SUA vs. China: care este superputerea lumii?

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2024

SUA vs. China: care este superputerea lumii?

English Version

SUA şi China sunt două mari puteri ale lumii, însă sursele lor de putere variază semnificativ, potrivit unei analize Ray Dalio (Indexul Marilor Puteri 2024) care a identificat opt piloni de bază ce măsoară tipurile de forţă ale unei naţiuni. Aceşti piloni sunt: comerţul, inovaţia şi tehnologia, educaţia, puterea economică, domeniul militar, centrul financiar, competitivitatea, statutul monedei de rezervă internaţională.

Comparând SUA şi China, analiza - preluată de visualcapitalist.com - arată că America are un statut de neegalat pe pieţele de capital, iar statutul dolarului de monedă de rezervă dă prea puţine semne că va fi depăşit în curând. Între timp, influenţa Chinei în comerţul internaţional a crescut substanţial, ţara asiatică fiind acum principalul partener comercial pentru 120 de state din întreaga lume.

Calculul Ray Dalio pentru pilonii mai sus menţionaţi a fost realizat folosind scorul standard Z. Acesta exprimă la cât de multe abateri standard sub sau deasupra mediei se află un scor brut. El poate fi obţinut prin împărţirea diferenţei dintre un scor şi medie la abaterea standard a eşantionului. Media scorurilor Z este întotdeauna 0, iar abaterea standard este întotdeauna 1.

Potrivit Ray Dalio, ca putere generală, SUA au un scor de 0,89, mai mare decât cel al Chinei, care se situează la 0,80. La capitolul educaţie, SUA au un scor 2; iar China de 1,6; pe pilonul inovaţie şi tehnologie, SUA beneficiază de un scor 1,9, iar China de 1,8; pe partea de competitivitate, SUA au un scor -0,4, China 1; în domeniul militar, SUA beneficiază de un scor 2,1, China de 0,9; la capitolul comerţ, scorul SUA este 1,3, al Chinei 1,7; ca putere economică, SUA au un scor 1,7, China 1,6; pe partea de centru financiar, SUA au un scor 2,7, China 0,2; iar la capitolul statut de rezervă al monedei, SUA beneficiază de un scor 1,9; China de -0,6.

După cum rezultă din analiză, ambele puteri sunt strâns corelate la anumiţi parametri, precum inovaţia şi tehnologia, alături de puterea economică, prezentând însă, în acelaşi timp, diferenţe mari la categorii cum sunt statutul de rezervă al monedei şi competitivitatea generală.

De menţionat că pe segmentul de tehnologie şi inovaţie, America găzduieşte cele mai mari companii tehnologice din lume, care conduc progresele AI, iar China dezvoltă rapid o mare parte a proprietăţii intelectuale în noi industrii, cum sunt semiconductorii, vehiculele electrice şi producţia avansată.

În ceea ce priveşte puterea economică, diferenţa dintre PIB-ul Americii şi cel al Chinei este de aproximativ 10 trilioane de dolari. China ar putea depăşi economia Americii până în 2035, presupunând o creştere anuală cu 5% a PIB-ului, scrie sursa citată, menţionând că estimările proprii ale Ray Dalio privind creşterea reală a PIB-ului pe zece ani arată, în China, o creştere anuală de 4%. Sectorul imobiliar fragil al ţării asiatice şi cererea slabă a consumatorilor sunt cele mai mari obstacole pentru perspectivele sale de creştere viitoare.

Comparând educaţia, în timp ce sistemul educaţional din liceele americane este o sursă de îngrijorare, universităţile sale de top joacă un rol cheie în scorul de educaţie. În acelaşi timp, China găzduieşte o sută de universităţi de elită, deşi ţara are un sistem de educaţie inegal, cu un impact disproporţionat asupra gospodăriilor cu venituri mai mici.

Când vine vorba de puterea militară, SUA este de multă vreme lider global în cheltuielile de apărare, depăşind China de peste două ori, începând cu 2022. Cu toate acestea, poziţia SUA se deteriorează. Astăzi, modernizarea militară a Chinei arată capacităţi de apărare foarte apropiate cu cele din America, poate chiar mai mari decât acestea, conform unor surse precum Global Firepower Index.

În plus, China îşi extinde din ce în ce mai mult alianţele cu Rusia, Iranul şi Coreea de Nord prin transferuri de arme şi exerciţii pe câmpul de luptă, prezentând un risc mai mare pentru dominaţia militară a Americii.

Amintim că economia SUA a crescut cu 3% în al doilea trimestru din 2024, în ritm anual, rată care a depăşit aşteptările analiştilor. În acelaşi interval, economia Chinei a consemnat un avans de 4,7%, nivel inferior estimărilor pieţei.

Experţii din China şi-au redus previziunile referitoare la performanţa economică a ţării în acest an la o medie de 4,8%, de la 4,9% în iulie, potrivit celui mai recent sondaj trimestrial realizat de Nikkei, citat de macaonews.org. Cei 25 de economişti care au furnizat previziuni pentru întregul an au luat în considerare lansarea de stimulente anunţată recent de guvernul chinez, concepută pentru a readuce ţara pe drumul cel bun spre atingerea ţintei sale oficiale de creştere de aproximativ 5%.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ce intrebare e asta?! evident este China, nu ne-a spus de nenumarate ori Ridichea?

    1. :))))) Exact

      Bravo! Singura opinie de pe aici corecta!

    China e pe primul loc

    In America deja se moare de fuame pe strazi

    Cautati filmul "American factory" si o sa vedeti acolo. 

    1. Asa este ,China construieste ziduri pentru a opri imigrantii care dau navala cu zecile de mii zilnic pentru un trai mai bun.

      corect! ;))

      asa e, e fuamete mare in SUA ... nu ca in China, unde curge cu lapte si miere

      Ce film? Filmul este doar un film. Fă o plimbare în Sua și vei vedea capitalism. Sau du-te în China și o să vezi.....

      Inainte de a-ti exprima "pretioasa" parere, trebuie sa inveti sa scrii, mai nenea FUAME. :))

    China a început nebunia din anii 80 decia are 40 de ani. America e super putere de prin 1880 deci are 140 de ani. Discutăm peste 20 de ani.

    Provocarea Chinei este sa atraga inteligența din Africa si Asia. 

    1. China deja este pe panta descendenta fara a reusi sa se apropie de SUA.

      India este noul pretendent.

      Uitati de China, e istorie! 

      bravo!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb