ianuarie. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe 182.000 noi locuri de muncă.
Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.
Scăderea numărului de noi cazuri de Covid-19 în ultimele săptămâni, progresele campaniei de vaccinare, noile ajutoare aprobate de Guvernul de la Washington precum şi relaxarea restricţiilor în unele state încep să dea rezultate, chiar dacă milioane de americani rămân în continuare fără un loc de muncă.
Cifrele optimiste pentru luna februarie sugerează că cea mai gravă perioadă a crizei a trecut iar şefii de companii se aşteaptă ca în primăvară să aibă loc un mini boom economic. Cu toate acestea, un număr de aproximativ 10 milioane de americani sunt şomeri, dublu faţă de situaţia din urmă cu un an, înainte ca virusul să declanşeze carantină şi distanţare socială. Acest număr nu include alte câteva milioane de persoane care au încetat să mai caute un loc de muncă.
Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca situaţia de pe piaţa muncii să se îmbunătăţească în lunile următoare, pe măsură ce vaccinarea va progresa iar îngrijorările cu privire la virus se vor diminua.