Statele Unite speră să lărgească dialogul cu Teheranul pe tema deţinuţilor americani din Iran, însă au anunţat noi sancţiuni, pentru a arăta că nu slăbesc "presiunea maximă", relatează AFP.
Un schimb de deţinuţi între cele două ţări inamice a avut loc în weekend, sub egida Elveţiei, prin eliberarea unui american, Xiyue Wang, încarcerat în Iran timp de peste trei ani, şi a unui iranian, Massoud Soleimani, deţinut în Statele Unite din 2018.
Autorităţile iraniene s-au declarat ulterior pregătite de alte schimburi de deţinuţi.
"Sper ca acest schimb să poată conduce la o discuţie mai largă cu privire la afacerile consulare", a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.
"Avem în continuare americani deţinuţi în Iran, sunt cu siguranţă prea mulţi", a apreciat el.
"Încercăm să dezvoltăm ceea ce s-a întâmplat, să lărgim asta, pentru a fi o oportunitate în vederea continuării acestui efort", a spus el într-o conferinţă de presă la Washington.
Secretarul de stat a spus că vede "câteva semne" care arată că schimbul din weekend poate "anunţa veşti bune", dar a vrut să rămână totodată prudent, pentru "a nu da false speranţe".
"Noi vom încerca să exploatăm cea mai mică deschidere pentru a aduce aceşti oameni acasă", a dat el asigurări.
Însă administraţia lui Donald Trump, care a făcut din Iran principalul său inamic în Orientul Mijlociu, a impus din 2018 sancţiuni drastice autorităţilor iraniene şi continuă să-şi afişeze fermitatea.
"Atât timp cât comportamentul lor nefast continuă, campania noastră a presiunii maxime continuă şi ea", a avertizat Mike Pompeo.
Secretarul de Stat american a anunţat noi sancţiuni financiare ţintite impuse unei reţele iraniene de transport maritim condusă de către omul de afaceri Abdolhossein Khedri, acuzat de transportarea clandestină de armament destinat rebelilor huthi în Yemen.
Washingtonul şi-a consolidat de asemenea sancţiunile deja în vigoare impuse comapniei aeriene Mahan Air.
"Regimul iranian îşi foloseşte aviaţia şi industria transportului maritim pentru a-şi aproviziona aliaţii terorişti regionali cu armament, contribuind în mod direct la crize umanitare devastatoare în Siria şi Yemen", a denunţat, citat într-un comunicat, secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.
Aceste sancţiuni blochează eventuale active în Statele Unite ale persoanelor şi întreprinderilor vizate şi le împiedică să încheie tranzacţii cu cetăţeni americani, barându-le de facto accesul la sistemul financiar american.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2019, 12:09)
Iranul aprovizionează cu armament teroristii din Yemen.Oare Arabia Saudită care comite genocid în Yemen de către cine o fi aprovizionată cu armament?Arabia Saudită,o tară atat de democrată....Sper că nu o să mai omoare pe nimeni prin ambasadele lor